18 / 04 / 2024

Nüfusu 750 binin üzerinde olan 13 il büyükşehir olacak!

 Nüfusu 750 binin üzerinde olan 13 il büyükşehir olacak!

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Tanrıverdi, nüfusu 750 binin üzerinde olan 13 ilin büyükşehir statüsüne alınması için yasal düzenlemenin 2014 seçimleri öncesine yetiştirileceğini açıkladı



AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi ‘’Yerel yönetimlere yetki vermekten hiç korkmamak ve endişe duymamak lazım’’ dedi. Patalya Otel’de kamp yapan Manisaspor-Manavgat Evrensekispor hazırlık maçını izlemek ve Manisaspor takımının iftar yemeğine katılmak üzere Kızılcahamam’a gelen Tanrıverdi, AK Parti İlçe Teşkilatı’nı ziyaret etti.


Tanrıverdi burada yaptığı açıklamada 2004’te yerel yönetimlerde reform gerçekleştirdikleri belirterek, ‘’Yerel yönetimler demokrasinin beşiğidir. Bu anlamda Büyükşehir Belediyeler Kanunu, Mahalli İdare Birlikleri Kanunu gibi yerel yönetimleri ilgilendiren yasalarda çok önemli düzenlemeler yapıldı. Bu düzenlemelerin her biri yerindelik ve yerellik ilkesi benimsenerek, ademi merkeziyetçi bir anlayışla gerçekleştirildi “ dedi. Yerel yönetimlerin dinamik bir yapıya sahip olduğunu kaydeden Tanrıverdi, ‘’Durağan bir anlayışla kesinlikle yerel yönetimlerde bir başarı elde edemezsiniz, hizmeti sağlayamazsınız’’ dedi. Büyükşehir Belediye Yasası’nın Türkiye’nin gündeminde olduğunu kaydeden Tanrıverdi, açıklamasını şöyle sürdürdü:


İstanbul ve Kocaeli sınırına düzen


‘’Başbakanımızın ifadesiyle nüfusu 750 binin üzerinde olan illerimiz büyükşehir olacak. Büyükşehir belediyelerinin sınırı il sınırı olacak. Şu an mesela  Ankara  50 km yarıçaplı hizmet alma şansına sahip. Bu kanun çıktığı zaman Ankara ili sınırları büyükşehir belediye sınırları olmuş olacak. Bununla kamu kaynağı israfı önlenmiş, alt ve üst yapı bütünlüğü sağlanmış olacak. Daha sağlıklı şehirlerin oluşması sağlanacak. Bu yasayla mevcut 16 büyükşehirimize 13 tane daha eklenecek. Toplam 29 büyükşehirimizin ikisinde İstanbul ve Kocaeli’nde il sınırları düzenlemesi şu an uygulanmaktadır. Diğer 27 tanesi de İstanbul ve Kocaeli gibi olacaktır.’’ Tanrıverdi sözkonusu yasa tasarısının açılır açılmaz Meclis’e sunulacağını ve 2014’teki yerel seçimlere bu yasayla girmek istediklerini söyledi. Tanrıverdi, yerel yönetimler konusunda yaptıkları ve yapacakları düzenlemelerin üniter yapıya zarar vermeyeceğinin altını çizerek, ‘’Zihnimizde üniter yapıyı bozmak gibi bir düşünce olamaz. Merkezi yönetim yetkilerini, imkanlarını yerel yönetimlere devredilebilir. Dünyada gelişmiş, ileri, çağdaş ülkelere baktığınız zaman bunların çok açık örneklerini görürsünüz. Dolayısıyla yerel yönetimlere yetki vermekten hiç korkmamak ve endişe duymamak lazım’’ diye konuştu.


Şehirleşme için hedef 2023


‘’Yerel yönetim hizmeti denildiği zaman sadece alt ve üst yapı hizmetleri akla gelmemeli’’ diyen Tanrıverdi, şunları kaydetti: “Ama bu devir artık yenilenmeli. Şimdi estetik şehirler oluşturmak için, yerel yöneticilerimiz programlarını ve projelerini belirlemeliler. AK Parti olarak ‘hizmetin adresiyiz’ diyoruz ve değişimin öncüsü olduğumuzu iddia ediyoruz. Değişime ayak uydurduğumuz ve öncülüğünü yaptığımız için bugün Türkiye dünün Türkiyesi olmaktan çıkmıştır. Bizim hedefimiz 2023’tür.’’


Büyükşehir olması beklenen iller


Büyükşehir olacak illerin dayanağı ise TÜİK’in açıkladığı 2011 yılına ilişkin “Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçları”. Buna göre tasarı yasalaştığında; Balıkesir Aydın, Denizli, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Van, Manisa, Hatay, Malatya ve Mardin illeri büyükşehir statüsüne kavuşacak. Türkiye’de nüfusu 750 bini geçen 13 il bulunuyor. Öte yandan halen Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Mersin, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Sakarya ve Samsun olmak üzere 16 büyükşehir bulunuyor.

AA


Geri Dön