26 / 04 / 2024

Mudurnu'ya yeni imar planları!

Mudurnu'ya yeni imar planları!

İmpo İmar tarafından Türkiye'nin 15'inci yavaş kenti Mudurnu ilçesi için yeni imar planları da hazırlandı.



Bolu'nun Mudurnu ilçesinde yeni imar planları hazırlandı. Planlar İmpo İmar tarafından hazırlandı. İmpo İmar Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Oflaz, ekip olarak bir başka yavaş kent olan Kırklareli-Vize için de imar planlaması çalışması yaptıklarını, İller Bankası’ndan ihale ile alınan bu planlama çalışmasının halen sürdüğünü söyledi

İş, yavaş kent ilan edilmekle bitmiyor

Hüseyin Oflaz, bir kentin yavaş kent ilan edilmesi için 70 ayrı kriteri taşıması gerektiğini, ancak ondan sonra başvurusunu yapabildiğini söyledi. Oflaz, "Bu kriterleri dünyada 209 kent sağlayabildi. Bu kentlerden 15'inin Türkiye’de bulunması sevindirici bir gelişme. Ancak iş, yavaş kent ilan edilmekle bitmiyor. Bu özelliğin korunması, sürdürülebilmesi, gelişimin ve hayata ilişkin yapılanmanın bu vasıflara göre gerçekleştirilebilmesi de önemli. İşte bu noktada imar planları ortaya çıkıyor.  Çevre, alt yapı, kentsel yaşam, hatta turizm politikaları gibi imar planlamalarını da ilgilendiren bir çok yaklaşımın yeni baştan kurgulanması gerekiyor. Ekibimiz her iş ve projede olduğu gibi Vize ve Mudurnu’da planlamaları yaparken,  kentlerin dokusuna hassas yaklaşımlar göstererek işlerini gerçekleştiriyor" ifadelerini kullandı. 

Mudurnu ya yeni imar planları!

Yavaş Kent Nedir? 
Yavaş kent Hareketi 1999 yılında İtalya'nın Toskana bölgesindeki Greve in Chianti'nin eski belediye başkanı Paolo Saturnini'nin inisiyatifiyle yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla kentlerin kendilerini değerlendirmelerini ve farklı bir kalkınma modeli ortaya koymaları fikrinden çıkmıştır.

Tüm dünyaya yayılan yavaş kentlerin bu özelliğini kazanabilmesi için yetmiş ayrı kriteri sağlaması gerekiyor. Bu kriterler; çevre, altyapı, kentsel yaşam, turizm politikaları gibi farklı alanlarda yoğunlaşıyor. Bunların yanında; sanat, sosyal uyum, misafirperverlik gibi politikalar da esas alınıyor. Yavaş şehir unvanı almak isteyen kent, başvurusunda bu hususlara uygunluğunu belgeliyor. 

Türkiye’de ve dünyada yavaş şehir unvanını almış şehirler, belirlenen kriterlerde ortaklık sağlıyor. Bu kriterler çeşitlilik gösteriyor. Ancak şehrin kendine has dokusunun korunması, yerel lokantaların desteklenmesi önem arz ediyor. Trafiğin ve gürültü kirliliğinin azaltılması, nüfusun belli bir sayının altında olması gerekiyor. Yerel el sanatlarının korunması ve hava kirliliğinin azaltılması da kriterler arasında bulunuyor. Yavaş kentler kendilerine has özellikleri ile turistler için de alternatif bir rota oluşturuyor. Bu şehirlerdeki yaşam sürdürülebilir olmasıyla öne çıkıyor. Hava, trafik, gürültü kirliliğinden uzak bu kentlerde, alternatif enerji, ulaşım kaynakları kullanılıyor. Ayrıca bu şehirlerde çevre bilinci ve duyarlılığının da arttığı gözlemleniyor.

Türkiye’nin ilk yavaş şehir unvanını alan kent Seferihisar olurken, Eğirdir, Gerze, Akyaka, Gökçeada, Halfeti, Perşembe, Şavşat, Taraklı, Vize, Yalvaç, Yenipazar, Uzundere ve Mudurnu’da listede yer alan diğer kentler oldu…


Geri Dön