29 / 03 / 2024

Nazım Yavuz: Standartlara uymayan çatılar fırtınada uçak gibi havalanıyor!

 Nazım Yavuz: Standartlara uymayan çatılar fırtınada uçak gibi havalanıyor!

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Başkanı M. Nazım Yavuz, hava sıcaklıklarının hızla düşmesiyle yurt genelinde etkili olmaya başlayan fırtınaların her yıl çok sayıda çatının uçmasına neden olduğunu söyledi.



Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Başkanı M. Nazım Yavuz,  hava sıcaklıklarının hızla düşmesiyle yurt genelinde etkili olmaya başlayan fırtınaların her yıl çok sayıda çatının uçmasına neden olduğunu söyledi. Standartlara uymayan çatıların uçak gibi kolayca havalandığını belirten Yavuz, "Doğa olaylarını değiştiremeyeceğimize göre, çatılarımızı dayanıklı hale getirmeliyiz. Tüketiciler, maddi kayıp, hatta yaralanma ve ölümle sonuçlanan kazalar yaşamamak için çatı ve yalıtım konusunda bilinçli davranmalı" dedi.



ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı M.Nazım Yavuz, soğuk hava dalgasıyla birlikte fırtınaların da etkili olduğunu belirterek, "Son dönemde yaz aylarında bile hortum ve fırtına gibi doğa olayları nedeniyle çok sayıda çatı uçmasına şahit olmaya başladık. Standartlara uygun çatılar, zorlu doğa olaylarına karşı da dayanıklıdır. Gelişmiş ülkelerde hortum olduğunda bile bina uçuyor, çatı yine de uçmuyor. Türkiye’de ise her şiddetli lodosta birçok çatı uçuyor. Doğa olaylarını değiştiremeyeceğimize göre, çatılarımızı dayanıklı hale getirmeliyiz. Çatılarımız, konularında uzman ve tecrübeli uygulamacılar vasıtası ile sertifikalı, standartlara uygun ürünler ile  yapılırsa bu üzücü olaylar yaşanmaz” dedi.

"Birçok çatının uçması şaşırtıcı değil"



Yavuz,  standartlara uymayan çok sayıda çatı bulunduğunu dile getirerek şunları söyledi:“Ülkemizdeki yanlış ve eksik uygulamalar nedeniyle rüzgar, uçak kanadına benzeyen çatıları kolayca havalandırıyor. Bu nedenle gerekli hesaplar yapılmadan çatılara konulan su depoları aslında sadece deprem anında değil şiddetli bir rüzgarda da ciddi tehdit oluşturuyor.  Çatıların projelendirme, yapım veya bakım süreçlerinde bazı önemli safhalar isteyerek veya istemeyerek göz ardı edildiğinde; örneğin çatı projesi yapılmadığında, yapım tekniklerine uyulmadığında, standart dışı malzeme kullanıldığında veya yapım işleri bilgisiz, yetersiz, belgesiz kişilere bırakıldığında ciddi problemlerle karşılaşıyoruz. Tüm bunlar bilginin, standartların, yapım usul ve tekniklerinin, işçiliğin önemsenmemesinden kaynaklanıyor. Bu hataların ardından çatıların uçmasına şaşırmamamız gerekir.”



Çatıları uzmanına teslim edin

Yavuz, tüketicilere şu uyarılarda bulundu:

“Çatılarda en çok rastlanan şikâyetler tadilat yapılmasına rağmen birkaç yıl sonra tekrar akması, rutubet, küf ve nem sorunu yaşanmasıdır. Sorunsuz, sağlıklı ve güvenli çatılar için doğru detay ve doğru malzeme kullanılması, sistemine uygun projelendirilmesi ve uzman kişiler tarafından yaptırılması gerekiyor. Çatılarda doğru uygulama ve doğru ürün kullanımı birbirini tamamlıyor. Biri olmadan diğerini düşünmek ve sorunsuz bir çatı hayal etmek mümkün değil. Çatılar yağmur, kar, rüzgar gibi dış etkenler ile ilk karşılaşan ve onlara karşı koyan en önemli yapı kabuğudur. Bu noktada doğru detay ve doğru malzeme ile sistemine uygun projelendirilen ve uzman kişiler tarafından yapılan çatılar, su sızıntılarına, rutubete, küfe, ev içinde kötü kokulara ve hatta romatizma, solunum yolu ve deri hastalıkları gibi insan sağlığını tehdit eden ciddi hastalıklara karşı bir bariyer görevi görüyor."



Geri Dön