26 / 04 / 2024

Nizameddin Aşa:Bankaların faiz kararı sektöre canlandırma getirecek

Nizameddin Aşa:Bankaların faiz kararı sektöre canlandırma getirecek

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa bankaların faiz indirimiyle ilgili değerlendirme yaptı. Aşa, "Bu karar sektöre canlandırma getirecek" dedi.  



Ziraat Bankası ve Vakıfbank, 500 bin liraya kadar 180 ay vadeli konut kredisi faizini yüzde 0,99 olarak belirledi. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa bankaların konut kredisindeki faiz indirimini yorumladı.
 
Aksam Gazetesi'den Ezgi Aşık’ın haberine göre; İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, konut kredilerindeki faiz oranlarının düşürülmesinin piyasanın beklediği bir karar olduğunu belirterek şunları söyledi: “Emlak sektöründeki yüksek faiz önümüzdeki engeldi, çünkü yüksek faizden vatandaşlar alım tercihlerini erteliyordu. 500 bin limiti de güzel bir limit, şu anda piyasada 600-650 bin civarında alıcı kitlesi olduğunu düşüyoruz. Yılda 600-650 bin gibi bir alıcı kitlesi var.”
 


ALICI VE KONUT ARASINDAKİ ENGEL KALKTI


 
Faiz oranlarının düşürülmesinin piyasaya önemli yansıması olacağını belirten Nizameddin Aşa, “Konut kredisindeki sınır yüzde 1’e çıktığında piyasa sıkıntı yaşıyordu. Yüzde 1’lik sınır alta düştüğünde piyasada hareketlenme yaşanıyor. Bankaların verdiği bu karar piyasanın beklediği bir olaydı.” dedi.

 
EMLAK PİYASASININ ÖNÜ AÇILACAK


 Yüksek faiz oranları yüzünden konut alımlarını ertelediğini söyleyen Aşa şu ifadeleri kullandı: “Bu karar sektörde canlandırma getirecektir. Son beş yıla baktığınızda piyasa koşulları oldukça iyi; yüzde 30, yüzde 40, yüzde 50 gibi oranlarda düşüş var. Çok büyük değişiklikler beklemiyoruz. Bu yüzden faiz düşerse, fiyatlar aynı seviyede, kalırsa emlak piyasasının önü mutlaka açılacaktır."

KONUT FİYATLARINDA FIRSATÇI FİYATLARA DİKKAT


 
Faiz kararı sonrası olası fırsatçı konut fiyatlarına vurgu yapan Aşa, “Bu konuda tek endişemiz, müteahhit firmaların yoğun talep karşısında fiyatları yükseltme eğilimine girmesi. Eğer böyle bir durum olursa emlak piyasasında faiz oranlarının düşmesi bir işe yaramaz. Fiyatların mevcut haliyle kalması koşuluyla faizler düşerse piyasada çok büyük canlanma olacak.” diye konuştu. 

Konut kredi faiz oranları yüzde 0.99'a indi!

Vakıfbank da konut kredisi faizini yüzde 0.99'a indirdi!


 


Geri Dön