25 / 04 / 2024

Mustafa Elitaş'tan faizsiz konut şirketlerine uyarı!

Mustafa Elitaş'tan faizsiz konut şirketlerine uyarı!

Faizsiz konut ve taşıt edindirme vaadiyle son dönemde hızla artan tasarruf finansman şirketlerine yasal altyapı sağlayacak kanun teklifi TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonunda aynen onaylandı. Komisyonda şirket sahipleri görüşlerini paylaştı.



Faizsiz konut ve taşıt edindirme vaadiyle son dönemde hızla artan tasarruf finansman şirketlerine yasal altyapı sağlayacak kanun teklifi TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonunda aynen onaylandı. 

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre; tartışmaların yaşandığı komisyon toplantısında ‘yeşil sermaye' şeklinde de ifade edilebilecek bu yöntemle yeni bir ‘Çiftlik Bank' ya da benzeri dolandırıcılık olaylarının meydana gelmemesi için sıkı tedbirlerin alınması gerektiğine dikkat çekildi. 

Komisyonda görüşlerini açıklayan şirket sahipleri, yurt dışındaki gurbetçi vatandaşların paralarını da bu yöntemle toplamak, ayrıca ev ve taşıt dışındaki alanlara da açılmak için yasal yetki talep ettiler. Fakat Komisyon Başkanı AKP'li Mustafa Elitaş, bu istekleri kritik uyarılar yaparak geri çevirdi.

Mustafa Elitaş tan faizsiz konut şirketlerine uyarı!

ALMANYA'DAKİ YURTTAŞLARI İSTİYORUZ

Tasarruf finansman şirketlerini Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) iznine ve denetimine alan yasa teklifinin görüşüldüğü komisyon toplantısına, görüşlerini paylaşmaları amacıyla sektördeki şirket temsilcileri davet edildi. Sistemin işleyişini anlatabilmek için çok sayıda şirket patronu ve yöneticisi konuşurken, bazı maddelerde şirketler arasında görüş ayrılıklarının yaşandığı görüldü. 

Toplantıda Eminevim Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ergüven, ilginç bir teklifte bulundu. Ergüven, teklif maddesinde faizsiz konut ve taşıt edindirmeyi öngören şirketlerin yurt dışında iştirak edinmelerini engelleyen hüküm olduğunu söyledi ve bunun kaldırılmasını talep etti. Başkan Elitaş'ın, “Ne amaçla istiyorsunuz bunu?” diye sorması üzerine Ergüven, “Bu maddeyi ben aleyhimize gibi anladım. Yani yurt içinde ve yurt dışında iştirak açamayız, gibi anladım” diye konuştu. 

Elitaş, “Açamıyorsunuz zaten” yanıtını vermesi üzerine Ergüven'den, “Açabilelim diyorum işte ben de açabilmeyi istiyorum. Yurt dışında Almanya'daki gurbetçilerin tasarruflarının değerlendirilmesi amacıyla…” cevabını alınca, “Kardeşim, bir de dünyanın öbür tarafından adamlarla bizim başımızı belaya sokmayın ya” uyarısını yaptı. 

Birevim Genel Müdürü Mahir Orak da yurt dışında en azından irtibat bürolarının kurulmasına izin verilmesini talep etti. Elitaş bu talebe de karşı çıkarak, “Onu da şu anda veremeyiz önerge verilmediği için. Genel Kurul aşamasında siz biraz daha ikna edici faaliyetlerde bulunun” dedi.

Mustafa Elitaş tan faizsiz konut şirketlerine uyarı!

‘BDDK BU DURUMA MI DÜŞTÜ’

Düzenlemeyle, en az 5 kişilik ortakla kurulma zorunluluğu olan bankaların tek ortakla kurulmasının önünün açıldığı da belirtildi. CHP'li Akif Hamzaçebi, yapılan düzenlemeyle anonim şirketlerinin tek ortakla kurulmasının önünün açıldığına, bu düzenlemenin bankaları da kapsadığına  dikkat çekti. BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben kendilerinin de bu yönde ileride bir değişiklik yapmak için çalışma yaptıklarını dile getirdi. 

Fakat, Hamzaçebi, bu düzenlemenin zaten bankaları da kapsadığını söylemesinden sonra Akben, “Ben o maddenin burada olduğunu görmemiştim, haklısınız” dedi. Bu cevaba tepki gösteren Hamzaçebi Akben'e tepki göstererek, “Sayın Başkan, bu sizin görev alanınızdaki bir kanunu değiştiriyor. Burada mı haberdar oluyorsunuz? Yazık ama yani, yani BDDK bu duruma düşmüşse üzüntülerimi ifade ediyorum” diye konuştu.

Faizsiz konutta yeni dönem başlıyor!

Faizsiz konut BDDK gözetimine giriyor! 


Geri Dön