26 / 04 / 2024

Mustafa Varank: Küçük sanayi sitelerini şehir dışına taşıyacağız!

Mustafa Varank: Küçük sanayi sitelerini şehir dışına taşıyacağız!

Cazibe Merkezleri Destekleme Programı kapsamında son projelerinin küçük sanayi sitelerinin dönüşümüne ilişkin olduğunu söyleyen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, küçük sanayi sitelerini şehir dışına taşıyacaklarını anlattı.



Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Trabzon'da bir otelde gerçekleştirilen "Cazibe Merkezleri Destekleme Programı İmza Töreni ve Sanayici İş İnsanları ile Buluşma" programına katıldı. Programda, Trabzon'un ve bölgenin kalkınmasına katkıda bulunacak 28,5 milyon liralık 12 farklı projenin imza töreni için bir araya gelindiğini açıkladı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Trabzon'un, 1 milyar doları aşan ihracat hacmiyle Karadeniz Bölgesi'nin medarıiftiharı olduğundan bahseden Varank, kentin, 2019 yılında ihracatta yüzde 20'den fazla arttığı kaydederek Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde bir performans sergilediğini belirtti.

Trabzon'u ilk defa geçtiğimiz sene Cazibe Merkezleri Destekleme Programı'na dahil ettiklerini söyleyen Varank, bu kapsamda toplamda 12 milyon liralık 5 projeyi bugün başlatacaklarının müjdesini verdi.

Bakan Varank, söz konusu yatırımlara ilişkin şu bilgileri verdi:

"Karadeniz Teknik Üniversitesi İlaç ve Farmasötik Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezinin (İLAFAR) kapasitesini daha da güçlendiriyoruz. Vereceğimiz destekle ilaç sektöründe ihtiyaç duyulan analiz ve Ar-Ge çalışmaları hız kazanacak, araştırma ve eğitim bazlı iş birlikleriyle İLAFAR bölgemizde ve Türkiye'de bir çekim merkezi haline gelecek.

Bir diğer projemiz, Büyükşehir Belediyemizin öncülüğünde Kuyumculuk Tasarım Merkezinin kurulması. Bu merkezle ilimizin benzersiz el sanatlarından hasır, telkari ve kazaziyede doğal rekabet üstünlüğümüzü perçinleyecek bir adım atmış oluyoruz. Halihazırda firmalar, hem tasarım hem de döküm faaliyetlerini İstanbul'da gerçekleştiriyor. Bu da sektöre zaman kaybı, aşırı iş yükü ve maliyet olarak maalesef geri dönüyor. Kuyumculuk Tasarım Merkezi ile tasarım ve kalıp döküm hizmetini Trabzon'da gerçekleştirmek mümkün hale gelecek. Böylelikle 5 milyon liraya yakın bir tasarruf sağlanacak, bu tutar şehrin ekonomisinde kalmış olacak."

Arsin Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) öneminin farkında olduklarından bahseden Varank, "Burada, kurulu kapasitelerini geliştirmek isteyen sanayiciler kadar, yeni yatırım talebi olan firmalar da mevcut. Firmaların bize iletmiş oldukları ilave enerji talebine kayıtsız kalamazdık. İşte bu kapsamda, Arsin OSB'ye yeni bir enerji nakil hattı kuruyoruz. Böylelikle Doğu Karadeniz sanayisinin can damarı olan bölgenin enerji problemini, önümüzdeki 20 yıl için çözmüş olacağız." diye konuştu.

Sanayicilere faizsiz kredi müjdesi veren Varank, sanayiyi güçlendirip ekolojik dengeyi koruyacak bir başka adımı da Beşikdüzü ve Şinik (Akçaabat) OSB'lerde atacaklarını kaydetti. Bakan Varank, kuracakları arıtma tesisleri ile firmaların verimli, katma değerli ve temiz üretimle ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlayacağını açıkladı.

Cazibe Merkezleri Destekleme Programı kapsamında son projelerinin küçük sanayi sitelerinin dönüşümüne ilişkin olduğunu, Ortahisar Değirmendere'de dönüşümü gerçekleştireceklerini, bölgede bulunan küçük sanayi sitelerini şehir dışına taşıyacaklarından bahseden Varank, burada faaliyet gösteren üreticilerin yeni yerlerinde nefes alacağını, bu kapsamda öncelikle yer seçimi, mimari projelendirme, yönetim modeli ve finansal hesaplamaları da içeren fizibilite etüdünü tamamlatacaklarını sözlerine ekledi.


Geri Dön