26 / 04 / 2024

Müzelerde deprem hazırlığı nasıl yapılmalı?

Müzelerde deprem hazırlığı nasıl yapılmalı?

Kültür Mirası Yönetimi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi İlknur Türkoğlu, kentte bulunan müzelerin; beklenen İstanbul depremine şimdiden hazırlanması gerektiğini dile getirdi. 



İstanbul Gelişim Üniversitesi’nden Kültür Mirası Yönetimi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi İlknur Türkoğlu, olası İstanbul depreminde müze ve tarihi eserlerin korunması için şimdiden önlem alınması gerektiğini belirtti. Star'da yer alan habere göre; İstanbul’un deprem tarihçesine bakıldığı zaman 7 ve üzerinde beklenmesinin normal olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Türkoğlu, “Bizans döneminden beri depremler olmuş ve tarihi eserler de zarar görmüş. Tarihi belgelerde Ayasofya’nın kubbesinin yıkıldığı, zarar gördüğü yazılıdır. İçişleri Bakanlığı’nın talimatıyla müzelerde afet yönetimi çalışmalarının yapılması doğru bir karardır” şeklinde konuştu. 

ÖNLEM ALMALIYIZ 

Yakın zamanda meydana gelmesi beklenen deprem için hazırlıkların biran önce başlaması gerektiğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Türkoğlu, “İstanbul yeni kurulmuş bir kent değil. Tarihi 300 bin yıl önceye gidiyor. Dünyadaki en eski ve katmanlı şehirlerden biri. O yüzden olası depreme tarihi eserlerin hazırlanması, korunması bir kat daha önem kazanıyor” dedi. 

DEPREME HAZIRLANMANIN 3 AŞAMASI VAR 

Depreme hazırlanmanın aşamalarını anlatan Dr. Öğr. Üyesi Türkoğlu, “Önce envanteri çalışmamız gerekiyor. Yani nerede, neyimiz var bilmeliyiz. Daha sonra depreme yönelik hazırlık yapmalıyız. Hazırlıklar, deprem öncesi, sırasında ve sonrasında yapılacaklar diye 3 aşamadan oluşuyor” dedi.

YAPILMASI GEREKENLER 

Dr. Öğr. Üyesi İlknur Türkoğlu, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi: 

“Deprem öncesinde müzelerdeki tarihi eserleri gerektiği şekilde sergilemek lazım yani sağlamlaştırmalıyız. 7.5 şiddetinde deprem olursa o eser, sarsıntıya dayanabilecek mi? Ya da müze binası depreme karşı sağlam mı? Müze çalışanlarının bulunduğu yerlerin depreme karşı dayanıklılığına bakılmalıdır. Deprem sonrası yangın çıkabilir. Tarihi yapılar sağlam mı? Deprem olduğunda ayakta durabilecek mi? Buna benzer çalışmalar yapılması gerekiyor.”

MÜZELERDE TATBİKAT YAPILMALIDIR 

Önceden planlama yapmanın hayati önem taşıdığını söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Türkoğlu, “Deprem olmuş gibi müzelerde tatbikat yapılmalıdır. Deprem sırasında müzede ziyaretçi varsa, onların sorunsuz tahliyesi nasıl olacak bunların üstünde çalışmak lazım. Yönlendirme levhaları ve görevliler hazırlanmalı. Adete simülasyon gibi önceden öngörülüp, planlanması yapılmalı” dedi.

“ÇALIŞTAYLARIN GÜNCELLENMESİ LAZIM” 

Dr. Öğr. Üyesi İlknur Türkoğlu, açıklamasını, “İBB 2007 yılında depreme yönelik bir çalıştay yapmış ama üzerinden 13 yıl geçmiş. 1999 depreminin üzerinden 21 yıl geçti. Çalıştayların güncellenmesinde her zaman fayda var. Yeni şartlara göre çalıştay yapılmalıdır. Teknoloji sayesinde 7’nin üzerinde olacak depremde binaların nasıl tepki vereceği önceden bilgi edinilebilir. Tarihi eserleri yıkılmadan korumamız gerekiyor çünkü o duvarlarda, eşyalarda yüz yılların yaşanmışlığı var. Eserleri yıkıldıktan sonra yeniden yapmak tarihi eser yapmak olmuyor. Eserin kopyasını yapmış oluyorsunuz. O yüzden İstanbul’un her bir tarihi eserini depreme ve diğer afetlere karşı da korumanın yollarını oturup konuşup bulmalıyız" diyerek son verdi.
 

İstanbul'un en büyük sorunu: Depreme hazırlık!


Geri Dön