19 / 04 / 2024

Ocak ayı ihracatında 12 milyar dolarla rekor kırıldı!

Ocak ayı ihracatında 12 milyar dolarla rekor kırıldı!

İhracat 2014'e rekorla girdi. Yüzde 9.6 artışla 12 milyar doları aşan ihracatta Cumhuriyet tarihinin ocak ayı rekoru kırıldı. Bu dönemde en fazla ihracatı, 1 milyar 589 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon sektörü yaptı...



İhracat 2014'e rekorla girdi


Ocak ayı ihracatında 12 milyar dolarla Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı. TİM Başkanı Büyükekşi, "Büyümenin ağırlığı ihracata kayacak" dedi


İhracat 2014'e rekorla girdi. Yüzde 9.6 artışla 12 milyar doları aşan ihracatta Cumhuriyet tarihinin ocak ayı rekoru kırıldı. Bu dönemde en fazla ihracatı, 1 milyar 589 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon sektörü yaptı. 2014'te büyümenin ağırlığının iç tüketimden ihracata kayacağını belirten İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, sanayicileri ihracata yönelmeye davet etti. Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin ocak ayı ihracat verileri TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Aile ve Sosyal Politikalar eski Bakanı Fatma Şahin'in de katıldığı toplantıda Gaziantep'te açıklandı. Büyükekşi, burada yaptığı konuşmada "Gündem Ar-Ge, inovasyon, yüksek katma değerli bir ekonomiye geçiş olması gerekirken, ne yazık ki biz enerjimizi kısa vadeli kısır çekişmelere harcıyoruz" dedi. 


2014 BEKLENTİSİ OLUMLU 

Dünya ekonomisinin 2013'ü yavaş ve kademeli toparlanarak kapattığını anlatan Büyükekşi, "Özellikle gelişmiş ülkelerde bu yıl iyi bir büyüme performansı bekleniyor. Bunlara ve artan talebe bağlı olarak, dünya ticaretinde de artış bekleniyor. Mal ticaretinde yüzde 4 artış öngörülüyor" dedi. 


Türkiye bu muameleyi hak etmiyor

Büyükekşi, Türkiye'nin özellikle son yıllarda büyük çabalarla elde ettiği kazanımların "kaynağı belirsiz müdahalelerle kaybetmeyi hak etmediğini" ifade etti.


Gümrük Birliği'ne revizyon geliyor

Gümrük Birliği'nde Türkiye lehine revizyon yapılması için düğmeye bastıklarını dile getiren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Fransa Ekonomi Nicole Bricqa ile görüşmemizde bu konuyu gündeme getirdik ve destek aldık" dedi. Bakan Zeybekci, "1 Mart'ta Gümrük Birliği'nin revizyonuna yönelik Türkiye'nin lehine kararlar alınacağı müzakerelerin başlayacağını duyurdu. Zeybekci, Merkez Bankası'nın faiz artırımına yönelik ise "Bu karar kalıcı değildir. Sonuçların iyi olacağını düşünüyorum" diye konuştu.


Kerim Ülker/ Sabah Gazetesi 


Geri Dön