19 / 04 / 2024

Muş Alparslan Üniversitesi'ne büyük yatırım ihalesi!

Muş Alparslan Üniversitesi'ne büyük yatırım ihalesi!

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) yeni projeler geliştiriyor. İslami İlimler Fakültesi toplam 16 bin metrekare kapalı alana sahip olacak ve modern teknoloji ile donatılacak.



Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ)  Rektörlüğü’nden yapılan açıklamada, “18.01.2017 tarihinde 4734 sayılı Kamu İhale Kanunun Belli İstekliler Arasından İhale Usulü ile ihalesi yapılacak olan 2017/19620 ihale kayıt numaralı ihalesi 02.02.2017 tarihinde saat 14.30’da Üniversitemiz Senato Salonunda önemli bir ihale gerçekleştirilecek. Muhtelif yapım işleri olarak çıkan ihalede, 1 adet İslami İlimler Fakültesi Yapım İşi, 1 adet Fen Edebiyat Binası (İkmal) Yapım İşi, 1 adet Açık Spor Tesisleri Yapım ve 1 adet Hangar Yapımı işi bulunuyor. Üniversitemiz tarihinde en büyük yapım işi olma özelliği taşıyan bu ihale ile üniversitemiz kış koşullarında araçlarını saklayabilecek ve İslami İlimler Fakültesi binası ile şehre prestijli bir bina kazandırılmış ve bu fakülte sayesinde şehirle ilişkilerimiz arttırılarak devam ettirilmiş olacak” denildi.


“ŞEHRİN SİMGESİ OLACAK BİR YAPI”


Üniversite, prestij projesi olarak tanıttığı İslami İlimler Fakültesi’nin toplam 16 bin 500 metrekare kapalı alana sahip olacağını, binanın bodrum katında 60 araçlık otopark ve araç yıkama yeri ile iki adet büyük depo ve arşiv odası bulunacağını bildirdi. Personel, öğrenci ve araç girişlerinden oluşan üç farklı girişi ile bina, modern teknolojiyi de bünyesinde taşıyan unsurlardan oluşuyor. Binanın dış mimarisi Selçuklu motifleri ile zenginleştirildiği gibi görsellik itibarı ile de şehrin simgesi olacak bir yapı özelliğine sahip.


“TAMAMEN OTOMASYON SİSTEMİ İLE KONTROL EDİLECEK”


Binanın teknik detayları ise şu şekilde: “Muş Merkezde üniversitenin hali hazırda Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu olarak kullandığı yerleşkede yapılmasına karar verilen bina bir bodrum, bir zemin ve zemin üstünde 3 kattan oluşuyor. Mevcut yerleşkedeki binanın depreme dayanıklı olmayışı da göz önüne alınarak önümüzdeki haftadan itibaren boşaltılması söz konusu olacak. Yıkılan binanın yerine yapılan Fakülte binası için mevcut yeşil alanın tamamı dikkate alınarak tasarlanan binanın zemin katında 45 araçlık otopark, araç yıkama yeri, öğrenciler için oyun salonları bulunacak. Dışarıdan her ne kadar tek bir bina gibi görünüyor olsa da binayı iki bölümde incelemek doğru olacak. Öğretim elemanlarının odaları ile dersliklerin olduğu yerler tamamen birbirinden bağımsız ve ara geçişlerin tamamı personel kimlikleri ile açılabilir nitelikte kapılardan oluşacak. Binada yüz tanıma sistemleri, katlar arasında kartlı geçişler, araç tanıma sistemleri, giriş-çıkış kapıları ile asansörler tamamen otomasyon sistemi ile kontrol edilecek.”


OTURUM DÜZENİ VE SINIF DİZAYNI ELDE EDİLMİŞ


Tasarım yapılırken fakültedeki öğretim elemanları ile proje aşamasında üniversite personelinin de önerileri dikkate alınmış olan binada bu doğrultuda tüm sınıflar amfi düzeninde dizayn edilecek ve sınıfların tüm duvarları ses akustik malzeme ile kaplanarak sesin ideal ve eşit bir şekilde sınıf içerisinde dağılımı için özel programlar ile ses analizleri gerçekleştirilmiş ve en ideal oturum düzeni ve sınıf dizaynı elde edilmiş.


“İLK DEFA BU KALINLIKTA VE ÖZELLİKTE MALZEME KULLANILACAK”


Açıklamanın devamında şöyle denildi: “Dersliklerin kapısının doğrudan koridora açılmadığı akıllı tasarımlarla öğrencilerin koridorlarda rahat hareket etmeleri temin edilmiş. Üniversitemizde ilk defa yapılacak bir uygulama ile asma akustik özelliği olan dekoratif asma tavan da İslami İlimler dersliklerinin tamamında kullanılacak. Binada toplam 30 derslik mevcut. Her katta öğrenciler için dinlenme alanları, bir adet kütüphane, bay-bayan abdest alma yerleri ve yine bay-bayan mescitleri ile bir adet okuma salonu da proje içerisinde en uygun koşullar düşünülerek yerleştirilmiş. Binalardaki ortak kullanım alanları Üniversitede hiçbir binada kullanılmayan granit seramik özel bir malzeme ile kaplanmış. Bu malzeme hem dekoratif görüntü vermekte hem de uzun ömürlü bir malzeme özelliği göstermekte. Dış cephede de ilk defa bu kalınlıkta ve özellikte malzeme kullanılacak.”


“MÜNFERİT BİR ALAN OLARAK DA KULLANILABİLİYOR”


“Binanın en önemli yanlarından biri de çatı sisteminin kış koşullarına uygun olarak yapılacak olması. İmalat yerinde yapılan bütün kesme saçların kenetleme yöntemi ile birleştirildiği bir sistem uygulanacak” şeklinde devam eden açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Göreve gelir gelmez Rektör Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat tarafından Fen Edebiyat 1. Etap dersliklerinde revize edilen ve bu kış sonuçlarını yerinde görme fırsatı bulduğumuz 7 kattan oluşan bu yeni çatı sistemi, bundan sonra Muş Alparslan Üniversitesi projelerinin tamamında uygulamaya konulacak. Ayrıca çatının bazı bölümlerinde (girişe denk gelen kısımlar gibi) ısıtma sistemi ile donatılacak ve böylece çatı buzlarının insanlara zarar verebilme riski ortadan kaldırılacak. İslami İlimler Fakültesi binasının en üst katı ise öğrencilerin ve personelin yemek yiyip çay içebileceği, panoramik görüntüsü olan yemekhane ve kantinden oluşuyor. 320 kişilik izleyici kapasitesine sahip konferans salonu da son teknoloji ürünler ve akıllı tasarımlardan oluşuyor. Ayrıca salonda simültane tercüme odası, ses ışık merkezi, merkezi çekim kameraları, 64 kanallı ses sistemi gibi son teknoloji ürünlerle donatılmış alanlar bulunacak. Aynı katın idarei kısmında dekan ve yönetici odaları da ile iki adet fuaye alanı ve kütüphane de bulunuyor. Bu katta yapılacak konferanslarda dışarıdan gelecek misafirlerimizin okul ile bağlantısı olmadan doğrudan en üst kata çıkartacak 10 kişilik iki de asansör mevcut. Bu sayede son kat aynı zamanda münferit bir alan olarak da kullanılabiliyor.”


“LED IŞIKLAR İLE DONATILMIŞTIR”


Binanın tüm ısıtma ve soğutma sistemleri akıllı bina mantığı ile kurgulanmış. Binanın girişlerinde yerden ısıtma yapılıyor ve taç kapıdan girer girmez sizi karşılayan sıcak hava ile ferah bir ortama girmiş hissi veriliyor. Tüm sınıflarda ve salonlarda çeşitli alanlara gizlenmiş ve tamamen sessiz çalışan havalandırma sistemleri mevcut. Bu havalandırma sistemleri sınıfın nem, oksijen ve sıcaklık gibi parametrelerini inceliyor ve yeni değerlere göre kendini otomatik olarak ayarlıyor. Böylece hem temiz havanın düzenli olarak sınıfa ulaştırılması sağlanıyor hem de ısıtılma işlemlerinin otomatik olarak yapılması mümkün oluyor. Doğalgaz kullanılacak olan kalorifer dairesinin bulunduğu yerde TRİ kojenarasyonlu kazan ile hem elektrik üretiminin bir miktarı karşılanacak hem de kış ve yaz soğutma işlemleri gerçekleştirilmiş olunacaktır. Bu sayede toplam enerjiden yüzde 40 tasarruf öngörülmekte. Tüm elektrik malzemeleri günümüz teknolojisine uygun olan LED ışıklar ile donatılmış. Asansörler, öğrenciler ile personel bölümünü ayıran kapılar, arşiv ve depo binalarının girişleri sadece personel kimlikleri ile açılabilen özelliklerde. LED ışıklar ile elektrik tasarrufunda yıllık yüzde 30 tasarruf öngörülmekte.”




Günaydın Muş


Geri Dön