29 / 03 / 2024

Mogan Gölü'nün kurtarılması için çalışmalar başladı!

Mogan Gölü'nün kurtarılması için çalışmalar başladı!

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Bakanlıklar ve de Gölbaşı Belediyesi ile birlikte, Mogan Gölü ’nün kurtarılması ve bölgenin daha yaşanabilir bir haline gelebilmesi için ortak protokol imzaladı.



TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in koordinesinde gerçekleşen protokol kapsamında, yaşanan kuraklık nedeniyle göldeki suyun, canlı yaşamanı tehlikeye düşürecek seviyelere inmesi üzerine “Mogan’ı kurtarma harekatı” başlatıldı.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı,  Ankara  Büyükşehir Belediyesi ile Gölbaşı Belediyesi’nin işbirliği içerisinde proje hazırlıkları tamamlanarak, Mart ayında çalışmalarına başlanacak olan eylem planıyla Mogan Gölü, 2 yıl içerisinde daha da yaşanabilir bir bölge haline gelecek.


 Büyükşehir Belediyesi Mogan Park Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen protokol imza törenine TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya, Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay, ilgili bakanlık ve Büyükşehir Belediyesi bürokratları katıldı.


Geçtiğimiz haftalarda da Çiçek başkanlığında, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Başkan Gökçek ve Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay’ın incelemelerde bulunduğu ve su seviyesinin düşmesi nedeniyle canlı yaşamı tehlikeye giren Mogan Gölü ile çevresinin kurtarılması, daha yaşanabilir bir bölge haline getirilebilmesi için yapılacak olan “eylem planı” hazırlandı.


   7 ana başlıkta toplanan eylem planında Bakanlıklar, Büyükşehir ve Gölbaşı Belediyeleri’ne görev paylaşımı yapılan toplantıda, yapılacak olan çalışmalar şöyle sıralandı:


“Rusubat Kontrolü, Dere ve Kanal Temizliği


Göl içi mekanik temizleme ve rehabilitasyon işlemleri


Havzadaki evsel ve endüstriyel kirliliğin önlenmesi


Tarımsal Kirilliğin önlenmesi


Ağaçlandırma ve erozyonla mücadele


Çevre ve alt yapı düzenlemesi


İzin ve denetim.”


TBMM Başkanı Çiçek’in koordine ettiği toplantının ardından, ilgili kurum ve belediyeler görev paylaşımlarını yaparak, ortak protokolün imzaladılar.


 


-BAŞKAN GÖKÇEK: “BU ÇALIŞMA, ANKARA İÇİN BÜYÜK BİR KAZANÇ OLACAK”


Hazırlanan protokolün imzalanmasının ardından kısa bir değerlendirmede bulunan Başkan Gökçek, “Gölbaşı Ankara’nın en önemli hayat noktalarından birisi. Bugün, bunun için çok önemli kararlar alındı” dedi.


   Kararların alınmasına öncülük eden TBMM Başkanı Çiçek’e, “Tüm Ankaralılar adına teşekkürlerimizi ve şükranlarımızı sunuyorum” diyerek konuşmasını sürdüren Başkan Gökçek, “Alınmış kararla, herkes kendi görevini aldı. Bu protokole bağlandı. Dolayısıyla herkes görevini yapacak ve inşallah 2 sene içerisinde temizlenmiş bir gölü birlikte göreceğiz. Bu Ankara için büyük bir kazanç olacak. Hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.


 


-ÇİÇEK: “HEM GÖLBAŞIMIZ HEM DE ANKARAMIZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR KARARA VARMIŞ BULUNUYORUZ”


Gölbaşı Belediye Başkanı Duruay’ın da kısa bir konuşma yaparak Çiçek ve Başkan Gökçek’in yanı sıra tüm katılımcılara teşekkür ettiği törende açıklamada bulunan TBMM Başkanı Cemil Çiçek de sözlerine, “Bugün hem Gölbaşımız hem de Ankaramız için çok önemli bir karara varmış bulunuyoruz. Yıllardır hep konuşulan ama bir türlü reailize edemediğimiz Gölbaşı’nı bugünkü durumundan kurtarmak ve hem gölbaşı için hem Ankara için prestijli bir bölge haline getirebilmek için ortak bir çalışma yapıldı” dedi.


 Bakanlıklar, Büyükşehir Belediyesi ve Gölbaşı Belediyesi’nin üzerlerine düşen görev paylaşımında bulunduklarını kaydeden Çiçek, “Herkes ne yapacağını biliyor. Bunun bütçeyle ilgili kısmını daha başlangıçta görüşerek bir çözüme kavuşturmaya çalıştık” diye konuştu.  


Gölbaşı’nın Ankara’nın gözbebeği konumunda olan bir ilçe olduğunu ifade eden ve Mogan Gölü’nü de “Ankara’ya büyük bir nimet ve lütuf” olarak nitelendiren Çiçek, “Bunu korumak lazım. Onu kendi kaderine terk ettiğimiz takdirde önümüzdeki kısa bir süre içerisinde, ‘burada göl var mıydı, yok muydu?’ diye tereddüde düşeceğiz. Halbuki gelecek nesillere miras olarak koruyarak, geliştirmek bizim ortak sorumluluğumuzdadır” dedi.


 


-PROJELER HAZIRLANACAK VE MART AYINDA ÇALIŞMALAR BAŞLAYACAK


Açıklamalarına çalışmayı yürütecek olan bakanlıklar ve belediyelere teşekkür ederek devam eden Çiçek, “İnşallah kış aylarında proje çalışmaları bitirilecek ve mart ayıyla beraber burada çalışmalara başlanacaktır” diye konuştu.


 


-GÖL ÇEVRESİNDE İNCELEME


Konuşmaların ardından Başkan Gökçek, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü İyimaya ile birlikte Göl çevresinde incelemelerde bulunarak, yapılacak olan çalışmaları yerinde değerlendirdiler.   

Ankara Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön