19 / 04 / 2024

Murat Zorluoğlu: Trabzon'un stratejik planını ortak akılla hazırladık!

Murat Zorluoğlu: Trabzon'un stratejik planını ortak akılla hazırladık!

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım ayı toplantısında konuşan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, "Trabzon'un stratejik planını ortak akılla hazırladık" dedi.



Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım ayı toplantılarının birinci bölümü Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’nun başkanlığında yapıldı.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nde yer alan habere göre, gerçekleştirilen oturumun açılışında Büyükşehir Belediyesinin çalışmaları ve Meclis gündemine ilişkin değerlendirmeler yapan  Başkan Zorluoğlu, Büyükşehir Belediyesinin stratejik planı, 2020 yılı bütçesi ve dolmuşların modernizasyonu hususlarında bazı açıklamalar yaptı.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi stratejik planını ortak akılla hazırladıklarını dile getiren Zorluoğlu, “Bu planın raflarda durmak için değil, alanda uygulanmak için hazırlanan bir plan olmasına özel ihtimam gösterdim” dedi. Başkan Zorluoğlu, “Stratejik planda misyonumuz; insani merkeze almak, istişareye açık, kapsayıcı ve ortak aklı önceleyen örnek gönül belediyeciliği anlayışımız ve sunacağımız kaliteli kamu hizmetleri ile güçlü ve müreffeh bir Trabzon inşa etmektir. Vizyonumuz ise renklerini koruyarak şehri imar ederken gönülleri de fetih eden belediye olmaktır” dedi.

 

Başkan Zorluoğlu, Belediye Meclisinde masaya yatırılacak olan 2020 yılı bütçesini 823 milyon Türk Lirası olarak öngördüklerini ifade etti. Trabzon Büyükşehir Belediyesinin genel bütçe vergi gelirlerinden alacağı pay oranının artacağına inandıklarını dile getiren Zorluoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, gerekli değişiklik tekliflerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulması için talimat verdiğini dile getirdi. Zorluoğlu, konuyla ilgili olarak şunları kaydetti:

 

İDDİALI BİR BÜTÇE HAZIRLADIK

“Kasım ayı oturumlarında yine belediyemiz bütçesi ve ilçe belediyelerimizin bütçesi görüşülecek. Önümüze gelecek olan Büyükşehir Belediyemiz bütçesi 823 milyon TL’lik bütçedir. İddialı bir bütçe hazırladık. Gelirlerimizi arttırabileceğimizi hesaplayarak bütçe oluşturduk. Bu manada yatırım oranı yüksek bir bütçe hazırlamaya özen gösterdik. Öz gelirimizi arttırıp, cari harcamalardan tasarruf ederek daha fazla yatırıma ağırlık vereceğimizi hesap ederek bir bütçe hazırladık. İnşallah 2020 yılı itibariyle genel bütçe vergi gelirlerinden ilave bir kaynak alabileceğimizi varsaydığımızı da ifade etmek istiyorum. Geçtiğimiz günlerde Ankara’da Sayın Cumhurbaşkanımızın bizleri kabullerinde, konuyu tekrar dile getirdik ve Sayın Cumhurbaşkanımız ‘TBMM’de bütçe görüşmelerinden sonra yerel yönetimlerde mevzuat değişikliği ön gören ve gelir yapısını da kapsayan taslak çalışmayı Meclise sunun’ talimatını hep beraber duyduk. İnşallah Aralık ayının ikinci yarısında büyükşehir belediyeleri ve il belediyelerini ilgilendiren bazı mevzuat değişiklikleri ve genel bütçe vergi gelirlerinden yerel yönetimlere pay verilmesiyle ilgili değişiklik taslağını TBMM’de göreceğiz. Dolayısıyla 2020 bütçemizin biraz arttırılarak konulmasının bir sebebi de genel bütçe vergi gelirlerinden alacağımız payın artıracağına olan inancımızdır.”

 

Trabzon Büyükşehir Belediyesinin bütçesi içinde öz gelirlerin düşük bir oranda kaldığını söyleyen Başkan Zorluoğlu, öz gelirlerin arttırılması için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Trabzon Büyükşehir Belediyesinin alacaklarının tahsili ve kiradaki mülklerinin kira ücretinin rayiç bedele yükseltilmesine yönelik çalışmalar yaptıklarını söyleyen Zorluoğlu şöyle konuştu:

 

ALACAKLARIMIZI TAHSİL EDECEĞİZ

“Öz gelirlerimiz bizim için çok önemli. Öz gelirlerimizin mutlaka arttırılması lazım. Şuanda öz gelirlerimiz, bütçenin yüzde 25’ini aşmıyor. Ama bizim öz gelir yaratma kapasitemiz var. Yapacağımız çalışmalarla 2020 yılı içinde öz gelirlerimizi arttırmayı hedefliyoruz. Bunun kalemlerinden bir tanesi alacaklarımızın tahsil edilmesidir. Şuanda piyasada 46 milyonluk alacağımız var. Bu 46 milyonun içinde en yüksek meblağı 14 milyon ile kira gelirlerimiz tutuyor. Belediyemizin alacaklarını yakından takip edip 2020 yılı içinde tahsil cihetine gideceğiz. Bu hususta İkinci önemli konu ise belediyemizin kiraya verdiği mülklerin kira bedelleri ile alakalıdır. Kira bedellerinin rayiç bedelin çok altında olduğunu tespit ettik. Piyasadan uzman, SPK belgeli bir kuruluşa rayiç bedel çalışması yaptırdık. Yine Ticaret Odası ve Emlak Odasından fiyatlar aldık. Belediyemiz bünyesinde komisyon kurarak mevcut kira bedelleri ile rayiç kira bedellerini karşılaştırdık ve kiraları bu şekilde belirledik. Dolayısıyla 2020 yılında kiralarımızı rayiç bedele getireceğimizi buradan duyurmak istiyorum. Çünkü bu mülkler bütün Trabzon’un ortak mülküdür. Bedeli üzerinden kiralanmalıdır. 2020 yılında hem alacaklarımızın tahsili hem de mülklerimizin değerinde kiralanmasına özen göstererek gelirlerimizi arttırma cihetine gideceğiz.”

Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’nun bilgilendirmesinden sonra ilgili gündem maddeleri masaya yatırıldı. Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım ayı oturumları devam edecek.


Geri Dön