19 / 04 / 2024

Müteahhitler yaptığı binadan kaç yıl sorumludur?

Müteahhitler yaptığı binadan kaç yıl sorumludur?

Müteahhitin binanın inşaatına başlayabilmesi için yapının ruhsatı alınmış olması gerekiyor. Müteahhitin ise müteahhit yetki belgesi alması gerekiyor. Belge ile yapının inşaatından müteahhit sorumlu oluyor. Müteahhitler yaptığı binadan kaç yıl sorumludur?



Müteahhitler yaptığı binadan kaç yıl sorumludur?


Yapı ruhsatı alınmış yapının inşaatına başlanması için yetki belgesi verilmiş kişiler tarafından inşaatın sorumluluklarının üstlenilmesi gerekiyor. Bir yapıyı hayata geçirmek için inşaat çalışmalarının tümünü veya bir kısmını yönetmeyi üzerine alan kişiye müteahhit deniyor.


Müteahhitin yapının inşaatına başlayabilmesi için öncelikle belediyeden ruhsat alması gerekiyor. Daha sonra  arsa sahibi ile arasında kat karşılığı inşaat sözleşmesi imzalaması gerekiyor. Bu sözleşme müteahhitin inşaat yapma yükümlülüğü arsa sahibinin de tapuda pay intikal ettirme yükümlülüğü veriyor. 


Müteahhitin yapı kullanma izni alabilmesi için ruhsatlı olarak inşaa edilen yapının inşaat çalışmalarının bitmiş olması gerekiyor. Yapının ruhsatı alındıktan sonra 2 sene içerisinde yapının inşaatına başlanmış olması gerekiyor ve inşaatının 5 sene içerisinde tamamlanmış olması gerekiyor. Müteahhitin tamamladığı inşaatı satma yetkisi oluyor. Bu yetki taraflar arasında imzalanan kat karşılığı inşaat sözleşmesi ile oluyor. Peki, Müteahhitler yaptığı binadan kaç yıl sorumlu oluyor?


Müteahhit, arsa sahibi ile imzaladığı kat karşılığı sözleşmesi kapsamında kendine ait bağımsız bölümleri satma yetkisi oluyor. Müteahhit yaptığı binadan 5 yıl boyunca sorumlu tutulabiliyor. Sattığı dairelerden de 5 yıl boyunca müteahhit sorumlu oluyor. Eğer müteahhitten kaynaklanan hile veya mal hakkında bir gizleme var ise zamanaşımı işlemiyor. 



Müteahhitin ayıptan sorumluluğu nedir?



Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön