26 / 04 / 2024

Müsiad, Türkiye'de konut balonu krizinin olmadığını, karışıklık olduğunu açıkladı!

 Müsiad, Türkiye'de konut balonu krizinin olmadığını, karışıklık olduğunu açıkladı!

İnşaat sektörünü analiz eden Müsiad, Türkiye'de konut balonu krizinin olmadığını, aksine karşılık olduğunu açıkladı. MÜSİAD inşaat Sektör Kurulu Başkanı Burhan Özdemir, 2015'ten umutlu olduklarını söyleyerek, "2015 daha iyi olur" dedi.



Müstakil Sanayici ve İşadamaları Derneği (MÜSİAD) İnşaat ve Çevre Sektör Kurulu 'Türkiye'nin dünyadaki konumu ve gelecek projeksiyonu' isimli raporunu yayınladı. Raporun sunumunu MÜSİAD İnşaat ve Çevre Sektör Kurulu Başkanı Burhan Özdemir ve Yardımcıları Mehmet Çankaya ile Reha Yeltekin dün İstanbul'da gerçekleştirdi. Raporun içeriğinde konut satışlarının tarihsel verileri yer alırken, Türk müteahhitlerinin yurtiçi ve yurtdışındaki perspektifleri ortaya koyuldu. 


İNŞAAT 12 YILDA ÇAĞ ATLADI 

Raporun sunumunda konuşan Özdemir, AK Parti hükümetinin 12 yıllık döneminde yapılan düzenlemelerle inşaatta müteşebbislere özel imkanlar sağlandığını söyledi. Başkan Özdemir, "Yıllık konut satışının l milyon adedin üzerine çıktığı, 2002 yılında 2,6 milyar dolar olan yurtdışı müteahhitlik hasılatımızın 30 milyar dolar mertebesine ulaştığı günümüzde inşaat sektörü adeta Suaylp Alabay çağ atlamış ve birçok başka sektörün sürükleyicisi haline gelmiştir" dedi. 


TÜRKİYE'DE BALON YOK. AKSİNE KARŞILIK VAR 

"Türkiye'de konut satışında son 5 yılda ı milyon 150 bin konut satışıyla rekor seviyeye ulaştığını vurgulayan Özdemir, konutta balon olmadığını söyledi. Özdemir, "Batıda kriz öncesi satışlar yüzde 8o'in üstünde kredili satışlardan sağlanırken, ülkemizde faiz oranlarının düşük seyrettiği dönemde yüzde 40'ın üzerinde gerçekleşmedi" açıklamasında bulundu. 


DÜNYADA İKİNCİ TÜRKİYE HAKKINI ALAMADI 

Türkiye'nin dünyanın en büyük ikinci müteahhitlik hizmeti veren ülke konumunda bulunmasına rağmen hakkını alamadığını söyleyen Özdemir, "2013 yılında 550 milyar dolar mertebesine ulaşan dünya hasılatından aldığımız pay yüzde 4 mertebesindedir. 

İnşaat firmalarının yurtdışına açılımlarını sağlamak kaçınılmaz bir gerekliliktir" şeklinde konuştu. 


Belediyeler kentsel dönüşüme el atsın O Kentsel dönüşümde metrekare birim fiyatı düşük olan yerlerde sorun olduğunu aktaran Özdemir, bunun çaresinin ise belediyelerde olduğunu vurguladı.' Özdemir. "İnşaatçılar doğal olarak kar marjı daha yüksek bölgelere yöneliyor. Buralar tamamlandığında ancak sıra diğer bölgelere gelecek. Kar marjı düşük olan bölgelerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin KİPTAŞ gibi kuruluşları devreye girerek işi hızlandırmalı" dedi. 


PARALELCİLER İNŞAATI DA VURDU 

AK Parti'ye yönelik olarak 17 ve 25 Aralık darbe girişimlerini ardından güvensizlik ortamı oluştuğuna dikkat çeken İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Özdemir, faiz ve doların yükseldiğini bunu da inşaat sektörüne olumsuz etki yaptığını söyledi. 

2013 yakalayacaklaklarını söyleyen Özdemir. konut faizlerinde hala istenilen seviyeye gelinemediğini de sözlerine ekleyerek inşaatçıların yüzde 0.8'lik talebi olduğunu kaydetti. 

Yeni Şafak


Geri Dön