19 / 04 / 2024

Müjde! 850 bin esnaf borç yükünden kurtuluyor!

Müjde! 850 bin esnaf borç yükünden kurtuluyor!

Basit usulde vergilendirilen berber, kuaför, tesisatçı, tuhafiyeci, terzi, tamircilerin de içinde yer aldığı binlerce esnafa, matrah ve vergi artırımı konusunda kolaylık sağlandı. 850 bin esnafı ilgilendiren esnaf yapılandırma yasasıyla esnaf borç yükünden kurtulacak.



Yüz binlerce esnafa nefes olacak adım atıldı. Basit usulde vergilendirilen berber, kuaför, tesisatçı, tuhafiyeci, terzi, tamircilerin aralarında yer aldığı binlerce esnafa, matrah ve vergi artırımı gibi konularda kolaylık sağlandı. Yıl sonunda yapılacak düzenleme ile gelir vergisinden muaf tutulacak yeniden yapılandırma yasası ile 850 bin esnaf borç yükünden kurtulacak ve beyan yükümlülükleri ortadan kalkacak.

Takvim Gazetesi'nde yer alan habere göre; 31 Ağustos tarihine kadar muhtasar beyannamelerini verdikleri vergi dairelerine başvurarak artış hükümlerinden yararlanabilecekler.

Müjde! 850 bin esnaf borç yükünden kurtuluyor!

ARTIRILAN MATRAHA VERGİ YOK

Vergi tutarı, beyan edilen matrahlara yüzde 20 vergi uygulanarak hesaplanıyor. Beyan edilen matrahlar üzerinden hesaplanan gelir veya kurumlar vergisi için vergi hesaplanmaz ve ödenmez. Bu artırılan esaslar üzerinden geçici vergi hesaplanmaz. Beyanını zamanında veren ve tahakkuk eden tüm vergileri zamanında ödeyenlere 5 puan indirim yapılacaktır.

Müjde! 850 bin esnaf borç yükünden kurtuluyor!

6 EŞİT TAKSİTLE YATIRILABİLİR

Örneğin; Basit yoldan vergilendirilen bir terzinin ticari kazancına ilişkin 2017 yılında açıklanan gelir vergisi matrahı 35 bin liradır. Mükellefler, kanun hükümlerinden yararlanarak 2017 yılı gelir vergisi matrahlarını artırmak için başvuru sürecinde vergi dairesine başvururlar. Artış nedeniyle mükellefin ödemesi gereken gelir vergisi 2 bin 100 lira olacak.

Vergi 6 taksitte ödenebilir. Alacağın birden fazla gümrük idaresine ait olması halinde her idareye ayrı ayrı uygulanacaktır. Tebliğ hükümlerine göre ödenecek alacaklarda aylık Yİ-ÜFE oranı yüzde 0,35 esas alınacaktır. 9 Haziran'dan sonraki dönemler için kanuna göre zamanında ödenen alacaklar için faiz hesaplanmayacak.

Müjde! 850 bin esnaf borç yükünden kurtuluyor!

33 BİN LİRA YERİNE 6 BİN TL ÖDEME

Berber tarafından 2017 yılı için beyan edilen gelir vergisi matrahı 42 bin 500 lira olup, 21 bin lirası basit ticari kazanç ve 21 bin 500 lirası konut kira gelirlerinden oluşmaktadır.

Mükellef, gelir vergisi matrahının artırılması için başvuruda bulunduğunda hesaplanan matrah 12 bin 750 lira olup, işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler için belirlenen asgari matrah tutarı tespitte esas alınacak.

Bu 33 bin 200 liradan az olmayacak. Artış nedeniyle mükellefin ödemesi gereken gelir vergisi 6 bin 640 lira olacak. Vergi 6 eşit taksitte ödenebilir.

Esnafa müjde! Ödemeler yarın yapılıyor!

 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön