24 / 04 / 2024

Muğla Milas'taki konak ve hanlar restore edilecek: Osmanlı köyü olacak!

Muğla Milas'taki konak ve hanlar restore edilecek: Osmanlı köyü olacak!

Muğla Milas'taki kaderine terk edilen Osmanlı’nın izlerini taşıyan konak ve hanların restore edilerek kültür turizmine kazandırılması planlanıyor...



Muğla Milas'a bağlı Bafa Köyü'nde atıl durumda olan ve Macar ustaların inşa ettiği 200-300 yıllık tarihi Osmanlı ev ve konakları, kültür turizmine kazandırılmak amacıyla tescil edilmeye başlandı. Sözcü'den Yaşar Anter'in haberine göre; Yüksek Mimar Atila Düz'ün hazırladığı restorasyon projesi ve röleve çalışmalarından sonra Milas Müze Müdürlüğü ve Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü'ne müracaat edilerek tescil işlemleri yapıldı. Tescillenen ev ve konak sayısı 40'ı geçti. 

Yaklaşık 70 evden 40'nın tescillendiğini bir çoğunun ise Kovid-19 süreci ile beraber satıldığını dile getiren Bafa Beldesi eski başkanı Zühra Dönmez, projeyle ilgili şu açıklamalarda bulundu:

OSMANLI KÖYÜ OLACAK

“Belediye başkanlığım döneminde bu projeyi hazırlamıştım. Belediyeler kapanınca ne yazıkki üzerinde fazla durulmadı. Restorasyon projesi ile 40 evin butik pansiyon ve Kültür Evi ve Müze olarak kullanılmasını planlamıştık. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte yürüttüğümüz projede çoğunu Macar ustaların yaptığı Osmanlı dönemine ait evler yeniden canlandırılacak, dönemindeki gibi restore edilip, o çağa uygun küçük bir  turistik Osmanlı Köyü oluşturacaktık. Proje halen geçerli. Tescil edilerek en azından satın alanlar tarafından aslına uygun olarak yaşatılacak.  İzmir  Bodrum yolu üzerindeki köyümüz kültür turizminin önemli bir durağı olacak. Göz göre göre bir tarih yok olup gitmesin.”

Seyhan Karikatür ve Edebiyat Evi açılış için gün sayıyor!

Vakıflar Genel Müdürlüğü kardeş ülkelerdeki tarihi eserleri restore ediyor!


Geri Dön