26 / 04 / 2024

Murat Kurum: 9 ilde 222 bin binada hasar tespiti yapıldı!

Murat Kurum: 9 ilde 222 bin binada hasar tespiti yapıldı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, koordinasyon toplantısından sonra açıklamalarda bulundu. Kurum, 2020 yılında yaşanan depremlerde 9 ilde 222 bin binada hasar tespiti yapıldığını belirtti...



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, koordinasyon toplantısından sonra açıklamalarda bulundu. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Kurum, Türkiye'de yaşanan depremler sonrasında yapılan hasar tespit verilerini açıkladı. 

Murat Kurum, şöyle konuştu:

"2020 yılında meydana gelen afetlerde 9 ilimizde toplamda 222 bin binada hasar tespiti yaptık. Bu yaklaşık 1 milyon bağımsız bölüm demek ve bu bağımsız bölümlerde yaklaşık 4 milyon vatandaşımız yaşıyor. Vatandaşlarımıza dokunmak, yaralarını hızlı şekilde sarmak suretiyle Cumhurbaşkanımızın talimatları çerçevesinde çalışmalarımızı başlattık. Tüm illerde çalışmalarımız eş zamanlı yürütülmektedir."

Elazığ'da 20 bin 417, Malatya'da 4 bin 448 bağımsız bölümden oluşan projeleri başlattıklarını belirten Murat Kurum, aynı şekilde Van, Manisa ve diğer illerde de çalışmaların hızlı bir şekilde sürdürüldüğünü ifade etti. 

Kurum, Elazığ'da artık sahada bir kısım projelerin bitirildiğine dikkat çekerek, bir kısmının temellerinin atıldığını, birçok alanda projelerin başladığını gördüklerini de belirtti. 

Van ve Dinar'da yaptıkları gibi hızlı bir şekilde Elazığ'da da konutları vatandaşlara teslim edeceklerine dikkat çeken Kurum, mağduriyetin en kısa sürede giderilmesi için süreci yürütmeye devam edeceklerini kaydetti. 

Kurum, Elazığ'da önümüzdeki hafta itibarıyla yaklaşık 4 bin 500, Malatya'da 2 bine yakın konutun ihalesini gerçekleştireceklerini ifade ederek, şunları söyledi: 

"Nisan ayı sonuna kadar toplam iki ilimizde 25 bin bağımsız bölümün ihalelerini gerçekleştirerek yıl sonuna kadar etaplar halinde bu konutların teslimini yapıyor olacağız. Elazığ'da Sürsürü Mahallemizde inşaatlarımız başladı. Bu yılın sekizinci ayına kadar inşallah o inşaatların teslimini öngörüyoruz. Altı aylık bir zaman diliminde Sürsürü Mahallesinde vatandaşlarımıza konutları teslim eder hale geleceğiz. Mustafa Paşa ve Abdullahpaşa mahallelerimizdeki binalarımızın yıkımı tamamlandı. Şehrimizde yıkılması gereken acil diyebileceğimiz yaklaşık bin 400 binamızın yıkımı gerçekleşmiş oldu. Bu çerçevede çalışmalarımız süratli bir şekilde devam ediyor."

- İtirazlar değerlendiriliyor

Vatandaşların hasar tespit çalışmalarına yönelik itirazları değerlendirdiklerine dikkat çeken Kurum, bugüne kadar yaklaşık 25 bin dilekçe geldiğini, bu dilekçelerin 10 bin 291 yapıyı ilgilendirdiğiniifade etti. 

Yaklaşık yüzde 75'ini yerinde görmek suretiyle tespitleri yeniden yaptıklarını vurgulayan Kurum, şöyle konuştu:

"Bu da 7 bin 600 yapı demek. İtirazlar çerçevesinde az hasardan, orta hasara, orta hasardan ağır hasara geçen binalarımız oldu. Ağır hasara geçen toplam bina sayımız da 1307'dir. Çalışmalarımız süratli bir şekilde devam ediyor. Vatandaşımızın ihtiyaçlarını, taleplerini içerir tüm çalışmalarımızı Valimiz, milletvekillerimiz, Belediye Başkanımız bütün vatandaşlarımızla, onları dinlemek suretiyle hızlı bir şekilde yapmaya gayret gösteriyor. Söz verdiğimiz şekilde vatandaşımızın mağduriyetinin az olacağı şekliyle de çalışmalarımızı hızlı bir şekilde tamamlayacağız."

Elazığ'da hasar tespit raporlarına 17 binin üzerinde itiraz yapıldı! 

Elazığ'daki hasarlı binalarda şaşırtan görüntü!


Geri Dön