28 / 03 / 2024

Mustafa Demir: Depreme dayanıksız yapı stoğu var

Mustafa Demir: Depreme dayanıksız yapı stoğu var

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Türkiye'de küçümsenemeyecek miktarda depreme karşı dayanıksız yapı stoku bulunduğunu ifade etti



Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Türkiye'nin ciddi oranda depreme karşı dayanıksız yapı stoku bulundu"Ama bir 8-10 yıl öncesine göre çok daha farklı bir konumda Türkiye. Her geçen gün yapılanların kısmen, az da olsa bir dönüşümü söz konusu, yeni yapılanların özellikle 1999'dan sonra, depreme dayanıklılık noktasında bir problemi yok" dedi.

Demir, Kentsel Gelişme Stratejisi Proje Toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin olası bir depreme ne kadar hazır olduğu ve bilinç düzeyiyle ilgili soruya karşılık Demir, bu konunun kamuoyunda oldukça tartışıldığını, teknik düzeyde toplantıların, üniversitelerde araştırmaların yürütüldüğünü, TBMM'de de bir araştırma komisyonunun oluşturulduğunu anlattı.

Demir, Türkiye'nin büyük bölümünün birinci ve ikinci derece deprem riskiyle karşı karşıya bulunduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: "Bu konuda küçümsenemeyecek miktarda depreme karşı, deprem afetine karşı dayanıksız bir yapı stokumuz var. Ama bu, bir 8-10 yıl öncesine göre çok daha farklı bir konumda tabii. Her geçen gün, yapılanların kısmen, az da olsa bir dönüşümü söz konusu ama yeni yapılan konutlar, özellikle 1999'dan sonra, bu konuda depreme dayanıklılık noktasında bir problemi yok.

Çalışmalar çeşitli şekillerde devam ediyor, çok onların detayına girmek istemiyorum, çok teknik, detay konular. Bunu bilmemiz gerekiyor; bir kısım konut stokumuzun depreme dayanıksız olduğunu biliyoruz, ama var gücümüzle de bunları düzeltme, iyileştirme ve bu güvensiz, dayanıksız yapı stokundan kurtulmak için de gayret sarf ediyoruz."

"8-10 YILLIK ÖNGÖRÜ"
Bakan Demir, bugün üzerinde çalışılan Kentsel Gelişme Stratejisinin de bu alandaki önemli çalışmalardan birini oluşturduğunu belirterek, güvenli kentleşmeye ciddi katkılar sağlayacağını ifade etti. Demir, yapı envanteri, kentsel dönüşüm ve yapı denetimi kanunu kapsamında yürütülen çalışmalara da işaret etti.

Demir, "Önümüzdeki 8-10 yıllık zaman dilimi içerisinde büyük çapta, bu konuda artık güvensiz yapı stokundan güvenli yapı stokuna geçişin yılları olarak biz düşünüyoruz ve öngörüyoruz. Çalışmalarımız da bu şekilde devam ediyor" dedi.
AA


Geri Dön