23 / 04 / 2024

Moskova'dan dev inşaat yatırımı!

Moskova'dan dev inşaat yatırımı!

Yeni emlak yatırımları için artan arsa talebi üzerine Moskova’da, belediye eski sanayi tesisi arsa ve arazilerini daha aktif devreye sokmaya başladı. Şehrin farklı bölgelerinde bulunan eski Sovyet sanayi siteleri arazilerine 7 trilyon ruble (91,5 milyar dolar) yatırım yapılacak.



Moskova’da Sovyet devrinden kalma bakımsız apartmanların yıkımı ile başlayan "kentsel dönüşüm" projesi, yaşanan arsa sıkıntısı sebebiyle yeni bir aşamaya geçti. Yerli-yabancı çok sayıda emlak yatırımcısının "cazip arsa" aradığı başkentte, şimdi de "büyük şehir" içinde kalan eski sanayi tesislerine ait araziler yatırıma açılıyor. Üstelik, mülk sahipleri kısa süre içinde kendi projesini sunmazsa, belediye açık arttırma ile arsaları yatırımcılara satacak.

Yeni emlak yatırımları için artan arsa talebi üzerine Moskova’da, belediye eski sanayi tesisi arsa ve arazilerini daha aktif devreye sokmaya başladı. Genel olarak amaç, şehrin farklı bölgelerine dağılan eski Sovyet sanayi siteleri arazilerine 7 trilyon ruble (91,5 milyar dolar) yatırım ve 500 bin kişiye istihdam fırsatı sağlamak. 

Türk Rus'ta yer alan habere göre; bu kapsamda Moskova’da dört eski sanayi sitesinin daha yeni inşaat projelerine açılması kararı verildi. Bu alanlara ilk planda en az 25 milyar ruble (yaklaşık 327 milyon dolar) yatırım yapılmasının hedeflendiği belirtildi.

Moskova’da Bratsevo, Çertanovo, Vıhino ve Perovo’da toplam alanları 11 hektardan fazla olan Sovyet devrinden kalma dört sanayi sitesinin yerine yeni kentsel projeler yapılacak. 

Bu alanlara modern üretim merkezlerinin, AVM’lerin, konut komplekslerinin ve okulların yapılmasına karar verildi. 

Özel yatırımlarla kurulacak sanayi sitelerinin 5 binden fazla kişiye istihdam ve kent bütçesine yılda 2 milyar ruble (yaklaşık 26 milyon dolar) katkı sunacağı tahmin ediliyor. 

Sanayi bölgelerinin mülk sahipleri, kendi yatırım projeleri varsa altı ay içinde belediye başkanlığına getirecek. Mülk sahipleri bunu kabul etmezse, belediye açık arttırma ile yatırımcı arayacak. 

Şu an Moskova şehri içinde SSCB devrinden kalan sanayi site ve tesislerinin toplam alanı 15 bin hektar büyüklüğe sahip.   

İlk etapta iki bin hektarlık alanda 122 bölgenin geliştirilmesi hedefleniyor. Konut hariç bu tür projeler için yatırım dönüş süresi yedi ila on yıl arasında hesaplanıyor. Konut projelerinde amorti süresinin daha kısa olduğu belirtiliyor.
Belediye’den yapılan açıklamaya göre, gelecek yıl inşaat aşamasına getirilmesi hedeflenen sanayi siteleri ve öngörülen kentsel dönüşüm projelerine ilişkin ilk detaylar şu şekilde: 

Perovo sanayi bölgesinde 4,12 hektarlık bir sahanın yeniden düzenlenmesi planlanmakta. Burada toplam 80 bin 740 metrekare alana sahip bir altyapı oluşturulacak: 1400’den konut, 75 çocuk kapasiteli anaokulu, 175 kişilik okul ve çocuk kliniği yapılacak. Projeye yapılacak yatırımlar 7 milyar ruble tutarında tahmin ediliyor. 

Eski sanayi bölgesi Vıhino'da, toplam 3,94 hektarlık bir alanın kullanılması planlanıyor.  Şehir 5,1 milyar ruble yatırım çekmeyi planlıyor. 

Bratsevo sanayi bölgesinin 4,6 hektarlık arazide 4,1 milyar ruble yatırımla 68 bin metrekare kapalı alanı olan emlak üretilmesi düşünülüyor. 

Moskova'da inşaat sektörü zirveden düşüyor mu?


Geri Dön