29 / 03 / 2024

Nihat Zeybekçi Kartepe Ekonomi Zirvesi'ni değerlendirdi!

Nihat Zeybekçi Kartepe Ekonomi Zirvesi'ni değerlendirdi!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile bir araya gelerek Kartepe Ekonomi Zirvesi ve inşaat sektörünün UR-GE kapsamına alınması konularını görüşen Başkan Özdağ ile beraberindeki heyet Ankara'dan takvimle döndü.



"Kartepe Ekonomi Zirvesi'ni detaylı konuşmak üzere Ocak ayında Kocaeli'nde Konuk Zirvesi gerçekleştirelim" diyen Bakan Zeybekçi, inşaat sektörünün UR-GE kapsamına alınması için de çalışma yapacaklarını söyledi. 


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cezayir programına giderken, uçak yolculuğu boyunca Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile görüşme gerçekleştiren Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Murat Özdağ, Kocaelili işadamlarının taleplerini Bakan Zeybekci'ye ileterek, odanın hayata geçirmeye hazırlandığı projelileri de değerlendirme fırsatı bulmuştu. Başkan Özdağ, 2 Kasım Salı günü Ekonomi Bakanı Zeybekçi'yi ziyaret ederek, yolculuk sırasında gündeme gelen proje ve taleplerle ilgili toplantı gerçekleştirdi. Başkan Özdağ'a görüşmede Kocaeli Ticaret Odası Meclis Başkan Yardımcısı Mustafa Yılmaz, yönetim kurulu üyeleri Mehmet Temizel, Murat Altun,Yusuf Koçak, meclis üyeleri; Ramazan Kandınçeşme, Volkan Kavşut, Mustafa Alkan, Şenol Çiçek ve Bahattin Karaaslan da eslik etti. 


TÜM SEKTÖRLERİN KARŞILIK BULDUĞU ÖZEL BİR ŞEHİR

KOTO heyetine hitaben yaptığı karşılama konuşmasında, Kocaeli'nin sanayi ve ticarette Türkiye'nin önde gelen illerinden biri olduğunu vurgulayan Bakan Zeybekçi, "Kocaeli bütün sektörlerin karşılık bulduğu bir şehir. Kocaeli Ticaret Odası, sivil toplum! kuruluşları, esnafı ve tüccarı hemen hemen ülkenin genelini temsil edecek özelliklere sahip. Kocaeli birçok alanda kümeleşen bir bölge. Bunun aşırı kümeleşmeye dönüşmemesi için, Kocaeli diğer alanlara da bu birikimini aktarmalı" dedi.


DÜNYADA 8. ÜLKE OLURDU

Kocaeli'nin 'sanayi şehri' kimliğinin yanı sıra tarımda da önde olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan Başkan Özdağ ise. "Kocaeli'de 150 bin büyükbaş hayvan bulunuyor ve Doğu Marmara'nın en çok küçükbaş hayvan olan şehri. Kocaeli kendi başına bir ülke olarak değerlendirilse dünyada 8. ülke olurdu" dedi. Özdağ konuşmasının devamında, Bakan Zeybekci'ye hayata geçirmek istedikleri projeleri sıraladı. Kocaeli Cengiz Topel Havalimam'nın hac ve umre havaalanına dönüştürülmesi noktasında Bakan Zeybekci'den destek beklediklerini söyleyen Başkan Özdağ, "Bölgemizin hac ve umre turizmiyle ilgili potansiyeli yıllık 100 binin üzerinde" ifadelerine yer verdi. 


OCAK AYINDA KONUK ZİRVESİ 

Başkan Özdağ, Kocaeli'yi uluslararası arenada tanıtabilmek için Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kartepe Belediyesi, Kocaeli Sanayi Odası ve Kocaeli Üniversitesi ile birlikte düzenlemeyi amaçladıkları "Kartepe Ekonomi Zirvesi" hakkında bilgi sundu. Projenin çok özel olduğunu ve bu konuda bir gelenek başlatmak gerektiğini söyleyen Bakan Zeybekçi, "Kültür turizminde Doğu Marmara olarak baktığınızda çok daha fazla güç var. İstanbul'un yükünü alma noktasında da faydalı. Ocak ayında, Kartepe Ekonomi Zirvesi'nin detaylarını görüşmek üzere 'KonukZirvesi' programlayalım" dedi. 


'MÜTEAHHİTLİK HİZMETLERİ MUTLAKA UR-GE KAPSAMINA ALINMALI' 

507 milyon nüfuslu Avrupa'da müteahhit sayısının 230 bin. 76 milyon nüfuslu Kocaeli'nde ise bu sayının 300 bin olduğunu söyleyen Başkan Özdağ, Türk inşaat sektörünün dünyaya açılabil ile goruştu mesi için UR-GE (Uluslararası Rekabeti Geliştirmesi Projesi) kapsamına alınması önerisini iletti. 

Türkiye'nin gerek kentsel dönüşüm, gerek kırdan kente göç, gerek yapıların yenilenmesi gibi nedenlerle yoğun bir inşaatlaşmaya, yapılaşmaya ihtiyacı olduğunu söyleyen Bakan Zeybekçi, "Özellikle bizim bulunduğumuz coğrafyada, biz artık bir çekim noktası haline geldik. İnsanlar İstanbul'da. Ankara'da, İzmir'de. Kocaeli'nde ev sahibi olmak istiyor. Türkiye'deki binlerce yapıyı dünyaya pazarlamamız gerekir. Kocaeli'ndeki inşaat sektörümüzün de yurt dışında tanıtımının yapılması gerekiyor. Bunun için müteahhitlik hizmetleri mutlaka UR-GE kapsamına alınmalı" dedi. Özdağ, iki sektörün daha UR-GE kapsamında değerlendirilmesine dönük çalışmalarının bulunduğunu sözlerine ekledi. 

Yakın Takip


Geri Dön