20 / 04 / 2024

Muğla'nın imar sorunu çözülüyor mu?

Muğla'nın imar sorunu çözülüyor mu?

İYİ Parti Genel İdare Kurulu (GİK) üyesi Av. Sevin Çağlayan, Muğla'nın ilçelerinde senelerdir kronik hale gelmiş olan problemlerin ilk sırasında yer alan imar sorununun 2012 yılında çıkartılan 6360 sayılı kanun ile çözülebileceğine vurgu yaptı. 



İYİ Parti Genel İdare Kurulu (GİK) üyesi Av. Sevin Çağlayan, Muğla'nın ilçelerinde senelerdir kronik hale gelmiş olan problemlerin ilk sırasında yer alan imar sorununun 2012 yılında çıkartılan 6360 sayılı kanun ile çözülebileceğine vurgu yaptı. 

Sözcü Gazetesi'nden Mustafa Sarıipek'in haberine göre; Avukat Sevin Çağlayan, konuya ilişkin şunları söyledi:

“Menteşe Belediyesince başlatılan, ‘İlçe belediyeleri, mahalleye dönüşen köylerde ticari amaç taşımayan yapılar için yörenin geleneksel, kültürel ve mimari özelliklerine uygun tip mimari projeler yapar veya yaptırır' maddesi çok açık. Bu yasa işletilirse yıkımlara da çözüm gelir ve imarı beklemeye gerek kalmaz.”

Muğla nın imar sorunu çözülüyor mu?

ÇAĞLAYAN 2012'DE ÇIKARTILAN YASAYA İŞARET ETTİ

Çağlayan, çoğalan nüfusla beraber imar probleminin de gittikçe yoğunlaştığını belirtti. Çağlayan, bölgenin Kovid-19 salgını sürecinde özellikle gözde yerleşim alanlarından olmasıyla beraber kırsal alanda yaşayanlar için içinden çıkılmaz bir duruma dönüştüğünü ifade etti.

Çağlayan, “Kırsal alanda yaşayanların kendi arazileri üzerine ev yaptırmak istediklerinde sürekli engellerle karşılaştı. Hatta vatandaşların kendi arazilerine yaptığı evler yıkıldı. Oysa 12 Kasım 2012'de kabul edilen 6360 sayılı kanun diyor ki; ‘İlçe belediyeleri, mahalleye dönüşen köylerde ticari amaç taşımayan yapılar için yörenin geleneksel, kültürel ve mimari özelliklerine uygun tip mimari projeler yapar veya yaptırır. Bu projeler ilgili belediye tarafından başvuru sahiplerine ücretsiz verilir ve uygulaması denetlenir.' Bu şu anlama geliyor, ilçe belediyeleri ve Muğla Büyükşehir Belediyesi bu sorunun çözüm adresleri” açıklamasında bulundu. 

7254 SAYILI KANUNDAKİ EK MADDE 3 DE DESTEKLİYOR

Çıkartılan bu yasaya karşın bölgedemeydana gelen problemler için hiçbir adım atılmadığına, bundan sonra yeni bir yasal düzenlemeye gidildiğine de vugru yapan İYİ Parti GİK üyesi, şöyle konuştu:

“Geçen yıl 6 Ekim tarihinde kabul edilen 7254 sayılı kanundaki ‘Ek Madde 3' diyor ki; ilçe belediye meclisinin kararı ve teklifi üzerine büyükşehir belediye meclisinin en geç 90 gün içinde alacağı karar ile kırsal yerleşim özelliği taşıdığı tespit edilen mahalleler, ‘Kırsal mahalle' veya ‘Kırsal yerleşik alan' olarak kabul edilir. Buralar emlak vergisinden muaf tutulur ya da yüzde 50 indirim uygulanır, Bina inşaat harcı ile imarla ilgili harçlar alınmaz. Bu yerlerde içme ve kullanma suları için alınacak ücret en düşük tarifenin işyerleri için yüzde 50'sini, konutlar için yüzde 25'ini geçmeyecek şekilde belirlenir.”

Muğla nın imar sorunu çözülüyor mu?

MUĞLA'DA ÖRNEK ÇALIŞMALAR VAR

Muğla'da bu konunun gündeme yeterince getirilmediğini fakat örnek çalışmaların bulunduğunun da altını çizen Çağlayan, “Menteşe Belediyesi ve akabinde Ula Belediyesi de kaçak yapılaşmayı önlemek amacıyla kırsal mahallelerde ev yapmak isteyen vatandaşlar için hazırlanan Tip Proje uygulamasına başladı. Dalaman Belediyesi de ilk adımları attı. Yine  Ankara  Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, kırsal kalkınmayı desteklemeyi amaçlayan ‘Başak Projesi- Başkent Ankara Köy Evleri Projesi'nin açıkladı. Nüfusu 5 binin altında olan 903 mahallede, belirlenen 11 tip evden birini yaptırmak isteyen vatandaşlardan zemin etüdü, mimari, statik, elektrik ve mekanik projeleri için ücret alınmayacağını duyurdu” diye konuştu.

MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NİN PROJE HAZIRLAMASI GEREKİYOR

Çağlayan Ankara'da gerçekleştirilen çalışmaların benzerinin Muğla'da da hayata geçirilebileceğini belirterek, “Bunun için önce Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin bir proje hazırlaması gerekiyor. Hemşerilerimiz, geliştirilecek tip projelerden birini seçecek, parsellerine ait aplikasyon krokileri ile önce ilçe belediyelerine başvuracak. İlçe belediyeleri  hazırlayacakları imar çapı ve yol kotu belgeleri ile talepleri, Muğla Büyükşehir Belediyesine iletecek. Mimari, statik, elektrik ve mekanik projelerini hazırlayacak olan Büyükşehir Belediyesi, bu belgeleri ilçe belediyelerine iletecek. İlçe belediyesi tarafından projelerin onaylanmasının ardından ‘Kırsal Yapı İzin Belgesi'ni alan vatandaşlar inşaata başlayacaklar” dedi.

Beykoz'un imar ve iskan sorunu çözülecek mi?


Geri Dön