25 / 04 / 2024

Nuh Yükselgüngör: Müteahhitlik yasası şart!

Nuh Yükselgüngör: Müteahhitlik yasası şart!

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkan Yardımcısı Nuh Yükselgüngör, müteahhitlerle ilgili yasanın bir an önce çıkarılması gerektiğini vurguladı.



Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Nuh Yükselgüngör, inşaat sektöründe yaşanan birçok problemin çözülebilmesi için müteahhitlik yasasının çıkması, Türkiye'ye sığınan Suriyelilere de oturma, çalışma ve tapu hakkı verilmesi gerektiğini söyledi. Yükselgüngör, "Müteahhitlik yapmak için bir şirket kurmak yeterli. Her önüne gelenin bu işi yapması, kamusal hizmet disiplininin bozulmasına ve müteahhitte olan güven duygusunun yok olmasına sebep olmaktadır" dedi. 


EĞİTİM VE SINAV 


Bu çerçevede müteahhit olmak isteyen kişilerin eğitim ve sınava tabi tutulması gerektiğini kaydeden Yükselgüngör, "Müteahhitlerin sicilinin tutulması, ayrıca müşteri mağduriyetini önleyebilmek için yeterli sermaye ve teminat gücüne sahip olunması, iş kazalarının ve kötü imalatların önüne geçebilmek içinse nitelikli insan kaynağına sahip kişilerin bu işi yapması gerekmektedir. Müteahhitlik yasasının bahsi geçen konuları da kapsayarak acilen çıkarılması yaşanan mağduriyetleri önemli ölçüde azaltacaktır" ifadelerini kullandı. Türkiye'de gayrimenkul alacak yabancıların Bakanlar Kurulu'nca belirlenen ülkelere mensup kişiler olması gerektiğini anımsatan Yükselgüngör, şöyle konuştu: "Bu liste içinde ülkemizdeki 2 milyon 700 bin civarındaki Suriye vatandaşını ve göçmen aldığımız birçok ülkeyi kapsamamaktadır. Ülkemize sığınmacı olarak gelen Suriyeliler ve diğer göçmenlerin vasıflı ve maddi gücü bulunanlarının sermayelerini ve çalışma güçlerini ülkemizde tutabilmek için ilgili listeye dahil edilerek tapu almaları sağlanmalı ve çalışma izni verilmelidir." 


8 MİLYAR EURO 


Türkiye'deki maddi gücü yüksek Suriyelilerin birçoğunun tapu alamadığı ve çalışamadığı için başka ülkelere göç ettiğini söyleyen Yükselgüngör, "İş gücüne sahip vasıflı insanlara çalışma izni verilmesi hem bu insanların mağduriyetini giderecek hem de ülkemiz ekonomisine çok büyük katkılar sağlayacaktır. İtalya Maliye Bakanlığı'nın açıklamasına göre göçmenlerin İtalya ekonomisine 3 milyar euro sosyal yardım yükü getirmesine karşın hazineye 8 milyar euroluk bir katkıda bulunması buna en büyük örnek örnektir. Göçmenlere karşı insanlık vazijj femizi yerine getirirken bunları çalışma hayatında istihetmeiz, ekonomimiz üzerindeki külfeti azaltacaktır" dedi. 



Sabah Mersin Eki


Geri Dön