26 / 04 / 2024

Murat Kurum: Yöresel mimari çalışmalarımız sürüyor!

Murat Kurum: Yöresel mimari çalışmalarımız sürüyor!

Türkiye'de konut seferberliği başlatıldığını söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yöresel mimariye ilişkin çalışmaların sürdüğünü söyledi.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 2019 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda milletvekillerinin yönelttiği soruları cevaplayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Türkiye'de konut seferberliği başlatıldığını anımsattı.

"Yöresel mimariye ilişkin çalışmalarımız sürüyor"

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Bakan Murat Kurum, AK Parti'nin iktidara geldiği 2002 yılından itibaren Türkiye'de konut seferberliği başlatıldığını söyledi.

TOKİ'nin 16 yılda 840 bin konut ürettiğini, bunun yaklaşık yüzde 90'ının sosyal konut niteliğinde, alt gelir ve orta gelir grubuna hitap ettiğini dile getiren Kurum, "Son yıllarda, yılda 1 milyon konut satılıyor. Bunun da yaklaşık yarısı sıfır, yarısı da ikinci el konutlar. Hatta son zamanlarda bu, 1 milyon 200 bin adetlere çıktı. Eksik olan konut ihtiyacımızı çok kısa sürede tamamladık. Tabii ki bunu tamamlarken biz de mimarlarımızdan aslımızı, kültürümüzü, değerlerimizi yansıtan projeler çizsin istiyoruz. Farklı farklı projeler geliyor; yani sizin istediğinizi onlar dahi anlamış değiller. Aslına bakarsanız bunun eğitimini belki üniversiteden itibaren başlatmamız gerekiyor." diye konuştu.

Kültürün yansıtılacağı yöresel mimariye ilişkin çalışmaları sürdürdüklerini söyleyen Kurum, "Bu çalışmayı tamamladığımızda ülkemizde yerel mimariye özgü değerlerimizi içerecek projeleri gerçekleştiriyor olacağız." diye konuştu.

Mekansal Strateji Planı hakkında bilgi veren Kurum, "81 ilden gelecek veriler doğrultusunda bu Mekansal Strateji Planı'nı inşallah çok yakın bir zamanda oluşturacağız ve bundan sonraki süreçte ülkemizin 2023, 2053 ve 2071 yılına altyapı hazırlayacak bir planımız olacak. Ülkemizin 50 yılını planlıyor olacağız. Daha sonra 'niye yaptık' demeyeceğimiz projeleri bu planda işliyor olacağız." şeklinde konuştu.
 

TOKİ ile 140 bin konut dönüştü!

TOKİ'den dar gelirliye 35 bin 243 konut!


Geri Dön