25 / 04 / 2024

Mustafa Pilav, 16 milyon dolara yeni bir restoran açtı!

Mustafa Pilav, 16 milyon dolara yeni bir restoran açtı!

Ünlü politikacıların uğrak yeri olan Sarayburnu'ndaki Sur Balık'ın sahibi Mustafa Pilav, neredeyse bir fabrika fiyatına yeni bir restoran açtı



Ünlü politikacıların uğrak yeri olan Sarayburnu'ndaki Sur Balık'ın sahibi Mustafa Pilav, neredeyse bir fabrika fiyatına yeni bir restoran açtı. Pilav, Boğaz'ın ilk balık lokantası olan Antik'in hizmet verdiği 150 yıllık tescilli yalıya 16 milyon dolar harcayarak tarihi yeniden canlandırdı

Memur çocuğu olmaktan kaynaklanan karışık bir eğitim süreci yaşadı. İlkokulu Kayseri'de, ortaokulu Kıbrıs'ta, liseyi Kuleli Askeri Lisesi'nde okudu. Askeri liseyi son sınıfta bırakıp üniversiteye geçti. Şimdi, eski okulunun karşısında bir bina sahibi oldu ve restoran işletiyor. Dorak Turizm'in üç ortağından birisi olan Mustafa Pilav'dan bahsediyoruz. Ünlü politikacıların uğrak yeri Sarayburnu'ndaki Sur Balık'ın da sahibi olan Pilav, şimdi Boğaz'ın 150 yıllık tescilli yalısına 16 milyon dolar harcayarak yeni bir restoran yaptı.

ÜNLÜ ŞEFLER BURADA
Arnavutköy'de açılan Sur Balık'ın yeri, Boğaz'ın tescilli yalılarından ve ikinci dereceden tarihi eser. Restoranın sahipleri, 4 yıl önce metruk ve harap bir halde devraldıkları tarihi binayı âdeta eski ihtişamlı günlerine geri getirmişler. Bina, aynı zamanda Boğaz'ın ilk balık restoranı olan Antik Restoran'a da ev sahipliği yapmış. Arnavutköy'deki binayı aldıklarında tamamen harabe şeklinde olduğunu belirten Mustafa Pilav, ilk halini bakın nasıl anlatıyor: "Tamamen yıkılmış bir yapıydı. Ahşap, eski İstanbul yalılarındandı. Geçmişini araştırdığımızda Boğaz'ın ilk balık restoranı olduğunu bulduk. İnandığımız bir projeydi ama çok zorluk çektik. İnşaat safhasına geldiğimizde zemin çok kötü çıktı. Zemine 570 ton çimento enjekte ettik. Çevresini çelik plakalarla kapladık. Onun üzerine beton örüldü üstüne duvar örüldü. Bu safhalar da 8 ayda bitti." Ayrıca Türkiye'nin en ünlü şefleriyle çalışan Arnavutköy Sur Balık'ın mutfağı deniz seviyesinin altında bulunuyor. Mekanın tarihi atmosferine zarar vermemek için bu şekilde inşa edilen mutfak bölümü, çok özel bir mimari tekniğin ürünü. Mutfak, çelik palplaj sistemiyle bina zemininde oluşturulan özel havuzun içinde yer alıyor.

50 milyon yatırıp bin kişiye iş verdi

38 yaşındaki Mustafa Pilav'ın hayatı tam bir başarı öyküsü.  Ankara  Üniversitesi Japon Dili Bölümü'nden 1994'te mezun olan Pilav, bir anda hiç aklında yokken bir seyahat acentesinde Türkiye'ye gelen Japonlar'a rehberlik yaparken bulmuş kendini. Daha sonra Dorak Turizm'de operasyondan sorumlu olarak çalışmış. ABD'de 11 Eylül 2001'de yaşanan ikiz kulelere saldırı sonrası turizmde zor günler yaşanmış. "O günün ani bir kararla Japonya'da şirket almaya karar verdim. Tokyo'da New Millenium adlı bir turizm acentesini 200 bin dolara satın aldım. 6 yıl, yılın yarısını Japonya'da geçirdim" diyen Pilav, rehberlik döneminde Türkiye'ye gelen 3-5 bin Japon turist sayısını bugün 100 bine çıkarmış. Bin kişiye istihdam yaratan üç ortağın 50 milyon dolarlık turizm yatırımı var.

Çalıştığı şirketi 2004'te satın aldı

Önce rehberlik yaptığınız Dorak Turizm şirketini ne zaman satın aldınız
2004'te... Yine bir rehber arkadaşım ve genel müdürü ile ortak aldık. Üç ortağız.

Japonya'da işleri ne zaman oturttunuz ve başka yatırımlara yöneldiniz
2007'den sonra çok fazla orada kalmama gerek kalmadı. Oteller, restoranlar işletmeye başladık. Otobüs satın almaya başladık. Şu anda 100 büyük otobüsümüz var.

Restoran ve otelcilik işlerinizi anlatır mısınız
İlk restoranla başladık. "Altın Ocak" diye bir mağara restoran yaptık. Ondan sonra Kaya Otel Kapadokya'nın ilk tescilli oteliydi. Onların kontratlarının son senesiyle bize geçti. Club Med, o döneme kadar sezonluk işletiliyordu. Kartal yuvası gibi bir oteldi. Biz aldık onu. 2008'de Göreme Ataman Otel'i aldık. Onun dışında da Sacred House adında 11 odalı butik bir otelimiz var.

Bu ay 126 odalı Hilton açıyorsunuz. Bu bölgenin ilk uluslararası oteli. Nasıl olacak
Eskiden adı Irmak Otel'di. Daha önce küçüktü, şimdi balo salonu, SPA'sıyla büyük bir otel oldu. Bu bölgede toplam 518 yatak yatırımımız oldu. Şimdi üç restoranımız var. Ayrıca Kapadokya'da bir seramik atölyesi ve fabrikamız var.

İstanbul'da bu bina dışında yatırımınız var mı
2005'te Sarayburnu'nda Sur Balık Restaurant açtık. Restoranın arkasında küçük bir butik otel vardı. Onu alıp restorana dahil ettik. En üst katı VIP salonu yaptık. Burada da geçenlerde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü eşiyle ağırladık. Kardeşi Macit Bey bizim müşterimiz. Enerji Bakanımız da İstanbul'da olduğunda uğrar.
Sabah/Sinan ÖZEDİNCİK

 


Geri Dön