26 / 04 / 2024

Mustafa Öztürk: 21. yüzyıl enerji yüzyılı olacak

Mustafa Öztürk: 21. yüzyıl enerji yüzyılı olacak

TBMM Çevre Komisyonu Başkan Vekili ve AK Parti Hatay Milletvekili Mustafa Öztürk, 21. yüzyılın enerji devrimi yüzyılı olacağını belirtti



Öztürk, İtalya'da düzenlenen G8 Zirvesi'ne katılan ülkelerin iklim değişikliğine ilişkin çeşitli kararlar aldıklarını anımsattı. Aralarında 27 AB ülkesinin de yer aldığı katılımcı ülkelerin, 2050 yılına kadar sera gazı salımının yüzde 80 azaltılması noktasında anlaşmaya vardıklarını anlatan Öztürk, "21. yüzyıl, enerji devrimi yüzyılı olacak. Karbon yoğun enerjiden kaçış başlayacak ve yepyeni enerji kaynaklarına doğru bir yol haritası belirlenecek. Fosil yakıtlar ciddi ölçüde terk edilecek. Bu yakıtların kullanımı minimize edilecek" dedi.

Bu yöndeki çalışmaların desteklenmesi amacıyla ciddi teknolojik dönüşümler yaşanacağına dikkati çeken Öztürk, şöyle konuştu: "Anahtar rol oynayan gelişmiş ülkelerin yanı sıra Hindistan, Çin, Meksika, Güney Kore ve Brezilya'nın da tutumu önemli. Gelişmiş ülkeler sera gazını 2050 yılına kadar yüzde 80 oranında azaltsalar dahi sera gazı salımı yüzde 20 oranında artmaya devam edecek, Hindistan, Çin, Meksika, Brezilya ve Güney Kore'den dolayı. Bu kritik ülkeleri de bu potanın içerisine almak istiyorlar. Onlara, 'siz de gaz salımını yüzde 50 oranında azaltın' diyorlar. Bu ülkeler, 'hayır' demiyorlar ama şartları var. Yani, Kyoto Protokolü sonrası dönemi şekillendirecek Aralık'ta Kopenhag'da yapılacak toplantının önemli bir merhalesi aşıldı. Söz konusu 5 ülke, gelişmiş ülkelerden teknoloji transferi ve mali kaynak aktarımı istiyor. Bu noktada ciddi görüşmeler var. Görüşmeler, zannediyorum Ekim ayında bitecek." Karbon yoğun enerjinin minimize edilmesine yönelik çalışmaların devamı için devasa yatırımlar, geniş araştırma ve teknoloji geliştirme faaliyetlerine gereksinim duyulacağına işaret eden Öztürk, "Bu bir çevre olayı olmaktan çıktı. Teknoloji, yatırım ve dünyanın yaşanabilirliğinin korunmasını değerlendirme çalışması" dedi.

"TÜRKİYE'NİN DE HAZIRLANMASI GEREKİYOR"
"Türkiye'nin, bir an önce bu çalışmalara yönelik programını hazırlaması ve kendini göstermesi gerekiyor" diyen Öztürk, aksi halde Kopenhag'ta önüne konulacak yol haritasını kabul etmekten başka bir seçeneği bulunmadığını söyledi. Ülkeler, "Ben sera gazı salımını azaltıyorum" derken Türkiye'nin, "Hayır, ben artırıyorum" diyebilme lüksü bulunmadığına dikkati çeken Öztürk, "Dolayısıyla gelişmiş ülkelerle beraber sağlıklı modeller oluşturup üzerlerinde çalışmamız gerekiyor. Ekime kadar bu olay şekillenecek. Aralıkta Kopenhag'taki toplantıda bu konuya ilişkin yeni süreçler ortaya konulacak" diye konuştu.
AA


Geri Dön