20 / 04 / 2024

Nuri Özaltın, otel zinciri Gloria’ya yenilerini eklemeye hazırlanıyor!

Nuri Özaltın, otel zinciri Gloria’ya yenilerini eklemeye hazırlanıyor!

İnşaat, enerji, turizm ve tarımdaki yatırımlarıyla tanınan Türkiye’nin önemli iş adamlarından Özaltın Holding Başkanı Nuri Özaltın, dünyanın en iyi otel zinciri Gloria’ya yenilerini eklemeye hazırlanıyor. Özaltın’ın yeni rotası İstanbul...




İnşaat, enerji, turizm ve tarımdaki yatırımlarıyla tanınan Türkiye’nin önemli iş adamlarından Özaltın Holding Başkanı Nuri Özaltın, dünyanın en iyi otel zinciri Gloria’ya yenilerini eklemeye hazırlanıyor. Özaltın’ın yeni rotası İstanbul... 


Nuri Özaltın... 74 yaşında, hâlâ işinin başında. “Sağlığın sırrı çalışmaktadır” diyerek yatırımlarına aralıksız devam ediyor. İnşaat, turizm, enerji ve tarım alanında yatırımları bulunan Özaltın Holding’in patronu Nuri Özaltın, imzası bulunan baraj inşaatlarının yan sıra  turizmdeki ilkleriyle de tanınıyor. Ortadoğu’nun en büyük golf sahasına sahip Gloria Hotels & Resorts’un da sahibi Özaltın, yeni yatırımı Gloria Olympic Arena’yı tamamlandıktan sonra, Avrupa’nın ikinci büyük ‘olimpik arenası’ da sahip olacak. Bugüne kadar 20 baraj ve sayısız inşaat yapan Özaltın, İstanbul’da ve Mersin’de Gloria zincirine birer halka daha eklemek üzere kolları sıvadı. Özaltın’la hikayesini ve hedeflerini konuştuk.


- İş hayatına adım atmanızın hikayesini anlatır mısınız?


Artvinli tekstilci bir babanın çocuğuyum. İnşaat aileden gelen bir meslek değildi. Ben inşaat yapmayı hep istiyordum, 65-70’li yıllarda ilk işe Şanlıurfa’da başladım. İhalelerle işler aldık. Bölge cezaevi inşaatı, Siverek sağlık merkezi, Viranşehir ve Birecik içmesuyu işlerini yaptık. Elazığ, Kars, Isparta, Burdur ve Ankara’da işler yaptık.1975 yılından itibaren baraj inşaatları geldi. Burdur, Van, Bingöl, İzmir, Aydın, Adana’da barajlar yaptık. Konut inşaatları yaptık. Özellikle Rusya’da başarı elde ettik bu konuda. İstanbul ve İzmir’i bağlayan dev otoyol projesini yer aldığımız konsorsiyumla kazandık.


- Siz dünyanın en iyi otelleri arasında sayılan Gloria otel zincirlerinin sahibisiniz. Turizme girmek nereden aklınıza geldi?


İnsanları sevdiğim için turizme girdim diyebilirim. Gloria Serentiy, Gloria Golf ve Gloria Verde otelleri, iki adet 18 delikli ve bir adet 9 delikli toplam 45 delikli golf sahalarına sahip. Avrupa’da ikinci, Türkiye’de ise en büyük 45 delikli golf sahası bu. Toplam 3 bin 200 kişiyi misafir ediyoruz otellerimizde. Gloria markalı üç otelimiz bugüne kadar 180 ödül aldı. Avrupa’nın en büyük tur operatörü Tui tarafından verilen Tui Holly ödüllerine, Gloria Hotels & Resorts layık görüldü ve dünyada 5 bin Tui oteli arasından seçilen Gloria Verde Resort Hotel ‘dünyanın en iyi oteli ödülü’ne sahip.


- İnşaatta da iddialısınız, bu alanda yeni yatırımlar olacak mı?


Bingöl’de deprem oldu, bir çok bina yıkıldı. Ama bizim askeriyeye yaptığımız binalarda çatlak dahi oluşmadı. Biz bu işi biliyoruz, konut yatırımları ve otel inşaatları İstanbul için düşünüyoruz. İş otelleri kurmayı planlıyoruz. Şu anda arsa bakıyoruz, Gloria’nın zincirine yeni bir halka katacağız. Ayrıca Mersin’de bir otel, kongre merkezi ve golf sahası yatırımı olacak. 170 milyon dolar değerinde bir yatırım bu.


- Tarım da yapıyorsunuz...


Baraj inşaatı bizim esas işimiz. Ürdün’de bir baraj yaptık, şu anda Hindistan’da baraj inşaatımız sürüyor. Tarım ülkesiyiz ama öyle olmadığımız gördüm. Böylece tarıma girdik. 1997 yılında Antalya’nın Serik ilçesinde 26 bin metrekare olarak inşa edilen plastik seralarla başlayan tarım yatırımları, kapalı alanlarla birlikte şu an 120 bin metrekareye ulaştı. Lojman ve idare binalarına varıncaya kadar yaptık. Türkiye’de seracılığı yapamazsınız dediler ama biz yaptık. İç piyasadan çok, daha çok yurt dışına gönderiyoruz.


- Yeni projeler neler?


Gloria Olympic Arena projesi çok önemli, 50 milyon dolarlık yatırımla gerçekleştirilecek. 105 bin m2’lik bir alan üzerine kurulacak ve kompleks içerisinde yer alan 100 odalı butik otel ile sporculara hem de her yaştan spor tutkunlarına hitap edecek. Büyük turnuva ve yarışmalara ev sahipliği yapacak donanım ve teknolojik altyapıya sahip olacak Gloria Sports Arena, sporculara kamp imkanı sunacak. Tesis aynı zamanda sunacağı kaliteyle dünyada bir ilk olacak ve farklı zorluk derecesindeki parkurlarıyla her düzeyden sporcuya antrenman imkanı sunacak. Burayı 2015’te açmayı planlıyoruz.


- Hangi sporlar yapılabilecek bu merkezde?


Akla gelen tüm sporlar yapılacak. Kapalı mekan spor tesislerinde; hentbol, basketbol, voleybol, masa tenisi, badmington, jimnastik, boks, dövüş sporları, dans salonu, halter, güç geliştirme salonu, yarı olimpik kapalı yüzme havuzu ve dört kulvarlı koşu pisti yer alacak. Açık alan tesislerinde ise bir adet olimpik yüzme havuzu, bir olimpik kule, su topu ve tramplen atlatma havuzu, bir rehabilitasyon havuzu olmak üzere üç açık havuz; koşu parkurları, atletizm sahaları, kumsal sporları sahaları, tenis kortları, tırmanma duvarları yer alacak.


- Bütün spor dalları var yani...


Öyle... Tesiste yer alacak atletizm stadı birçok olimpiyat sporunun yapılabileceği, yarışma ve turnuvaların düzenlenebileceği şekilde tasarlandı. Burada 8 kulvarlı tartan koşu pisti, uzun ve yüksek atlama, sırıkla atlama, cirit, disk, çekiç, gülle atma ve uphill-downhill alanları yer alacak. Bireysel elastik spor alanları ile jimnastikçiler için antrenman tesisi yaratılacak. Asya dövüş sporları, güreş ve eskrim için zeminde elektrik tesisatına sahip 6 alüminyum alaşımlı pist olacak. Tesiste dört profesyonel futbol sahaları yer alacak. Ayrıca bin 600 seyirci kapasiteli stadyum bir bulunacak.


Dönüm noktam...


İller Bankası’nın desteklediği bir projenin ihalesinden haberdar oldum. Bir mühendisi gönderip bilgi aldım, acemiyiz o zamanlar... Mühendis ‘iyi iş, girelim’ dedi. Sonra öğrendim ki ihaleye benden başka giren olmamış zaten. İş üstüme kaldı. İlk aşamayı geçtikten sonra İller Bankası’na giderek bir mühendis istedim ama en iyisi olsun dedim. Bana söyledikleri isim askerdeymiş, onu buldum ve danışmanlık teklif ettim. İşi kabul eden mühendis izin alıp yanıma geldi ve işi öyle iyi ayarladı ki, temellerimizde bu projenin rolü çok önemlidir.


Turizm Enstitüsü’nü Berlin’de kurduk


Turizmin üstlendiği köprü rolünü göz önünde bulundurarak dünya genelinde kültürel ve dini anlayışı teşvik etmeyi amaçlayan ‘Kültürlerarası Diyalog ve Turizm Enstitüsü’nü Berlin’de kurduk. Toplantılar her yıl geleneksel olarak Gloria Hotels & Resorts’te gerçekleştirilecek.  Toplantı, dünyanın birçok noktasından önemli kanaat önderlerini, dünya liderlerini, iş adamlarını ve turizmcileri ağırlıyor. Kısacası Inter Dialog Institute (IDI), dünya kültürleri arasındaki köprü görevini üstlenecek. 20124de 1 milyar insan ülkelerinin dışına seyahat etti. Bu da dünyada kendi kültür elçiliklerini yapan 1 milyar insan ve kültürler arası dostluk ve temas için 1 milyar fırsat demek.


Siyasi çekişmelerin bitmesi lazım


Hükümetin eksileri var ama çalışıyor. Yatırımlar bir yandan devam ediyor ama bir yandan da sıkıntılar var. Türkiye’nin gündemini oluşturan sıkıntıların bir an önce ortadan kaldırılması gerekiyor. Muhalefet ve iktidar çekişmelerinin durmasına ihtiyaç var. Komşulardaki sıkıntılar ortada, bunların etkileri yansıyor. Böyle bir durumda huzura ihtiyaç var.


50 cent’e muhtaç olduğu günlerden Türkiye bugünlere geldi. Ekonominin iyiye gitmesi için bu çekişmelerin bitmesi lazım.


Fulya Erdem/ Star Gazetesi 



Geri Dön