24 / 04 / 2024

Müteahhitler hammadde fiyatlarında düzenleme bekliyor!

Müteahhitler hammadde fiyatlarında düzenleme bekliyor!

İMKON’a bağlı Müteahhitler Federasyonu İsmail Kahraman, kentsel dönüşüme hız kazandırılması için hammadde fiyatlarının düzenlenmesi gerektiğine dikkat çekti.



Son günlerde inşaat sektörünün gündeminde çimento zamları yer alıyor. Dünya Gazetesi'nden Duygu Göksu'nun haberine göre; İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) çimentodaki yüzde 200’lük fiyat yükselişi sebebiyle 15 günlük iş bırakma eylemine başlayacaklarını açıklarken, çimento sektörünün temsilcileri ise yüzde 200’lük fiyat yükselişinin gerçeği yansıtmadığına dikkat çekmişti. 

İMKON’a bağlı Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) ise çimentodaki yüzde 200’lük fiyat artışını belgeledi. Gelişmelerin üzerine geçtiğimiz hafta çimento ihracatı Ticaret Bakanlığı kararıyla sınırlandı. Bu sınırlamayla ilgili açıklamalarda bulunan MÜFED Başkanı İsmail Kahraman, iç pazarın dinamikleri göz önünde bulundurularak, piyasanın malzemesiz bırakılmaması ve kentsel dönüşüme hız kazandıracak fiyatların sağlanması gerektiğine dikkat çekti. 

Müteahhitler hammadde fiyatlarında düzenleme bekliyor!

Müteahhitlerin fiyatlarda bir düzenleme olmazsa 9 Eylül günü 15 günlük iş bırakma eylemine başlayacaklarını açıklamalarının ardından, Türk Çimento ve Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS) bir basın açıklaması yaparak çimentodaki yüzde 200 fiyat yükselişinin gerçeği yansıtmadığına, çimento maliyetlerinin yaklaşık yüzde 80’ini döviz bazlı yakıt, elektrik vb. meydana getirdiğine vurgu yapmıştı. MÜFED ise çimentodaki fiyat  yükselişine ilişkin kapsamlı bir araştırma gerçekleştirerek, geçen günlerde  İzmir  Ticaret Odası meclis toplantısına katılım gösteren Ticaret Bakanı Mehmet Muş'a belgeleri iletti. MÜFED Başkanı Kahraman’ın Ticaret Bakanı Muş’a ilettiği faturalarda, 31 Mayıs 2020'da çimento birim fiyatının 135 TL, 17 Ağustos 2021’de ise 425 TL olduğu belirtildi.

Kahraman, “Bu sektörde haftalık çalışarak evine ekmek götüren yüzbinlerce işçi var. Öte yandan inşaat sektörünün durması 250 civarı alt sektörü de olumsuz etkiler. Bu nedenle çözüm arayışına girdik, fiyat artışlarını belgeleyerek Ticaret Bakanlığı’na ilettik. Muş da, farkın çok fazla olduğunu ifade etti. İhracata direkt kota koyamayacaklarını ama farklı fiyatların gerekçelerinin ne olduğunu anlamaya çalışacaklarını söyledi. Bunun üzerine 4 Eylül 2021 tarihli resmi gazetede yayınlanan tebliğ ile çimento ihracatına sınırlama geldi. Sorunumuza çözüm üreten Ticaret Bakanlığı’na teşekkür ederim” diye konuştu.

Müteahhitler hammadde fiyatlarında düzenleme bekliyor!

Aşırı yükselişin sonunda vatandaşı da etkilediğinin altını çizen Kahraman, “Ülkemizde toplumun yüzde 50’sinden fazlasının alım gücü düşük. Vatandaşın da konut alması güçleşiyor. Hiçbir zaman ihracata karşı olmadık ancak hammadde statüsündeki demir, çimento, mdf gibi ürünlerin ihracatının takip edilmesi iç piyasa dinamiklerini dengede tutacak. Ülkemizde, dönüşmesi gereken 6 milyon konut var. Yapı stokunun yüzde 70’i riskli yapılardan oluşuyor. Türkiye’deki kentsel dönüşümün hızlanması için iç piyasanın malzemesiz bırakılmaması çok önemli. Binaları dönüştürebilecek hammadde fiyatlarına ihtiyacımız var” açıklamasında bulundu.

İnşaat sektöründe grev krizi!

İnşaat malzemeleri fiyatları son 1 yılda ne kadar arttı?


Geri Dön