25 / 04 / 2024

Muğla Akyaka imar planları için iptal dilekçeleri verildi!

Muğla Akyaka imar planları için iptal dilekçeleri verildi!

Muğla'da 15 Ekim’de askıya çıkarılan Akyaka İmar Planı Revizyonu'nun iptal edilmesi için binlerce dilekçe Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'ne sunuldu. Olumsuz cevap gelirse dava açılacak...



Muğla'da Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde yer alan Akyaka'da 15 Ekim’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından askıya çıkarılan Akyaka İmar Planı Revizyonu'nun iptal edilmesi için başlatılan dilekçe kampanyası bitti. Gazete Duvar'dan Cihan Başakçıoğlu'nun haberine göre; planın askıya çıkarılmasından sonra Muğla Çevre Platformu Gökova Meclisi plana ilişkin itirazları içeren bir dilekçe örneği hazırlamış, kampanya kapsamında dilekçelerin bireysel olarak dilekçelerin Muğla Çevre Müdürlüğü'ne verilmesi konusunda çağrıda bulunulmuştu. Kampanya bölgede ciddi anlamda ses getirdi. 

İL MÜDÜRLÜĞÜ BİNLERCE DİLEKÇEYİ KAYIT ETMEKTE ZORLANDI

Askı süresinin bitmesine bir hafta kala bile İl Müdürlüğü’nün evrak kayıt servisinin gelen binlerce dilekçeyi kayıt etmekte zorlandığı ifade edilirken, kampanyaya Muğla dışından da vatandaşlar CİMER üzerinden dilekçe vererek destek oldu. Ayrıca CHP Milletvekilleri Burak Erbay ve Mürsel Alban da kampanya kapsamında dilekçelerini ilgili yerlere sundu. Ayrıca vatandaşlar dilekçelerinde “Akyaka’nın içinde yer aldığı Gökova ÖÇK Bölgesi’ni bütüncül bir doğa koruma anlayışı ile yerel halkın katılımı sağlanarak, yönetim planları ile uyumlu, Yavaşkent statüsünü dikkate alan, bu çerçevede mevcut sorunlara çözüm getiren yeni bir planlama çalışmasını destekleyecekleri” ifadelerine yer verdi. 

NE YAPILMASI PLANLANIYORDU?

Otel alanlarının altı kat arttırılması öngörülen planda, yaz aylarında ziyatçi yoğunluğu sebebiyle alt yapının iflas etmesi ve Akyaka'daki trafik sorununun gözardı edildiği belirtildi. Ayrıca planlama yapılırken Büyükşehir Belediyesi'nin görüşünün alınmadığı da görülürken, trafik etüdü konusunda da bir çalışma yapılmadı. 

Bölgenin 1. derece deprem bölgesi olduğu da göz önünde bulundurulmazken, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) çalışması da yapılmadı. 

Özel Proje Alanı olarak belirlenen Kermetur Sitesi'nin yer aldığı alana ise yapılacak yat limanını tamamlamak üzere oteller ve alışveriş merkezi inşa edilmesi hedefleniyor. 

Mülkiyet hakları ellerinden alınan Kermetur Sitesi sakinleri ise kaderlerine terk ediliyor. Planda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından sivil toplum örgütlerinin katkısı ile hazırlanan Gökova ÖÇKB Yönetim Planı da göz önüne alınmazken, Revizyon Planı aynı zamanda birçok noktada Yönetim Planı ile çelişkili unsurlara sahip. Planda kamusal ve doğal yaşam alanlarının betonlaşmasına sebep olacak bir hızlı gelişme planlanıyor. 

PARTİLER VE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI PLANI DEĞERLENDİRMİŞTİ

Öte yandan MUÇEP Gökova Meclisi’nin çağrısı ile 31 Ekim'de Akyakalıların, Gökova Ekolojik Yaşam Derneği, Gökova-Akyaka'yı Sevenler Derneği, Akyaka Kültür Sanat Derneği, Muğla Mimarlar Odası, Muğla Şehir Plancıları Odası, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin uzmanlarının, Muğla Barosu avukatlarının, CHP, HDP ve Doğru Parti il örgütlerinin katılımı ile toplantı yapılarak revizyon planı konuşulmuştu. Toplantı sonunda revizyon planının doğanın korunmasına değil yalnızca yeni rant alanları yaratmaya odaklı bir plan olduğu belirtilirken, planın Akyaka’nın mevcut sorunlarına çözüm getirmeyeceği gibi sorunların katlanarak artmasına sebep olacağına karar verildi. 

Planın Azmak ekosistemini de kötü yönde etkileneceğine de dikakt çekilirken, nesli tehdit altında olan su samurlarının yaşam alanlarının zarar göreceği belirtildi. Hazırlanan plana göre hali hazırdaki mendireğin genişletilerek yat limanına çevrileceği, parklar, çocuk oyun alanları, kültürel ve sosyal alanlar ticaret alanları halini alacağı da toplantı sonunda belirtildi.

OLUMSUZ YANIT GELİRSE DAVA AÇMA YOLUNA GİDİLECEK

Bakanlığın ise dilekçeleri 60 gün içerisinde yanıtlaması bekleniyor. Eğer yanıt olumsuz olursa veya hiç yanıt verilmezse dilekçe sahipleri dava açacak. 

Sadece Kermetur Sitesi sakinlerinin süreç sonunda 176 tane dava açması gündeme gelebilecekken, Gökova Meclisi üyeleri de kısa süre içinde bir de Yürütmeyi Durdurma talepli dava açmak için hazırlanıyor. 

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Muğla Mimarlar Odası, Muğla Şehir Plancıları Odası'nın da idari sürecin bitiminde planın iptali için dava açma hazırlığı içerisinde olduğu ortaya çıktı. 

Gazete Duvar'a açıklamalarda bulunan Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Gökova Meclisi'nden Serdar Denktaş, açılacak bu davaya çok sayıda Akyakalının da müdahil olması beklendiğine dikakt çekerek, "Özetle, eğer Bakanlık bu denli yoğun iptal talebini dikkate almazsa çok sayıda yurttaşın ve kurumun açacağı davalar ile büyük bir hukuk mücadelesi başlayacak görünüyor. Mücadelenin yalnızca hukuki zeminde kalmayacağını da şimdiden söyleyebiliriz, zira Akyakalılar ve Muğlalar dava açmak yanında planın iptali için her türlü yasal ve meşru girişimde bulunmak için de kenetlenmiş durumda" diye konuştu.

İnegöl Belediyesi, asılsız imar paylaşımları için harekete geçti!

Muğla’da bir milyon 161 metrekarelik alana yapı izni!


Geri Dön