25 / 04 / 2024

Muhammed bin Ladin Suudi Arabistan'da İmar Bakanlığı yaptı!

Muhammed bin Ladin Suudi Arabistan'da İmar Bakanlığı yaptı!

SUUDİ Arabistan'da krallık koltuğuna Faysal'ın oturmasıyla birlikte Bin Ladin Ailesi için yeni bir dönem başladı. Kral tarafından İmardan Sorumlu Bakanlığa getirilen Baba Ladin ülkede gerçekleştirilert büyük ölçekli inşaat projelerinin tek patronu haline



SUUDİ Arabistan'da krallık koltuğuna Faysal'ın oturmasıyla birlikte hem ülke hem de Bin Ladin Ailesi için yeni bir dönem başladı. Suudi Arabistan petrol bakımından çok zengin olmasına rağmen mali yönetim alanında gösterilen başarısız performans ülkeyi iflasın eşiğine getirdi. Yeni kralla da yakın ilişkiler kuran Baba Ladin, Faysal'a ülke ekonomisinin yeniden rayına oturtulması için destek vermek istediğini söyledi. Bunun üzerine Kral tarafından İmardan Sorumlu Bakanlığa getirilen Baba Ladin ülkede gerçekleştirilert büyük ölçekli inşaat projelerinin tek patronu haline geldi.


Ayrıca başta Mekke ve Medine olmak üzere ülkede bulunan kutsal meknların restorasyon çalışması da sadece Baba Ladin'e verildi. Kısa sürede ülkenin en zengin insanı olan Baba Ladin kendi imparatorluğunu da genişletmeyi ihmal etmedi. Toplam 22 evlilik gerçekleştiren Baba Ladin'in 54 çocuğu olduğu tahmin ediliyor. 1957 yılında dünyaya gelen Usame bin Ladin'in ise Baba Ladin'in 17'nci çocuğu olduğu tahmin ediliyor. 1967 yılına gelindiğinde ise Muhammed bin Ladin 23'üncü evliliğini gerçekleştirmek için yaptığı bir seyahatte uçağının düşmesi üzerine yaşamını yitirdi.

Petrolle birlikte Bin Ladinler çağ atladı

SUUDİ Arabistan petrol kaynaklarının büyüklüğü dünya ekonomisi için önem kazanmaya başladığı 1940'lı yıllarla birlikte Bin Ladin Ailesi için bir dönüm noktası daha yaşandı. 1933'te ABD tarafından kurulan California Arabian Standard Oil Company (CAOC), Suudi Arabistan'da büyük ölçekli petrol arama ve işletme çalışmalarına başladı. Ancak gerek petrolün çıkarılması ve gerekse


pazarlanma aşamalarında ülkenin arka planda kalmasına razı olmayan Kral Suud, ABD'lilerle masaya oturdu. CAOC'nin adı 1944'te Arabian American Oil Company olarak değiştirildi. Bu tarihten sonra Ladin Ailesi petrol sektörüne de el atarak ülke üzerindeki güç ve etkinliklerini daha da artırdı. Aile bu tarihten sonra gerçekleştirilen her türlü petrol arama ve üretim tesislerinin inşaatını üstlendi.

65 milyar dolarlık pastadan aslan payı Ladin e gitti

1991 'de yaşanan 1. Körfez Savaşı sonrası Suudi Arabistan Hükümeti savunma altyapısına yönelik 65 milyar dolarlık yatırım yaptı. Yatırımlar askeri üslerin modernizasyonu ve sınır boylarında güvenliği artırıcı tesislerin inşaatı şeklinde gerçekleşti. Bu inşaat çalışmalarında aslan payının yine Bin Ladin inşaat şirketine kaldığı belirtiliyor. Bin Ladin'lerin inşa ettiği tesisler arasında ülkede bulunan ABD üsleri de bulunuyor. ABD Ordusu, El Kaide ile mücadele ederken, bizzat Bin Ladin '(er tarafından inşa edilen bu tesisleri kullandı.


26 milyar dolarlık dev projeye Ladin imzası

SUUDİ Arabistan bölgede finans merkezi olmak için 'mega projelere' imza atıyor. Bu çerçevede yapılan King Abdullah City ülkenin en prestijli projelerinden biri. Toplam 26 milyar dolara mal olması beklenen projede Saudi Binladin Group'un imzası bulunuyor.

Habertürk


Geri Dön