25 / 04 / 2024

Murat Kurum: 2019'da önemli süreçler başlattık!

Murat Kurum: 2019'da önemli süreçler başlattık!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum: "2019 yılında kentsel dönüşüm çalışmalarımız, sosyal konut projelerimiz, Sıfır Atık Projemiz, iklim değişikliği çalışmalarımız, millet bahçelerimiz, akıllı şehirler başta olmak üzere son derece kıymetli süreçleri başlattık." dedi.



Yeni Şafak gazetesinde yer alan habere göre, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 2019 yılında önemli süreçler başlattıklarını söyledi. İşte Murat Kurum’un o açıklamaları…

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak 2019 yılında kentsel dönüşüm çalışmalarımız, sosyal konut projelerimiz, Sıfır Atık Projemiz, iklim değişikliği çalışmalarımız, millet bahçelerimiz, akıllı şehirler başta olmak üzere doğamızın ve çevremizin geleceğini yakından ilgilendiren hepsi çok büyük ve son derece kıymetli süreçleri başlattık.

Görevi devraldığımız zaman Bakanlığımızın bütün birimleriyle "2023'e Doğru Çevre ve Şehirciliğin Geleceği İstişare Toplantısı’nı gerçekleştirdik.

Bu toplantıyla gerçekleştireceğimiz çalışmalar ve projeler için kendimize bir yol haritası belirledik. Yaptığımız istişareler sonucunda, geleceğimizin şehirlerine dair 127 ayrı hedefimizi milletimizle paylaştık. Aldığımız kararlar sonucunda bugün;

-Tarımdan sanayiye, ulaşımdan yeşil alanlara kadar şehirlerimizin 100 yıllık planlamalarını yapıyor, Türkiye Mekânsal Strateji Planımızı tamamlıyoruz.

-Merkezinde insan olan kentsel dönüşümle; afetlere hazır, kimlikli, kişilikli, engelli dostu marka şehirler inşa ediyoruz.

-Medeniyetimizin mirası, mahalle kültürü ve yatay mimariyi esas alan bir anlayışla, dar gelirli vatandaşlarımızı ev sahibi yapmak için sosyal konutlar üretiyoruz.

-Millet Bahçeleri, ekolojik koridorlar ve yeşil alanlarımızı artırıyor; kişi başına düşen yeşil alan miktarımızı 8'den 15 metrekareye çıkarıyoruz.

-Ülkemizin doğal koruma alanı büyüklüğünü yüzde 9'dan yüzde 17'ye çıkarıyoruz.

-Doğal, tarihi ve kültürel zenginliklere sahip olan marka şehirlerimizi korumak için imara aykırı yapılaşmayla mücadele ediyoruz.

-Enerji verimli, sıfır atık uyumlu ve akıllı teknolojilerle donatılmış binalar inşa ediyoruz.

-Sıfır Atık çatısı altında yüzlerce yeni çevre projesini iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında yürütüyoruz.

-Coğrafi Bilgi Sistemlerini geliştiriyor, şehirlerimizin dijital dönüşümünü tamamlayacak adımları tek tek atıyoruz.



70 İLE 200 ZİYARET


Bu süreçte projelerimiz için istişarenin ve şehirlerimizin ihtiyaçlarını yerinde tespit etmenin önemli bir unsur olduğu düşüncesiyle 70 ilimize 200'e yakın ziyaret gerçekleştirdik. 2020 yılının ilk çeyreğinde de öncelikli hedefimiz gitmediğimiz şehirleri ziyaret etmek olacak. 2020'de inşallah; 81 ilimizde 82 milyon vatandaşımız için, şehirlerimiz için ve güzel ülkemiz için birçok projeyi kararlı bir şekilde hayata geçirecek, yeşil alanlarıyla, yatay mimarisiyle, yaşanabilir, sağlıklı ve güvenli şehirler oluşturacağız. Bakanlık olarak Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylen Planı'mızı 24 Aralık'ta açıkladık.



40 EYLEM BELIRLEDİK


Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planında 26 ana, 14 alt olmak üzere toplam 40 eylemi belirledik. Bu eylemleri 8 madde altında toparlayarak kendimize bir yol belirledik. Strateji ve eylem planımız çerçevesinde 81 ilimizin akıllı şehir stratejilerinin oluşturulması şehirlerimize dair yapacağımız projelerimin daha sağlıklı bir şekilde yürütülmesi açısından çok önemli. Sosyal konut projelerimizin konut sayısını da yıllık 50 binden 100 bine çıkardık. Edirne'den Hakkâri'ye 81 ilimizde yöresel dokuya ve yatay mimariye uygun, mahalle kültürünü ve komşuluk ilişkilerini yaşatan, enerji verimli ve sıfır atık uyumlu sosyal konutlarımızın inşasına 2020 yılının ilk çeyreğinde başlayıp temelini atacağımız konutları 1-1,5 yıl içinde tamamlayacağız. İnşallah bu projeyle; dar gelirli vatandaşlarımız; yüzde 10 peşinat, aylık 894 lira sabit taksitle ve 240 aya varan vadelerle kira öder gibi ev sahibi olabilecekler.


KENTSEL DÖNÜŞÜM KARARLILIKLA SÜRECEK


12 Eylül 2019'da açıkladığımız 8 maddelik Kentsel Dönüşüm Eylem Planı'mızla dönüşümü, 4 büyük fazda ' uyguluyoruz. Bu kapsamda pek çok ilimizde çalışmalarımızı başlattık. Birçok ilde tarihi kent merkezlerimizi ve meydanlarımızı dönüştürüyoruz. İstanbul’da, Konya'da, Kayseri, Kocaeli'nde ve Aksaray'da şehir içinde kalmış sanayi alanlarımızı şehir dışına taşıyoruz. Hatta hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızı desteklemek için yeni bir proje başlattık. Bu projeyle şehir merkezlerinde bulunan ahırları şehir dışına taşıyoruz. Çalışmamızı Ağrı ilimizde başlattık. Acilen dönüştürülmesi gereken 1.5 milyon konutumuzun 300 binini 5 yılda Bakanlık olarak biz dönüştüreceğiz. Deprem denince ilk akla gelen İstanbul'dur. Kentsel dönüşüm kapsamında Bakanlık olarak yıllık dönüştüreceğimiz 65 bin bağımsız birimin yaklaşık üçte birini yani 25 binini İstanbul’da yapıyoruz. Marka şehirlerimizi korumak ve çarpık kentleşmenin önüne geçmek için kaçak ve imara aykırı yapılar ile mücadelemiz de sürüyor. Bakanlığımız bünyesinde görev alacak imar denetçi sayımızı 2020 yılında 2 bin 100’den 3 bine çıkarıyoruz. Denetçilerimiz 7 gün 24 saat sahada olacak ve tespitlerini yapacak.



EKOLOJİK KORİDORLARI ÖNEMSİYORUZ


81 ilde, 81 milyon metrekare millet bahçesi ile nefes alanlar şehirler hedefimiz doğrultusunda çalışmalarımıza süratle devam ediyoruz. 6 ilde, büyüklüğü 4 milyon 900 bin metrekare olan, 13 millet bahçesinin açılışını, Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımlarıyla gerçekleştirdik. Bugüne kadar 60 ilde yaklaşık 35 milyon metrekare alanda 134 millet bahçesi alanı belirledik. 2020 yılında, 38 ilde millet bahçelerimizi vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. Poşet kullanımında da yüzde 77 oranında azalma sağladık. 2021 yılında başlayacağımız zorunlu depozito uygulamamıza ile bugün yüzde 13 seviyesinde olan evsel atık geri kazanım oranımızı 2023 yılında ez az yüzde 35 seviyesine ulaştırmayı hedefliyoruz.



2020 MİLLETİMİZE HAYIRLAR GETİRSİN


2020 yılında da yapacağımız çalışmalarla, gelecek nesillerimize yaşanabilir bir ülke ve şehirler bırakmak için merkez ve taşra teşkilatımızla, tüm ekibimizle gece gündüz demeden çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Yürüttüğümüz çalışmaların her biri birbirinden önemli ve kıymetli. 2020 yılı içerisinde öncelikli olarak Türkiye Mekânsal Strateji Planımızı tamamlayacağız. Kentsel dönüşüm çalışmalarımızı belirlediğimiz başlıklar ve hedeflere ulaşma doğrultusunda devam ettireceğiz. Önümüzde; 2023,2053,2071 hedeflerimiz var. Bu hedeflerimizi hep birlikte el ele vererek gerçekleştireceğiz. Bu vesileyle yeni yılın milletimize ve tüm insanlığa hayırlar getirmesini temenni ediyorum...

 

Murat Kurum: 2019'da 65 bin konutun kentsel dönüşüm sürecini başlattık!


Geri Dön