19 / 03 / 2024

Murat Kurum: 590 bin konutun dönüşümünü sağladık!

Murat Kurum: 590 bin konutun dönüşümünü sağladık!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yaptığı açıklamada "2012 yılında Cumhurbaşkanımızın başlattığı Kentsel Dönüşüm Seferberliğinde bugüne kadar 590 bin konutun dönüşümünü sağladık." dedi.



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Gaziantep'teki "Nohut Tohumu ve Bez Torba Dağıtım Programı'nda bir konuşma gerçekleştirdi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı manifestoyu anımsatan Kurum, şu şekilde konuştu:

"Bunların büyük çoğunluğu bizim bakanlığımızı kapsıyor. Hakkaniyet ve gönül rızasını gözeterek tüm şehirlerimizin geleceğini düşünerek yapılması gerekenler üzerinde çalışacağız. Cumhurbaşkanımızın açıkladığı manifestodaki kalemlerden biri de kentsel dönüşümdü. Biliyorsunuz geçtiğimiz günlerde Kartal'da 21 canımız gitti. Hepimiz çok üzüldük. 2012 yılında Cumhurbaşkanımızın başlattığı Kentsel Dönüşüm Seferberliğinde bugüne kadar 590 bin konutun dönüşümünü sağladık. Hedefimiz, 5 yılda 15 milyon konutun dönüşümünü sağlamak."

- Kartal'daki riskli binalar

Murat Kurum, İstanbul Kartal'daki 9 riskli binanın boşaltıldığını söyleyerek şu şekilde devam etti:

"Bina taşınma işlemleri ise bugün itibariyle tamamlandı. Biraz sonra da bakanlık ekiplerimiz bölgedeki 9 binanın da yıkımını gerçekleştirecek. Bunları yaparken hiçbir vatandaşımızı mağdur etmedik. Taşınma işi için ilgili bakanlıklarımızla, Cumhurbaşkanımızın talimatıyla 5'er bin lira para verdik. Onları güvenli bir şekilde sağlam binalara taşıdık. Riskli binalarda oturan vatandaşlarımıza bin 500 liraya kadar kira yardımı yaptık, evine giremeyen vatandaşlarımıza da taşınması ve eşyasını alabilmesi için yaklaşık 40 bin lira ödeniyor." 

- 81 ile gönderilen genelge

Riskli binaların yıkılmasının ardından  TOKİ  ve İller Bankası eliyle, birçok yerde yapıldığı gibi, vatandaşı mağdur etmeden kentsel dönüşüm sürecini yürüteceklerini söyleyen Murat Kurum, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Manifesto çerçevesinde tüm bakanlıklarımız kentsel dönüşümle ilgili her noktada çalışıyor. Dün 81 ile genelge yayınladık. Bu çerçevede riskli bina varsa, vatandaşın malını, canını riske atan bina varsa belediye başkanlarımız bunu tespit edecek, öncelik sırasına göre de kentsel dönüşüm strateji planı geliştirilecek. Strateji planı çerçevesinde de şehirlerimizde kentsel dönüşümü Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ruhuna uygun ve vatandaşımızı mağdur etmeyecek şekilde gerçekleştirmiş alacağız. Hedefimiz, önümüzdeki 20 yıl içerisinde Türkiye'deki 6,7 milyon konutun dönüşümünü sağlamak. Bu noktada bakanlık olarak her türlü fedakarlığa hazırız. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla arkadaşlarımız tüm Türkiye'ye ilişkin planlarını yaptılar, belediyelerimizle bu süreci yöneteceğiz. Önümüzdeki 20 yıllık süreçte artık Türkiye'de riskli bina, deprem korkusu yaşayan vatandaşımız kalsın istemiyoruz. Biz istiyoruz ki bir daha analar ağlamasın, başka ocaklara ateş düşmesin. Buna ilişkin kararlıyız. 81 ilimizde de bu çalışmayı kararlı şekilde yürüteceğiz."

Bakan Kurum, şehirlerdeki yaşam kalitesini yükseltmek istediklerini, bunun için her şehre en az bir millet bahçesi yapılacağını, bu sayede de kişi başına düşen yeşil alan miktarını artıracaklarını da söyledi.

Marka şehirler için bunların önemli olduğunu belirten Kurum, "Şehirlerin yaşam kalitesini artırmak adına altyapıdan üstyapıya kadar her şeyi 2023 yılı sonu itibarıyla hizmet verebilir hale getirmek istiyoruz. Zaten bunun için de belediyelerimiz yoğun şekilde çalışıyor." diye konuştu.

- "Şehirlerimiz daha planlı büyüyecek"

Ülke genelinde çevre bilincini artırmayı hedeflediklerini bildiren Kurum, bu konuda da önemli çalışmalar yapıldığını belirterek, "Bundan sonra şehirlerimiz daha planlı büyüyecek, gelecek kuşaklara daha düzenli şehirler bırakacağız." dedi.

Kurum, 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimler öncesinde tüm gönüllere dokunmayı arzuladıklarına vurgulayarak, "Çünkü vatandaşların gönüllerini fethedemiyorsak bizim yaptığımız belediyecilik de bakanlık da boşa. Hepinizin dertlerini dinleyeceğiz, sizlerle dertleneceğiz. Yapabileceklerimizi yapacağız, yapamadığımızı da niye yapamadığımızı size anlatacağız." dedi.

 

Bakanlık'tan 81 ile genelge: Riski binalar 3 ay içinde bildirilecek!

Hedefimiz yılda 300 bin konut dönüştürmek!

Kartal'da riskli 11 binadaki 159 hane evlerini taşıdı!


Geri Dön