23 / 04 / 2024

Nazım Yavuz: Konut açığı çatı ile kapatılabilir!

Nazım Yavuz: Konut açığı çatı ile kapatılabilir!

Dünya Konut Günü'nde Çatı Sanayici ve İşadamlan Derneği (ÇATIDER) Başkanı M. Nazım Yavuz, konut açığına yönelik ilginç bir çözüm önerisi getirdi. Yavuz, atıl durumda bulunan çatıların her binada konut sayısının artacağını söyledi.



Çatıder Başkanı Yavuz, Dünya Konut Günü için yaptığı açıklamada, Türkiye'de konut açığının çözümü için çatı katlarının kullanıma açılması önerisinde bulundu Birleşmiş Milletler tarafından, barınma hakkı ile ilgili bilincin geliştirilmesi, herkes için yeterli konut ve sürdürülebilir kentleşme faaliyetlerini desteklemek amacıyla ilan edilen Dünya Konut Günü'nde Çatı Sanayici ve İşadamlan Derneği (ÇATIDER) Başkanı M. Nazım Yavuz, konut açığına yönelik ilginç bir çözüm önerisi getirdi. İnşaat sektöründe son yıllarda yaşanan hareketliliğe rağmen konut açığı sorununun devam ettiğini belirten Yavuz, atıl durumda bulunan çatıların kullanıma açılmasıyla her binada konut sayısının artacağını söyledi. 


Türkiye'de her Ekim ayırım ilk Pazartesi günü kutlanan Dünya Konut Günü nedeniyle açıklama yapan Yavuz, inşaat sektörünün son yıllardaki büyüme performansına rağmen konut açığının sürdüğünü hatırlattı. Yavuz, birçok ülkede etkin kullanılan çatıların Türkiye'de atıl tutulduğunu belirterek, düzenlemenin yapılması ile çatıların konut olarak kullanılabileceğini söyledi. 


4,1 MİLYON KONUT İHTİYACI 

Türkiye'nin 10'uncu Kalkınma Planı'na göre şehirleşme, nüfus artışı, yenileme ve afetten kaynaklanan konut ihtiyacının 2014-2018 döneminde 4,1 milyon olarak öngörüldüğünü belirten Yavuz, Kentsel Dönüşüm ile çatıların kullanıma açılması gerektiğini vurguladı. 


Yavuz şöyle konuştu; "Çatılar istisnalar dışında kullanılmayan atıl alanlar olarak görülüyor. Bunun en büyük nedeni de çatılarda kullanıma uygun eğimin sağlanamamasıdır. Şu an Türkiye'deki çatılarda yüzde 33 eğim var. İstanbul, Kocaeli, Konya, Afyon, Bursa gibi illerde eğim yüzde 45'e, Aksaray, Ankara, Denizli, Isparta gibi illerde ise yüzde 40'a çıktı. Bazı belediyeler bunun yüzde 45 olması yolunda çalışma yapü. Konunun acilen kamunun ve yerel yönetimlerin gündemine alınması ve çatı aralannın kullanıma açılması gerekiyor."


AVRUPA'DA ÇATILARA TEŞVİK VAR


Avrupa'da çatıların otopark, havuz, bahçe, sosyal tesis gibi çok farklı şekilde değerlendirildiğini, buna Türkiye'de de rastlanmaya başlandığını ifade eden Yavuz, "Avrupa'da çatı katlan ayn bir daire olarak satılıyor, bizde ise yasal olarak ancak en üst kat ile bağlantılı kullanılabiliyor. Almanya'da bir konuta, çatısından veya bodrumundan ayn giriş yaptığınız zaman, ileride bu ayn konut olarak değerlendirilebilir düşüncesiyle devlet faiz indirimi uyguluyor, destek sağlıyor. Bu durum konut ihtiyacının giderilmesinde fayda sağlıyor. Ülkemizde nüfus genç ve ihtiyacı her gün artıyor. 

Çatılar kullanıma açıldığında metrekare bazındaki konut ihtiyacı eksilecek" dedi. 


Türkiye'nin çatıları iptal edecek kadar zengin olmadığının altını çizen Yavuz şöyle devam etti; "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca yayınlanan Yeni Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nde bir yenilik yapılarak 'Çatı eğimleri, kullanılacak çatı malzemesi ile yörenin mimari özelliği ve iklim şartları dikkate alınarak ilgili idarenin tasvibi ile tayin edilir' maddesi ilave edildi. Ancak çaünın eğiminin tek başma artırılması, çaü aralarının bağımsız bölüm olarak kullanılamamasına neden oluyor. Ve kullanılmak istendiği takdirde altındaki kat ile bağlantılı olması şarti çati aralarının verimli olarak kullanılmasını engelliyor. Bu maddenin Avrupa'daki örneklere bakılarak yeniden ele alınması gerekiyor."


Taraf 


Geri Dön