19 / 04 / 2024

Murat Kurum'dan Gümüşhane'ye sosyal konut müjdesi!

Murat Kurum'dan Gümüşhane'ye sosyal konut müjdesi!

Kurum, Gümüşkent Mahallesi'nde 110 dönümlük alanda 97 yapı olduğunu ve bu yapıların deprem çerçevesinde risk teşkil ettiğini belirterek, "Burada sosyal konut ve rezerv konut üreteceğiz" dedi.



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, çeşitli programlar kapsamında geldiği Gümüşhane'de, Valilik'te düzenlenen İl Değerlendirme Toplantısı'na katılım gösterdi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Bakan Kurum, basına kapalı gerçekleştirilen toplantıdan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Gümüşhane'ye ilişkin sorunları, problemleri Vali, milletvekilleri, belediye başkanları, il başkanlarıyla istişare etmek ve Gümüşhane'nin 50, 100 yılını planlayacak projeleri karar altına almak üzere Gümüşhane'ye geldiklerini bildirdi.

Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) süreci nedeniyle şehir ziyaretlerini ertelediklerini belirten Kurum, ziyaretler dışında da video konferanslarla şehirlerin ihtiyaçlarını, taleplerini karşılama yoluna gittiklerini, bu süreçte de vatandaşların taleplerini giderecek projeleri gerçekleştirmeye çalıştıklarını dile getirdi.

Bakan Murat Kurum, son 18 senede  Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde Gümüşhane'ye 15 milyar liralık yatırım yapıldığını söyleyerek, şöyle konuştu:

"Altyapıdan üstyapıya, sosyal donatılara, okullara, hastanelere, eğitim alanlarına kadar birçok inşaatımızı tamamladık ve Gümüşhaneli vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Tabii bunun dışında da sosyal konutla ilgili çok önemli projeler geliştirdik. Bugüne kadar yaklaşık 300 milyon lira değerinde Gümüşhane'mize 1900 sosyal konut inşası yaptık. Hem şehrin dönüşümü anlamında hem de vatandaşımızın sosyal konut çerçevesinde ihtiyaçlarını gidermek üzere bu projeleri gerçekleştirdik. Şimdi yine Cumhurbaşkanımızın açıklamış olduğu 50 bin ve 100 bin sosyal konutluk projeler kapsamında 98 konut Köse ilçemize, yine Gümüşkent ve Arzularkabaköy beldemize de toplamda 300 konut inşası gerçekleştiriyoruz. İnşallah kuralarımızı da en yakın zamanda çekeceğiz ve bu çerçevede vatandaşımızın konutlarını en kısa zamanda kendilerine teslim edeceğiz."

Tarımköy projeleri kapsamında Köse ilçesinde 216 konutluk proje hazırladıklarını, talepleri de yakın zamanda alacaklarını belirten Bakan Kurum, en kısa zamanda projeye başlayıp, vatandaşlara teslim etmiş olacaklarını dile getirdi.

Bakan Murat Kurum, altyapı anlamında İller Bankası Genel Müdürlüğüyle birlikte son 2 yılda Gümüşhane'nin atık su, içme suyu, yağmur suyu, katı atık gibi birçok sorununu çözmek üzere yaklaşık 38 milyon TL bedelli projeleri gerçekleştirdiklerini belirterek, "Devam eden de 12 milyon liralık 6 projemiz var. Bu çerçevede inşallah Gümüşhane'mizin altyapı problemlerini de çözmüş olduk. Yine son 2 yılda altyapı anlamında Gümüşhane'mize 17 milyon lira finansman desteği sağladık." dedi.

- "Gümüşhane'nin geleceği, şehircilik adını çok önemli kararlar aldık"

Bugün yaptıkları istişareler çerçevesinde Gümüşhane'nin geleceği, şehircilik adına çok önemli kararlar aldıklarını dile getiren Bakan Kurum, şunları söyledi:

"Şu an içinde bulunduğumuz valilik alanını da kapsayan 30 bin metrekarelik alanımız var. Kadim şehrimizin göbeğinde ve baktığınızda şehrimize yakışmayan bir görüntü var. Hep birlikte aldığımız karar çerçevesinde burayı şehrin kent meydanı haline getirecek bir çalışma yapacağız. Bu çerçevede 30 bin metrekarelik alanda valiliğimizi, adliyemizi, halk eğitim merkezlerinin taşınma sürecini gerçekleştireceğiz. Yıl sonuna kadar bu taşınma süreci tamamlanacak ve bu bulunduğumuz alanda o bizim kadim medeniyetimizden gelen eski valilik binamızın inşasını ki bu inşayı yaptıktan sonra da bu binayı şehrin kültür, sanat ve sosyal işlerinde kullanmak üzere yine valiliğimiz bünyesinde değerlendireceğiz."

Murat Kurum, meydanın altında şehrin ihtiyaçlarını giderecek bir kapalı otopark olacağını söyleyerek, vatandaşların araçlarını huzur içinde buraya park edeceğini, şehir meydanında da rahat nefes alıp, sosyal donatılarda her türlü ihtiyaçlarını gidermiş olacaklarını belirtti. Yıl sonuna kadar buradaki binaların taşınma sürecini yapacaklarını belirten Bakan Kurum, bu yıl sonu da ihaleyi yapıp hayal diye görülen bu projeyi gerçekleştirmiş olacaklarını dile getirdi.

- "Atalarımızdan bize miras kalan eserlerin ihyasını gerçekleştiriyoruz"

Bakan Kurum, tarihi Süleymaniye Mahallesi'nde valilik eliyle eski binaların restorasyonunu yaptıklarını belirterek, "Atalarımızdan bize miras kalan eserlerin ihyasını gerçekleştiriyoruz. Hemen üst tarafında, yaz ve kış turizmini canladırmak amacıyla bir kayak tesisi inşasını valiliğimizle birlikte gerçekleştireceğiz. 4 milyon lirası hibe, 8 milyon lirası kredi olmak üzere İlbank ve valiliğimizin gerçekleştireceği bu projeyi de Gümüşhane'mize kazandırmış olacağız." diye konuştu.

İl Özel İdaresine yapacakları yardımlarla ilgili de konuşan Kurum, 81 ile 81 milyon metrekare millet bahçesi projesi kapsamında Gümüşhane'de de alan çalışması yaptıklarını, 2021 yılı içerisinde projesini bitirmiş ve inşasına başlamış olacaklarını da dile getirdi.

Bakan Kurum, Gümüşkent Mahallesi'nde 110 dönümlük alanda 97 yapı olduğunu ve bu yapıların deprem çerçevesinde risk teşkil ettiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Bu alanda da bir kentsel dönüşüm projesi gerçekleştireceğiz.  TOKİ  başkanlığımızla bu projeyi yürüteceğiz. Bu çerçevede şehrimize yeni bir alan kazandırmış olacağız ve vatandaşlarımızın rızası çerçevesinde onlara taşınma, kira yardımı yapmak suretiyle Gümüşkent Mahallemizin dönüşümünü sağlamış olacağız. Aynı zamanda burada sosyal konut ve rezerv konut üreteceğiz, şehir içinde dönüştürülmesi gereken alanlara ilişkin de elimizdeki rezerv konutlarla birlikte bu alanı değerlendirmiş olacağız."

Bakan Kurum, bisiklet yolu, Cumhuriyet ve Atatürk caddeleri sokak sağlıklaştırma projelerine ilişkin de bazı açıklamalar yaparak, Kelkit ilçesi Küçükcami Mahallesi'nde 7 hektarlık alanda kentsel dönüşüm projesi yaptıklarını Kelkit Belediyesiyle ortak yürütecekleri proje kapsamında etaplar halinde 500 konut projelendireceklerini söyledi.

Kelkit Çayı kenarında projelendirdikleri 15 bin metrekarelik millet bahçesiyle ilgili de konuşan Bakan Kurum, Köse, Şiran, Torul, Kürtün ilçeleri ile belde belediyelerinin de talep ve ihtiyaçlarını dinlediklerini, o belediyelere de vatandaşlara daha iyi hizmet vermek amacıyla destekte bulunduklarını söyledi.

Murat Kurum, 2023'egiden yolda Gümüşhane'yi şehircilik anlamında, vatandaşlara daha iyi hizmet vermek adına bir üst seviyeye taşımak istediklerini belirterek, Gümüşhanelilere daha hizmet verecek bu projeleri ekip olarak gerçekleştireceklerini sözlerine ekledi.
 

Gümüşhane Çakırkaya Manastırı restore edilecek! 


Geri Dön