19 / 04 / 2024

Nobel ödüllü Aziz Sancar'ın Mardin'deki evi müze oluyor!

Nobel ödüllü Aziz Sancar'ın Mardin'deki evi müze oluyor!

Nobel ödüllü bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar'ın Mardin de doğup büyüdüğü veevin müzeye dönüştürülmesi için proje hazırlandı...



Türk bilim insanı Mardin Savur ilçesinde Prof. Dr. Aziz Sancar'ın çocukluğunu geçirdiği ve doktorluk yaparken kaldığı ev, müzeye dönüştürülüyor.

Sputniknews'de yer alan habere göre; Mardin Valiliği ve Mardin Büyükşehir Belediyesince ilçede Sancar ailesinin yaşadığı 3 katlı ve 36 odalı tarihi konağın bir bölümünün restore edilerek müze haline getirilmesi için proje başlattı. Rölöve çalışmasının başladığı evde hava koşullarının düzelmesiyle restorasyon çalışmalarına başlanacak.

Vali Mustafa Yaman, Prof. Dr. Aziz Sancar'ın 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü almasından duyduğu memnuniyet ve gururu dile getirdi. Sancar'ın gençlere rol model olan değerli bir bilim insanı olduğunu belirten Yaman, Sancar'ın yaşadığı, hatıralarının yer aldığı tarihi bir konağın bulunduğunu dile getirdi. Evin müzeye dönüştürülmesini istediklerini aktaran Yaman, konağın uzun süredir kullanılmadığını belirtti.

‘Sancar ailesiyle karar birliğine vardık’

Yaman, bu nedenle öncelikle evin restore edileceğini dile getirerek, şöyle söyledi:

"Evin müzeye dönüşmesi konusunda Sancar ailesiyle bir karar birliğine vardık. Hem hatırasını yaşatalım hem de müze ev haline gelsin istedik. Ona göre çalışmalar yürütüyoruz. O konak, uzun süredir kullanılmadığı içinde restorasyona ihtiyaç duyuyor. Mardin Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi olarak buna biz destek veriyoruz. Şu anda arkadaşlar çalışmalarına başladılar. İnanıyorum ki çok kısa süre içerisinde restorasyonu bitireceğiz. Oraya gelecek misafirlerin istifadesine sunmuş olacağız. Hem hatıratları canlı tutulacak, hem de o yaşantının bulunduğu zaman diliminin orijinal şeklini bundan sonraki zamana aktarılmasını sağlamış olacağız."

Nobel ödüllü Aziz Sancar ın Mardin deki evi müze oluyor!

‘Nobel'in temellerinin atıldığı ev’

Aziz Sancar’ın yeğeni Mahmut Sancar da 36 oda ve 12 daireden oluşan konağın bir bölümünün hala ev olarak kullanıldığını dile getirdi. Sancar'ın yaşadığı dairenin atıl durumda olduğunu belirten Mahmut Sancar, valilik ve belediyenin desteğiyle evin müzeye dönüştürmesi kararının ailesini sevindirdiğini söyledi.

Tarihi evin müzeye dönüştürülmesinin ilçe turizmine katkı sunacağını ifade eden Sancar, şunları dile getirdi:

‘Evi devlet hastanesi gibi kullanılıyordu’

Sancar'ın ilçeye bağlı bir beldede doktorluk yaptığı dönemde, mesai saatleri dışında yaşadığı evin hasta akınına uğradığını söyleyen Mahmur Sancar, "Burası devlet hastanesi gibi kullanılıyordu. Kimseden ücret almıyordu, bilakis ilaçları da kendi cebinden karşılıyordu" dedi.

Evin müzeye dönüşmesinin ilçeye büyük bir değer katacağını ifade eden Mahmut Sancar, restorasyon sonrası Aziz Sancar'ı evin açılış törenine katılması için davet edeceklerini dile getirdi.

Sancar Türk Kültür ve Toplum Merkezi'nin temeli atıldı!


Geri Dön