29 / 03 / 2024

Mustafa Bozbey: En çok rant kat karşılığı dönüşümde!

Mustafa Bozbey: En çok rant kat karşılığı dönüşümde!

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, inşaat sektöründe kat karşılığı sisteminin kalkması gerektiğini savunarak, “Hasılat paylaşımı sisteminin getirilmesi gerekiyor” dedi.




İnşaat Müteahhitleri Sanayici İş Adamları Derneği (İMSİAD) Başkanı Adil Gökçadır ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’i Halk Evi’nde bulunan makamında ziyaret etti. İnşaat sektörüne ilişkin sorunların konuşulduğu ziyarette Başkan Bozbey, rantın önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı. En çok rantın, kat karşılığı sisteminde yaşandığına dikkat çeken Bozbey şöyle konuştu: “Rantın ara değerini kazanan vatandaş vergisini vermiyor” dedi. Mustafa Bozbey, “Kat karşılığı sistemini kaldırmak gerekiyor. Diyelim ki vatandaş bir dairem olsun istedi. Dairenin fiyatı bugün 150 bin TL, müteahhit yaptığı zaman 500 bin TL. Bu rantın ara değerini vatandaş kazanıyor ve vergisini de vermiyor. Örneğin, müteahhit her daireyi 100 bin liraya, 100 daireyi 10 milyon liraya mal etti. Bu dairelerin satış fiyatını belirledikten sonra eğer vatandaş bu yerden kendisine daire almak istiyorsa, yüzde 20’lik bir indirim yapılır. Vatandaş bu daireyi de istemiyorsa hasılat paylaşım sistemiyle satıştan payını alır, yatırımını başka bir yerde değerlendirir. Hasılat paylaşım sistemi, yasal bir düzenleme yapılarak bir an önce getirilmeli. Böylece kentlerin yenilenmesi, deprem riski taşıyan yapıların yenilenmesi daha hızlı bir şekilde olur.”

Başkan Bozbey’in önerisine destek veren İMSİAD Başkanı Adil Gökçadır da Bursa’da kentsel yenilemenin şart olduğunu kaydetti. Gökçadır, “Deprem kaçınılmaz, göre göre halen ihmalkar davranmamız, kentsel yenileme işini parmağımızın ucuyla tutmamız çok büyük vebal. İnsanlar ciddi sorumluluk altındalar. Sizin düşünceleriniz çok mantıklı ve birilerinin bunu duyması lazım. Farklı platformlarda bu konuyu sık sık dile getirmemiz gerekiyor” dedi.

Ziyarette İMSİAD Başkanı Adil Gökçadır Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e derneğin flamasını hediye etti. 



Nilüfer Belediyesi




Geri Dön