29 / 03 / 2024

Muş'ta arkeolojik yüzey araştırması yapılıyor!

Muş'ta arkeolojik yüzey araştırması yapılıyor!

Muş'ta arkeolojik yüzey araştırması yapılıyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hanifi Biber başkanlığındaki ekip, Muş'ta arkeolojik yüzey araştırmaları çalışması başlattı.



Yüzüncü Yıl Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hanifi Biber başkanlığındaki bir ekip, Muş'ta arkeolojik yüzey araştırmaları çalışması başlattı.


Biber, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müzeler Genel Müdürlüğünün izniyle 2009 yılından itibaren başkanlığını yaptığı ekiple arkeolojik yüzey araştırmaları yaptıklarını söyledi.


Yüzey araştırmalarıyla Muş'un Demir Çağ'ındaki durumunu ortaya çıkarmayı amaçladıklarını aktaran Biber, "Bu anlamda Malazgirt ve Bulanık ilçelerinden başlamak üzere araştırıp tespitlerimizi yapıyoruz. 2009-2011 yılı arasında yaptığımız çalışmalarla Muş merkez ve Malazgirt ilçesinin tamamını araştırdık. Bu yılki çalışmalarımızı 11 Ağustos'ta başlattık. Ay sonuna kadar devam ettirmeyi düşünüyoruz" diye konuştu.


Yüzey araştırmalarını Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bildirdikleri program çerçevesinde sürdürdüklerini belirten Biber, 2014 yılı programı kapsamında Muş merkezi ile Korkut ilçesinin kuzeyi ve Varto ilçesi sınırları içerisinde kalan alanlarda çalışma yapacaklarını bildirdi.


Biber, Muş'un arkeolojik anlamda çok verimli ve bereketli bir bölge olduğunu belirterek, "Çalışmalarımızda özellikle Urartular dönemi üzerinde durduk. Yaklaşık olarak 1350'den itibaren başlayan süreçten M.Ö. 600'lere kadar süren bir süreçte çalışmalarımızı Demir çağı başlığı altında değerlendirebiliriz" ifadesini kullandı.


AA


Geri Dön