25 / 04 / 2024

Mosima Sexwale Türkiye'de hastane kuracak

Mosima Sexwale Türkiye'de hastane kuracak

Mandela'nın hapis arkadaşı Mosima Sexwale Türkiye'de hastane kuracak



Güney Afrika'nın efsanevi lideri Mandela'nın dostu ve 13 yıllık hücre arkadaşı Türkiye'ye geliyor. Ülkenin en zengin işadamlarından Mosima Sexwale'in sahibi olduğu sağlık kuruluşu zinciri Life Healthcare Türkiye'de hastane yatırımı yapacak.

GÜNEY Afrika'nın efsanevi lideri Nelson Mandela'nın hapishane arkadaşı Türkiye'ye yatırıma geliyor. Apartheid Rejimi'ne karşı verdiği mücadele nedeniyle 17 yıl Robben Adası'ndaki cezaevinde Mandela'yla aynı hücrede kalan Güney Afrikalı işadamı Mosima Gabriel Sexwale, Türkiye'de hastane yatırımı yapacak. Karateye yakından ilgi duyduğu için gerçek isminden çok 'Tokyo Sexwale' adıyla anılan Mosima Gabriel Sexwale'in şirketi Life Healthcare, Türkiye'de yatırım için fırsat kolladığını açıkladı.

Johannesburg Borsası'na açıklama yapan Life Healthcare, Haziran sonuna kadar Türkiye'deki projesini açıklayacağını bildirdi. Life Healthcare'in ilk planı bir Türk sağlık şirketiyle ortaklık kurmak. 60 klinik ve hastanesi bulunan Life Healthcare ayrıca 4 bin 100 yatak kapasiteli Güney Afrika'nın en büyük özel hastanesi olan Life Esidimeni Hospital'ın da sahibi. Life Healthcare Genel Müdürü Micheal Flemming, "Türkiye'ye gittim ve fırsatları yerinde inceledim" dedi.

Hayatı film gibi...

Güney Afrika'daki ırkçılık, birçokları gibi Sexwale'in de yıllarına mal oldu. Apartheid Rejimi'ne karşı sokaklarda savaşan Sexwale, 1960'lı yıllarda Güney Afrika Öğrenciler Birliği üyesiydi. Sovyetler Birliği'nde askeri eğitim de gören Sexwale, 1976'da ülkesine döndü. 1977 yılında ise hakkında açılan davalar nedeniyle yargılandı ve Robben Adası'na gönderildi. Burada Apartheid Rejimi'ne karşı özgürlüğün sesi olarak nitelendirilen Nelson Mandela ile tanıştı. Onunla 13 yıl aynı cezaevinde ve hücrede kaldı.

Soluğu siyasette aldı

Orada tanıştığı beyaz bir asistan avukat olan Judy van Vuuren ile evlenen Sexwale, 1990'da Mandela ile hapisten birlikte çıktı ve soluğu siyasette aldı. Bakanlık da yapan Sexwale, Life Healthcare'i de bünyesinde barındıran Mvelaphanda Holdings şirketini kurdu.

Nelson Mandela Fonu'nun da kurucusu olan Sexwale, 2010 FIFA Dünya Kupası Güney Afrika organizasyonu heyetinde yer alıyor. Sexwale son olarak geçen yıl Güney Afrika İnsan Yerleşimlerinden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevine getirildi.
Kerim Ülker / Vatan


Geri Dön