26 / 04 / 2024

MÜ Tıp Fakültesi'nin altyapı eksiği hala tamamlanamadı

MÜ Tıp Fakültesi'nin altyapı eksiği hala tamamlanamadı

Altunizade'deki Marmara Üniversitesi (MÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi, gerekli altyapı hizmetlerinin tamamlanamaması nedeniyle bir türlü taşınamadı



Depreme karşı dayanıklı olmadığı gerekçesiyle Sağlık Bakanlığı'nın Pendik'te yaptığı hastane binasına temmuzda taşınması kararlaştırılan Altunizade'deki Marmara Üniversitesi (MÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi, gerekli altyapı hizmetlerinin tamamlanamaması nedeniyle bir türlü taşınamadı. 8 Eylül itibarıyla poliklinik ve ameliyathane gibi tüm hizmetleri durdurulan hastanenin, taşınma işlemlerinin 27 Eylül'e dek sonlanması ve hizmet vermeye başlaması planlanıyor. Ancak hekimler hastanenin bu tarihe kadar taşınmasının ve yerleştirmesinin mümkün olmadığını savunuyor.

Taşınma sonrasında hastanenin işletmesinin Sağlık Bakanlığı'nda olacağını anımsatan hastane çalışanları, "Bununla birlikte performansa dayalı sistem hâkim olacak bu da hastanenin eğitim ve araştırma faaliyetlerini olumsuz etkileyecek. Bir süre sonra da kadrolaşmalar başlayacak, hastanenin özerkliği kalmayacak" diyorlar.
MÜ Hastanesi, Sağlık Bakanlığı'nın 10 ay önce düzenlediği protokol çerçevesinde Pendik Eğitim ve Araştırma Devlet Hastanesi'ne taşınacaktı. Protokole göre taşınma işinin temmuz ayında yapılması planlanmıştı, ancak çalışmalar tamamlanamadığından taşınma işi bu aya kaldı. Geçen hafta taşınma nedeniyle hizmetlerin büyük bölümü durdurulan hastanenin ameliyathaneleri kapatıldı, laboratuvar tetkiklerine ara verildi. İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin kiracısı olan hastanede 8 Eylül günü saat 12.00'de tüm hizmetler sonlandırıldı. Yarından itibaren taşınma işlemleri başlayacak.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) İkinci Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan, üniversitenin 15 yıldır Başıbüyük'te devam eden inşaatının çeşitli nedenler bahane edilerek bitirilemediğini belirterek "İstanbul Valiliği İstanbul İl Özel İdaresi inşaatı devraldığını, 2 yılda inşaatı bitireceğini söyledi. Ardından hastanenin kendi binasına taşınacağı ifade ediliyor ama hekimler bunu gerçekçi görmüyorlar" dedi.

27 Eylül itibarıyla tıp fakültesi öğrencilerinin Pendik'te eğitime başlanmasının planlandığını ancak hastanenin tıbbi malzeme, araç-gereç gibi çok sayıda eksiğinin bulunduğunu dile getiren Aktan, özetle şunları söyledi:

Otomasyon sistemi de yok
"Hastane hizmeti verebilmek için gelen hastaların kayıtlarının alınabilmesi için otomasyon sistemine ihtiyaç var ancak bunun daha ihalesi bile yapılmamış. Bu sistem olmadan hastaneye hasta kabulü söz konusu olamaz. Belki dershaneler hazır olacak ama tıp eğitimi yalnız dershanede yapılmıyor. Hastaların olması ve hastanenin de hizmet vermesi gerekmektedir. Taşınma ile birlikte aynı zamanda MÜ Tıp Fakültesi Sağlık Bakanlığı'na bağlı bir hastane olacak. Tıp fakültesi hastanesinin döner sermayesinden elde edilen gelirin yüzde 5'i Sağlık Bakanlığı hastanesi olduğu için bakanlığa kalacak, üniversitede önemli mali kayıp ile karşı karşıya kalacak. Ayrıca performansa dayalı hasta ve ameliyatlar yapıp para kazanan hastaneler de olmak istemiyoruz. Sağlık Bakanlığı'mn kontrolünde olmamız zaman içinde kadrolaşmanın da yolunu açacak, öğretim üyesi tanımımıza çok fazla uymayan insanların hastaneye dolmasına neden olacaktır."
Sibel Bahçetepe/Cumhuriyet


Geri Dön