19 / 04 / 2024

Mobilyacılar KDV indirimi istiyor!

Mobilyacılar KDV indirimi istiyor!

Mobilya satışlarında KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmesi talebinde bulunan sektör temsilcileri, bu indirim sayesinde satışların yüzde 35-40 civarında artacağını söylüyor.



 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Gayrimenkul sektöründe 150 metrekare ve üzeri konut satışlarında KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmesi sonrası mobilyacılar da geçen yıl mobilya satışlarındaki KDV indiriminin tekrar getirilmesini talep ediyor.

Mobilya Sanayicileri ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, Anadolu Ajansı muhabirine konuya ilişkin gerçekleştirdiği açıklamada, geçen yıl şubat-eylül döneminde mobilyada KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmesiyle iç satışların yüzde 36-37 arttığını belirtti.

Sektörde çok ciddi bir canlılık yaşandığını, bunun ihracata da olumlu yansıdığını söyleyen Güleç, 2017'de 2,7 milyar dolarlık ihracat yaptıklarını aktardı.

Ahmet Güleç, bu indirimin sektörü canlandırdığını, satışları ve istihdamı artırdığını kaydederek, 8 aylık sürede mobilyada KDV indirimi sayesinde doğrudan ve dolaylı olarak ek 100 bin istihdam sağlandığını belirtti.

Konut sektöründeki yaşanan durgunluğun aşılması için yapılan çalışmalardan ve hükümetçe sağlanan teşviklere de değinen Güleç, bu durgunluğun bir benzerini de mobilya sektörünün yaşadığını belirtti.

Güleç, mobilyada ham maddeye çok ciddi zamlar geldiğini söyleyerek "Bunu hızlı satışla telafi edebiliriz. Bu yüzden hem sektörün canlanması, hem satışlarımızın artması için mobilyada KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmesini istiyoruz. Bu hem tüketiciye hem de üreticiye yarar." dedi.

 

- "Satışlar yüzde 35-40 artar"

 

Güleç, Türkiye genelinde 61 ilde tam 36 bin mobilya üreticileri bulunduğunu dile getirerek, böyle bir indirimin şehirlerin ekonomilerine de ciddi katkı sağlayacağını belirtti.

Yılın ilk 4 ayında ihracatta yüzde 20 civarında artış yaşadıklarını söyleyen Güleç,  "Ancak ilk 4 ayda mobilya satışlarında miktar bazında yüzde 20'lik bir gerileme var. Geçen yıl 40 milyar liralık mobilya satışı oldu iç pazarda. Eğer KDV indirilmezse bu rakamın 35 milyar liralara gerileyeceğini, KDV'nin indirilmesi halinde ise 50 milyar lirayı aşacağını düşünüyoruz. KDV indirilmesi halinde geçen yıla göre satışlarda yüzde 35-40 civarında artış sağlanabilir. Ayrıca mobilya sektörü lojistik, mermer, deri, ağaç işleme gibi 20 sektörü direkt etkiliyor. O sektörler de canlanacak. Kayıt dışılık düşecek, devletin geliri de artacak."  diye konuştu.

 

- "Düğün sezonunun başladığı bugünlerde KDV insin"

 

Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği (MOBSAD) Başkanı Nuri Gürcan ise  geçen yıl mobilya satışlarında KDV'nin yüzde 18'inden yüzde 8'e düşürülmesi sayesinde 8 aylık sürede satışlarda yüzde 30'luk bir artışın yaşandığını belirterek, satışların rakamsal boyutunun 40 milyar lirayı aştığını söyledi.

Tüm sektörlerdeki yüzde 11'lik büyümeye rağmen mobilya sektöründe bu büyümenin çok daha yukarılarda büyüme gerçekleştiğini söyleyen Gürcan, üretim endeksinin ise yüzde 66 arttığını belirtti.

Gürcan, "Son 15 yıldır verdiği dış ticaret fazlasıyla Türkiye'nin en çok ivme kazanan sektörlerinden olan, 2017'yi 2,7 milyar dolar ihracatla kapatan ve 2018 yılı için 3,5 milyar dolar ihracat hedefi bulunan sektörümüzün temsilcileri olarak satışlarımızda büyük bir etkisi olan düğün sezonunun başladığı bugünlerde KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmesini talep ediyoruz." dedi.

Türkiye'de her yıl 600 bin çift evlendiğini dile getiren Gürcan, hazırlıkların çok önceden başlasa da mobilya alımlarının son döneme bırakıldığını, bu yüzden halihazırda birçok çiftin mobilya almadığını belirtti.

 

- "Düğünlerde ortalama 40 bin liralık mobilya alınıyor"

 

Gürcan, iki bireyin ortak bir mülkiyette yaşamasının yeni bir düzeni de beraberinde getirdiğini söyleyerek,  bekârken tek kişilik yatak, gardırop gibi tek tek ürün almanın yerini, yatak odası takımına bıraktığını, her iki tarafın da sevdiği ve misafirlerini daha rahat ağırlayabilecekleri mobilyaları tercih ettiğini belirtti.

Evliliklerde ortalama 40 bin liralık bir mobilya harcamasının olduğunun söylenebileceğini söyleyen Gürcan, şun şekilde konuştu:

"Bir de işe boşanmalar tarafından bakacak olursanız da her yıl ortalama 130 bin çift boşanıyor ve boşanmalar da 15 bin liralık bir mobilya harcamasını gündeme getiriyor. AVM'lerin yaygınlaşmasıyla birlikte perakende pazarında her geçen mağazalaşan ve markalaşan sektörümüzde döşemelik kumaşta yüzde 8'lik KDV ödenirken, iskeletine yüzde 18'lik KDV'nin ödenmesi fiyat dengesizliklerini oluşturuyor. Yetkililerin yüzde 8 KDV oranının devamlı olması için tekrar konuyu gözden geçirmesini, bu KDV indiriminin devamlı olmasını istiyoruz. Son 5 yılda 2 defa yüzde 8 seviyesine çekildiğinde sektörün yükselişini gördük. Ayrıca sektör kayıt altına girdiğinde kredi çekimlerinden de gözlenmektedir. Aynı tekstilde olduğu gibi yüzde 8 KDV sabit olmalıdır."

Gürcan, iç piyasada yaşanan durgunluğun KDV indirimiyle atlatılabileceğini belirtti.

 


Geri Dön