24 / 04 / 2024

Nöbetçi noterlik uygulamasında yenilik!

Nöbetçi noterlik uygulamasında yenilik!

2019 Yılı Değerlendirme Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, nöbetçi noterlik uygulamasına geçmenin yanında, dijital bağlantıyla bir noterde yapılan işleme ait belgenin diğer noterlikten alınabilmesini sağladıklarını söyledi.



Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapılan "2019 Yılı Değerlendirme Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, adalet ve güvenlik alanlarında gerçekli çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; adalet hizmetlerinde, mevzuattan alt yapıya, ceza infaz kurumlarından yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığına kadar önemli gelişmeler yaşandığını kaydeden Erdoğan, hakim savcı sayısını 9 bin 349'dan 2019 yılı sonu itibarıyla 20 bin 629'a, yardımcı personel sayısını 51 binden 138 bine ulaştırdıklarını açıkladı.

Mahkeme sayılarını yüzde 82 çıkardıklarını ve 256 adalet sarayı inşa ederek yargının işleyişini kolaylaştırdıklarını sözlerine ekleyen Erdoğan, istinaftan ihtisaslaşmaya, ombudsmanlıktan Hakimler ve Savcılar Kurulunun (HSK) yeniden yapılandırılmasına ve askeri mahkemelerin kaldırılmasına kadar pek çok tarihi reform yaptıklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, nöbetçi noterlik uygulamasıyla, dijital bağlantıyla bir noterde yapılan işleme ait belgenin diğer noterlikten alınabilmesini sağladıklarını belirterek, noterliğe girişte sınav usulünün getirilmesi ve noter yardımcılığı müessesesinin kurulmasının bir başka yenilik olacağını açıkladı.

Veraset ilamlarında olduğu gibi, bazı çekişmesiz yargı işleriyle henüz dava açılmamış aşamadaki delil tespitlerinin noterlikler tarafından yapılmasının, yargının iş yükünü azaltacağını sözlerine ekleyen Erdoğan, "Elektronik tebligat sistemiyle, yargı sürecinde bu sebeple oluşan hataların ve gecikmelerin önüne geçtik. Bu sistemle şu ana kadar 17 milyondan fazla e-tebligat gönderimi yapılarak, 210 milyon liranın üzerinde tasarruf sağlandı." dedi.

Nöbetçi noterlere yoğun ilgi!


Geri Dön