24 / 04 / 2024

Mustafa Baygan: Emlak sektöründe geniş fırsat var!

Mustafa Baygan: Emlak sektöründe geniş fırsat var!

ERA Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan'ın katılımıyla Ege Bölgesi Sanayiciler Odası'nda (EBSO) düzenlenen "Kentsel Dönüşüm ve Gayrimenkulde Yatırım Fırsatları Semineri" gerçekleştirildi.



ERA Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan, firmanın ülke genelinde ve İzmir'de gün geçtikçe daha yükselen bir trend yakaladığını ifade ederek şu sözleri kaydetti: "ERA Türkiye'deki franchise markalarının içerisinde farklı yönümüz Avrupa'da en büyük ağ sahip olmamız. Avrupa ve Uzakdoğu'da, Ortadoğu'da teşkilatlanan ERA'nın ofis ağının Avrupa'da yaygın olmasının bize çok avantajı var. Bu sayede rahat iletişim kuruyoruz. 

İzmir'de 3 tane aktif ofisimiz var. 4'üncü ofisimiz de açılıyor. İstanbul'dan sonra en hızlı büyüdüğümüz il İzmir. 


Türkiye genelinde 40'a yakın ofisimiz var.  İzmir  merkezde yılsonuna kadar en az 10 ofis hedefliyoruz. Sektör dışından gelen brokerlarımız var. 

İzmir'de bir brokenmız büyük bir markadan bize geçti. Gayrimenkul sektörüne sektör içinden ilgi olduğu gibi sektör dışından da büyük bir ilgi var." Baygan, "2014'te sektör 2013'e göre yüzde 5 oranında büyüdü. Türkiye'de yılda 1 milyon 170 civarında konut alım satımı gerçekleşiyor. Alımsatimda aylık 1-1,5 gibi bir artış var. Son 10 yılda sektörde fiyatların hiç geriye gittiği görülmemiş. Bütün bunlarda sektöre bir cazibe getiriyor. 1 milyon 170 gibi yüksek sayının eğitimli gayrimenkul danışmanlan tarafından işlem görmesinin de etkisi var. İzmir'de sahibinden işlemlerin oram yüzde 70. 

Bu da sektördeki yeni ofislerin ufkunun olduğunun göstergesi. İzmir de işlem yapma konusunda gerçekten markalı ofislere karşı da bir sempati var. 

Güvenilir olduğu için ofislerimizi tercih ediyorlar. İzmir'de, İstanbul'a göre gayrimenkul danışmanlığına talep çok daha yüksek" dedi. 


Kat maliklerinin bireysel olarak yapılandırmasıyla ilgili olarak bilgi veren Era Grup Direktörü Kerem E. özçelik konuyla ilgili olarak şu sözleri kaydetti: "kat maliki olarak bulunduğunuz binanın yeterli imar haklarının raporunun hazırlanmasından sonra, hak sahibi olup olmadığınız belirliyoruz. Bu sonuçlar doğrultusunda argümanlar geliştiriyoruz. Eğer binada bugün yaşadığınızdan daha fazla hakka sahipseniz bu konuda nasıl bir yol izlemek istediğinize göre dilerseniz cebinizden para harcamadan dilerseniz müteahhit ile ortak bir çalışma içine giriyorsunuz ya da devlet Baygan, "2014'te sektör 2013'e göre yüzde 5 oranında büyüdü. Türkiye'de yılda 1 milyon 170 civarında konut alım satımı gerçekleşiyor. Alım-satımda aylık 1-1,5 gibi bir artış var" yardımlanndan anlaşmalı bankalardan alınan kredilerle bu işin çözüm sürecine giriyoruz" ifadelerini kullandı. 


izmir'de gelişen plaza kültürü değinen özçelik, bu konuya İzmirli olarak bakamadığmı belirtti ve şu sözleri kaydetti: "Bir bölgenin ekonomisiyle sosyal statüsüyle yaşam standartlarıyla gelişimden bahsedersek izmir bir Avrupa kentidir. Bunu kabullendiğimiz zaman hakkını da vermemiz gerekir. Bu kültür oturup gelişirse eğer İzmir, Avrupa'dan ciddi insan çeker bunun yanı sıra Türkiye'den de bağımsız bir büyüme gösterebilir. Ama bu şu anlama gelmemelidir. 

Plansız büyüme, binaların ve insan yığınlarının oluşturduğu kalabalıklar. Sonrasında değer kaybeden yapılar. Karşılanamayan bir arzla değer kaybı olmamalıdır. Ama ben günün sonunda izmir'in gerek ofis piyasasında, gerek hizmet sektöründe, turizm, sağlık sektörlerine fayda sağlayarak lider şehir olma potansiyeli var. Doğru planlama ile değerini bulacaktır, izmir'de böyle bir talep var. Şirketlerde bunun karşısında durmadan üreteceklerdir." ERA Pazarlama Direktörü Pınar Arslanbaş, Avrupa'nın Türkiye'deki konut alım satım rakamlarına şaşırdığını ifade etti. Arslanbaş, "Avrupa'da yapılan araştırmada Türkiye'nin inşaat verilerinin yüzde yüz 57 büyümesi görülüyor" diye konuştu. 


İzmir ve bölgesinin son 10 yılda gayrimenkul hareketliliği konusunda dramatik gelişimler gösteren illerin başında yer aldığım belirten, ERA Türkiye Grup Direktörü Kerem Emin özçelik, "Gayrimenkul hareketliliğini olumlu yönde etkileyecek yegane faktörlerin başında 'Kentsel Dönüşüm' bulunuyor. izmir Türkiye'nin üçüncü büyük kenti olarak konut sektörü açısından önemli bir gelişme potansiyeli taşıyor. Kentsel dönüşüm çalışmalan son zamanlarda ciddi hız kazandı. 

Kentsel Dönüşüm, öncelikle şehir merkezindeki çarpık yapılaşma nedeniyle merkezde yoğunlaşacak ve paralel olarak diğer bölgeleri de tetikleyecektir. Yeşildere, Uzundere, Bayraklı, Bornova, Gaziemir, Örnekköy, Buca ve Balçova kentsel dönüşüm projelerinin en fazla yaşanacağı bölgeler olacaktır. İzmir'in Kentsel Dönüşüm çalışmalannda daha bilinçli ve statik davranması İstanbul'da gerçekleşen bina bazlı dönüşüm yerine ada veya bölgesel dönüşüme yönelmesini sağlayacaktır. Bunun için de bilinçli ve etkili bir çalışma yürütülmesi gerekmektedir. Bunun yanında, dönüşüm çalışmalarının yoğunlaşması, gayrimenkul piyasasının hareketlenmesini sağladı" dedi. 


ERA Türkiye olarak, hızlı bir gelişim gösteren izmir'in önümüzdeki günlerde de bu gelişimini arttırarak devam ettireceğini düşündüklerini ve izmir Bölgesini hassasiyetle takip ettiklerini ileten ERA Türkiye Franchise Geliştirme ve Satış Direktörü Kadir Tümen, "Özellikle şehre olan göçün nitelikli olarak artması ve bu doğrultuda konut ihtiyacının artması ile ulaşım imkanlannın kolaylaşması şehri Ege Bölgesinin cazibe merkezi haline getirdi. Son 10 yılda izmir ilinde konut satın alım endeksi 21.12'den 50'ye yükselerek yüzde 150'lik bir gelişim gösterdi. 


Buna paralel 2003 yılında satış metrekare fiyatları ortalamada 800 TL iken günümüzde bu bedel yüzde 100'ün üzerinde bir artış ile 1667 TL'ye ulaşü. Kiralamalardaki metrekare fiyatlarına baktığımızda ise yine 2003 yılında olan metrekare kiralama fiyatının 3.54 TL, 2014'te ise 7.54' e çıkarak yüzde 100'ün üzerinde katlandığım görmekteyiz. Geçmiş senelerde izmir'de gayrimenkul yaürımcıları da yapmış olduklan yatınmlann geri dönüş sürelerine bakıldığında karlı gözükmekteler. Nitekim bir gayrimenkulün kira çarpanı düşünüldüğünde geri dönüş süresi 22,64 yıl iken 2014'e sonunda bu rakam 18.54 yıl" ifadelerini kullandı. 


Ticaret Gazetesi (İzmir)



Geri Dön