25 / 04 / 2024

Nizamettin Aşa günlük kiralanan evlerle ilgili iddialarda bulundu!

Nizamettin Aşa günlük kiralanan evlerle ilgili iddialarda bulundu!

Günlük kiralama furyası küçük tip dairelerin olduğu site ve semtlerde yayılırken, 50 lira ile 200 dolar arasında değişen fiyatlarla kiralanan bu evlerde kimlerin konakladığı belli değil.Üstelik kontrat yapılmadığı için evler vergiden de muaf oluyor.



Özellikle Esenyurt, Halkalı, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Fatih, Avcılar, Ataköy bölgesinde yapılan birçok rezidansta ve 1+1 ve 1+0 projelerde günlük kiralama tercih ediliyor. Günlük kiralamada fiyatlar 50 lira ile 200 dolar arasında değişiyor. Fiyatların düşük ya da yüksek oluşunu konutun bulunduğu bölge ve akşam ile sabah mı kiraya verildiği de etkiliyor.


Günlük ev kiralayanların arasında işadamları, öğrenciler ve turistlerin olduğu iddia ediliyor. Evlerin özellikle kanun kaçaklarınca tercih edildiği, sık sık da fuhuş amaçlı kullanıldığı da iddia ediliyor. Bu konuda adı kötüye çıkan semt ve siteler mevcut.


İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, günlük ev kiralamanın bir sektör haline geldiğini balirterek “Bu evler genellikle emlakçılar üzerinden kiralanmıyor. Ya internetten kiralanıyor ya da ofis açıp onun üzerinden kiralama yapılıyor. Bu işi yapanlar ofisi sigortacı ya da muhasebe diye açıyor ama ağırlıklı olarak tek günlük ev kiralaması yapıyorlar. Tek günlük evlerin sadece yüzde 1’i emlakçılar üzerinden kiralanıyor” dedi.


Aşa, günlük kiraya verilen evlerin genellikle eşyalı olduğunu, saatlik bile verildiğini bunun bir sektör haline geldiğini vurgulayarak, “Mesela bir siteden 10 daire alıyor sonra onları kiraya vermek için ofis açıyorlar. Burada müthiş bir kayıt dışılık var. Bu işi profesyonel olarak yapıyorlar. Bu işle uğraşan birinin bir daireden aylık kazancı en az 5 bin lira. Ev sahibine de 1000 lira veriyor” açıklamasını yaptı.


Araba kiralayan ‘rent a car’cılar ve ticaret sicilinde turizm acentesi görünenler günlük kiralama sisteminin ana kurucuları olarak dikkat çekiyor.


Yaklaşık 35 bin evin yüzde 80’inden fazlasında kiralanan evlerin kira gelir beyanları gerçek gelir üzerinden yapılmıyor. 1 evin günlük 60 liraya kiralandığı hesaplandığında yıllık kazanç 54 bin liraya denk geliyor. Ancak 54 bin liralık gelir, Maliye’ye çok cüzi miktarda yansıyor.


Yeni Akit



Geri Dön