28 / 03 / 2024

Mortgage kredisi erken kapama cezası yargıtay kararı!

Mortgage kredisi erken kapama cezası yargıtay kararı!

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin mortgage kredisi erken kapatma ücreti ile ilgili aldığı son karara göre bankalar erken kapama ücreti talep edebiliyor. İşte mortgage kredisi erken kapama cezası yargıtay kararı...



Mortgage kredisi erken kapama cezası yargıtay kararı!

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin konut kredisi erken kapatma ücreti ile ilgili aldığı son karara göre bankalar bazı kredilerde erken kapama ücreti talep edebiliyor.


Ancak bu ücret sabit faizli mortgage kredilerinde talep edilebiliyor. Değişken faizli mortgage kredilerinde böyle bir “erken kapama ücreti” talep edilemiyor.


Yargıtay Kararı:

"Yargıtay, sabit faiz oranlı konut kredilerinde borcun erken kapatılması halinde bankaların “erken kapama ücreti” almalarının hukuka aykırı olmadığına karar verdi. Yargıtay, banka aleyhine dava açıp 2 bin 16 liralık kredi erken kapama ücretini geri alan tüketicinin davasını oybirliği ile bozdu. 


Yargıtay’ın bu kararıyla bankalar ve finansman kuruluşları sabit faizli konut kredilerin vadesinden önce kapatılması halinde ücret alabilecekler. Ancak değişken faizli kredilerde böyle bir “erken kapama ücreti” tahsil edilemeyecek. Yargıtay son örnek kararı ile bankaların ve finansman kuruluşlarının “dosya masrafı” diye hiçbir hizmet vermeden tüketicilerden para tahsil edemeyeceklerini de bir kez daha kayıt altına aldı.


Ankara’da bir tüketici 5 yıl vadeli çektiği konut kredisini 100 bin 752 lira ödeyerek, tamamen kapadı. Banka tüketiciden dosya masrafı, yapılandırma ücreti ve erken kapama ücreti olarak 3 bin 266 TL aldı. Tüketici, mahkemeye başvurarak, 3 bin 266 liranın faizi ile geri ödenmesini talep etti. Mahkeme, davayı kabul etti ve 3 bin 266 lirayı tüketiciye iadesine karar verdi. Banka kararı Yargıtay’da temyiz etti. Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, davalı bankanın “dosya masrafı” adı altında tahsil ettiği 1250 lirayı temyiz istemini reddetti ve bu paranın tüketiciye iadesini onandı. Ancak, “erken kapama ücreti” olarak alınan 2 bin 16 TL’nin davalı tüketiciye iadesi usul ve yasaya aykırı bulunarak, bozuldu."


Mortgage nasıl yapılandırılır?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön