24 / 04 / 2024

Ahmet Şahin: Türkiye'de konut balonu oluşmaz!

Ahmet Şahin: Türkiye'de konut balonu oluşmaz!

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) Başkan Yardımcısı Ahmet Şahin, Türkiye' de konut balonu oluşmasının söz konusu olmayacağını söyledi. Çünkü her şey rekabet ortamında oluşuyor dedi...



CNR Expo'da düzenlenecek "Emlak 2013-Konut, İşyeri Satınalma, Kiralama ve Finansmanı Fuarı" bilgilendirme toplantısında konuşan Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) Başkan Yardımcısı Ahmet Şahin, Türkiye'de konut balonu oluşmasının söz konusu olmayacağını söyledi. Rakamsal bazda bu endişenin oluşabileceğine işaret eden Şahin, "Bazı yerel belediyelerde gerçek reel değerinin üzerinde emlak beyan değerleri ortaya çıkmaktadır. Bu konu irdelenmesi gereken bir konudur. Türkiye'de emlak balonu kolay oluşacak bir şey değil. Çünkü her şey rekabet ortamında oluşuyor" dedi. 


Konut sektörü hızla büyüyen Türkiye, bu alanda dünya devlerini solladı. IMF Finance and Development Magazine'de yayınlanan bir makalede, Türkiye'nin Hong-Kong, Ukrayna, Filipinler, Yeni Zelanda ve Kolombiya'dan sonra konut fiyatlarının en fazla arttığı ülke olduğu kaydedildi. Küresel konut fiyatlarının yavaş yavaş yükselmekte olduğunun belirtildiği makalede, "Konut piyasası toparlanıyor, fakat birçok ülkede gayrimenkul hala aşırı değerli" dendi. Makalede, 2013'ün ikinci çeyreği itibarıyla konut fiyatlarında yıllık artış sıralamasında Hong Kong yüzde 15 ile ilk sırada yer aldı.

 

TÜRKİYE LİSTEDE BEŞİNCİ Ukrayna yüzde 12, Filipinler ise yüzde 10 ile üçüncü sırada yer aldı. Bu ülkeleri Yeni Zelanda yüzde 9, Kolombiya yüzde 9, Türkiye yüzde 8.5 izledi. Türkiye'nin konut fiyat yükselişinde geride bıraktığı ülkeler arasında, Brezilya, İsrail, İsviçre ABD, Hindistan, Almanya, Çin, Norveç, Lüksemburg, İsveç bulunuyor. Konut fiyatları yüzde ıı'le en fazla Macaristan, yüzde 10.5'la Hollanda, yüzde 10.1'le Yunanistan'da düştü. 


Taraf Gazetesi 


Geri Dön