19 / 04 / 2024

Mustafa Değirmenci: Büyükşehir Belediyesi projelerimi beğeniyor ama izin vermiyor!

Mustafa Değirmenci: Büyükşehir Belediyesi projelerimi beğeniyor ama izin vermiyor!

Avcılar Belediye Başkanı Değirmenci SÖZCÜ'yü konuştu: İktidar, projelerimizin hepsine engel oluyor Avcılar'da 4'üncü dönem başkanlık için aday olan CHP'li Değirmenci "Büyükşehir Belediyesi projelerimi beğeniyor ama izin vermiyor" dedi.



Motorcu Motosiklet tutkunu olan CHP'li Mustafa Değirmenci halk arasında 'Motorcu başkan' // olarak tanınıyor... 

Avcılar Belediye Başkanı Değirmenci SÖZCÜ'yü konuştu: İktidar, projelerimizin hepsine engel oluyor Avcılar'da 4'üncü dönem başkanlık için aday olan CHP'li Değirmenci "Büyükşehir Belediyesi projelerimi beğeniyor ama izin vermiyor" dedi 


Belediyecilikte 15'inci yılı Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci'nin. Üç kuşak Avcılarlı. Değirmenci'yle makamında bir araya geldik. 

Avcılar'a yeniden aday olduğunu söylemeye gerek yok. Çünkü 2014-2019 arası yapacağı 26 projenin tüm planlarını hatta animasyon filmlerini internet sitesine çoktan yüklemiş. CHP'li Mustafa Değirmenci'nin röportaj sırasında anlattığı projelerin büyük kısmı AKP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından engellenmiş. Nasıl mı? Değirmenci çarpıcı örneklerle anlattı projelerinin nasıl sekteye uğratıldığını... Avcılar'a başkanlıkta 15. yılınız. Nasıl geçirdiniz bu uzun dönemi? Başkanlığımızın birinci dönemi deprem ve deprem yaralarım sarmayla geçti. 

Altyapıyla uğraştık, ikinci dönemde insanlara sosyal anlamda yatırımlar yapıldı. Yollar değişti. Üçüncü dönemde ise sosyal ve fiziksel altyapıları bitirip insanla ilgili yatırıma başladık. Allah nasip ederse 4. dönemde de aday gösterilirsek spor, sosyal ve kültürel ağırlıklı projelerimiz ön planda. 

Siyasi karar alındı Projelerinizin bir kaçını anlatır mısınız? 

Yapımı Ambarlı'da devam eden 130 kişilik bir huzurevi projemiz var. Firuzkö/ de 10 bin kişilik bir stat yaptık. Buraya bir de 3 tenis kortu, yan olimpik kapalı spor salonu, yan olimpik yüzme salonu projemiz var. 

Bir de 60 kişilik kamp oteli yapacağız. Projeyi çizip ihaleye çıkardık. Burasının imar planlarında bir spor köyü olmasıyla ilgili İBB İmar Komusyonu'na gittik. Ama bir dirençle karşılaştık. Siyasi bir karar aldılar. 

Belediye ait olan bu yerin okul alam olmasıyla ilgili bir karar aldılar, itiraz ettik. Konu mahkemede. 

Yani sırf siz proje ürettiniz diye plan değişikliği mi yaptılar? 

Aynen öyle. Sana böyle çok proje sayabilirim. Pazarlarımızın hepsi yol üzerinde sokak arasında. Bu pazarlan sokaklardan alalım dedik. Bir arsaya aldık. Planlamasını da yaptık. Mülkiyeti vatandaşa aitti. Biz vatandaşlarla görüşüp anlaşarak kamulaştırma yaptacağız. İBB'den de bu alam belediye hizmet alalına dönüştürülmesini istedik. Üzerine bir kent evi yapalım, altında otopark, girişinde PTT, ödeme noktalan, muhtarlık gibi yerler olsun. 

Üstünde ise bir kültür merkezi olsun dedik. 

Bu da mı İBB'ye takıldı? 

Projeyi İBB Meclisi'nde gösterdim. 10 numara deyip beğendiler. Peki arkadaşlar bu alam belediye hizmet alanına çevirelim kamulaştırmayı başlatayım dedim. Adamlar bu arazinin büyük kısmım cami alam ilan ettiler. Kalan kısmı sizin dediler. Cami diyorlar ama cami de yaptırmadılar. Balon Firuzköy'de bir cami var. Caminin dernek başkam bir gün bu cami depreme dayanır mı diye sordu. Hemen incelettik. 

Cami depreme dayanamaz raporu çıktı. Yıkılıp yeniden yapılma karan alındı. 

Projeyi hazırladık. Camiyi yıkmaya gideceğiz karşımıza Çevik Kuvvet çıkıyor yıkamazsınız diye. Soma öğrendik ki, valilik talimat vermiş. Valiyi de AKP İl Başkam aramış. Yani bizim cami siyasete kurban gitti. 

Ama elimizde karanmız ' var nisanda yıkacağız. Avcılar Belediyesi'nin çalışmasına engel olabilmeyle üglü her türlü siyasi kararı alırlar. İBB Meclisi'nde bunlan konuşurum haklısın başkan derler ama hiç kimsenin parmağı kalkmaz. 

Dört yılda bitecek "Avcılar'ı yıkıp yeniden yapacağım" açıklamanız vardı. İlçenin kentsel dönüşümü ne aşamada? 

Kentsel dönüşüm mahallenin tamamında ve ada bazında olmalı ve insan odaklı olmalı. Sulukule'de vatandaşa 30 bin lira para verdiler. Evleri 600-800 bin TL'ye sattılar. Bizde ise insan ve bina envanteri yapılıyor. Bunun Sermaye Piyasası Kurulu belgeli bir firma yapacak ve firma dairenin gerçek değerini belirleyecek. Masanın bir tarafında bu firma, bir tarafta dönüşümü yapacak olan müteahhit, ev sahibi ve Avcılar Belediyesi olacak. Evlerin Projelerimin altyapısı bile hazır Arkadaşımız Hande Zeyrek'e yeni dönem için planları anlatan Değirmenci, "Avcılar için 26 yeni projem var. Hepsinin altyapısı hazır" dedi. 

hepsi yıkılıp yeniden yapılacak. Vatandaşın yeni evleri satın alabilmesi için kendisine ödenen parayı kullanıp bir kısırıma da devlet bankalarında yüzde 33 faiz oranıyla 20 yıl vadeyle evinin kalan miktarım ödeyecek. Evler 16-17 katlı binalar olacak. 60-70 bin kişinin oturduğu bir mahalleyi sanıyorum 4 yılda bitiririz. 

Sarıgül kazanacak CHP'yle Avcılar'da devam etmek istiyorsunuz. 

Peki İstanbul ne olur? 

Mustafa Sangül'le İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni kazanırız. CHP bu seçimlerde 22 ya da 23 ilçe kazanacaktır. Siyasal gelişmeler AKP'da ciddi güvensizliğe yol açtı ve ciddi anlamda AKP'ye oy veren insanlar bu seçimde kesinlikle vermeyeceğini alelen söylüyorlar. CHP de yerel seçimlerle ilgili ilk kez işi bu kadar sıkı tutuyor. 

Sporcu bir kişiliğiniz var. Motosiklet tutkunuz da ilçedeki herkes tarafından biliniyor.. 

Spor yapıyorum. Motorla her sabah yaptığım esnaf ziyaretlerine devam kyS "afta sonlar, çocukların n/ye ya da Bolu'ya gide- Deg.rmenc, kopegı Pamuk kız, Zeynep rim 45 dakika sürüyor.



Sözcü/Hande Zeyrek


Geri Dön