25 / 04 / 2024

Müteahhitlere alacak müjdesi!

Müteahhitlere alacak müjdesi!

Kamu İhale Kurumu (KİK), mteahhitlerin itirazlarını büyük ölçüde kaldıran yeni bir uygulama başlattı. Uygulama ile müteahhitlerden yapılacak kesinti oranı da 5 milyar liradan 1 milyar liraya düştü.



Kamu İhale Kurumu (KİK), müteahhitlerin kamudan alacaklarını toplamda 5 milyar lira düşüren kararı geri çekti.

Hürriyet'ten Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre, kurum yeni kararıyla ilgili şu ifadeyi kullandı:  “25/12/2018 tarihli Kurul Kararının iptaline karar verilmiştir.” 

Müteahhitlerin itirazlarını büyük ölçüde kaldıran yeni bir uygulama ile müteahhitlerden yapılacak kesinti oranı da 5 milyar liradan 1 milyar liraya geriledi. Kamuya iş yapan müteahhitler için KİK, Aralık ayında sürpriz bir kararla akaryakıtta geçen yıl uygulanan eşel mobil sistemini, fiyat farkı uygulanan işlere de yansıtmıştı. Kurumun yeni fiyat farkı formülü, müteahhitlerin ödemelerinde toplamda 5 milyar liralık kesintiye neden olmuştu. Ocak ayında müteahhitler, bu düzenleme nedeniyle eksik hak ediş almışlardı. Müteahhitler de karara karşı dava açmaya başlamışlardı. 

Dilekçelerde, KİK’in aldığı kararla, müteahhitlerle kamunun imzaladığı sözleşmeleri, iki tarafın iradesi dışında değiştirdiği ifade edilmişti. İdari işlemlerin geriye yürümezliği ilkesine de vurgu yapılan dilekçelerde, “Hukuk kimseden gelecekte yürürlüğe girecek, bilinmeyen kurallara uygun davranış beklemez” ifadeleri kullanılmıştı.

Kurumun 20 Şubat tarihli kararı bu tartışmalar üzerine alındı. Kurum yeni düzenlemeyi internet sayfasından da duyurdu. Kararla davalar geri çekilmeye başlanırken, müteahhitlerin yeni düzenleme sonrasında 4 milyar liralık ek bir ödeme daha alması gerekiyor. Bu ödemenin de, mart ayı sonuna kadar yapılmasının planlandığı kulislerde konuşuluyor.
 


Geri Dön