18 / 04 / 2024

Ocak-Mart döneminde yeni yatırımlar için 43 yatırım teşvik belgesi düzenlendi!

Ocak-Mart döneminde yeni yatırımlar için 43 yatırım teşvik belgesi düzenlendi!

"Sanayi ve teknoloji kenti" Kocaeli'de hayata geçirilmesi planlanan ve sabit yatırım tutarı 1,8 milyar lira olarak öngörülen 43 komple yeni yatırım projesi teşvik kapsamına alındı.



Ocak-Mart döneminde başta imalat sanayi olmak üzere, eğitim, sağlık ve enerji sektörlerinde faaliyet gösteren kuruluşlar tarafından komple yeni yatırım olarak inşa edilecek 43 proje için yatırım teşvik belgesi düzenlendi. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; toplam sabit yatırım tutarının 1 milyar 844 milyon 284 bin TL'yi bulması tahöin edilen yatırım projeleri bitirildiğinde kentte 2 bin 70 kişilik yeni istihdam alanı açılacak.

Teşvik kapsamına alınan projelerin sektörel dağılımına bakıldığında, imalat sanayisine yönelik desteklerin çoğunlukta olduğu gözleniyor. 

Yatırım teşviklerinden yararlanacak komple yeni yatırımların 38'ini imalat sanayi, 2'sini deniz taşımacılığı, diğerlerini de eğitim, enerji ve sağlık sektörü projelerinden meydana geliyor.

Teşviklendirilen komple yeni yatırım projeleri, devletin sağladığı sigorta primi işveren hissesi, yüzde 80'e varan vergi indirimi, faiz yardımı, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası gibi desteklerden yararlanacak.

Demir-çelik fabrikası 204 kişiye istihdam sağlayacak

Yatırım desteği almaya hak kazanan sanayi projeleri otomotivden savunma sanayisine, mobilyadan ambalaj sektörüne kadar çeşitli sektörler bulunuyor.

Sanayi yatırımları arasında bir demir-çelik firması tarafından kurulacak tel ve parlak çubuk fabrikası, 257 milyon 180 bin liralık yatırım tutarıyla öne çıkıyor. Yıllık 20 bin 736 ton tel ve 65 bin 16 ton parlak çubuk üretim kapasiteli tesiste 204 kişinin istihdam edilmesi hedefleniyor.

Havacılık, uzay ve savunma sanayi başta olmak üzere çeşitli sektörlerde hizmet sağlayan bir firmanın teşvik belgesi düzenlenen savunma sanayi projesi, yatırım büyüklüğü bakımından ikinci sırada yer alıyor. Söz konusu projenin sabit yatırım tutarı 169 milyon 739 bin TL.

Yatırım tutarının büyüklüğü bakımından yine demir-çelik sektöründe faaliyet gösteren başka bir firmanın 107 milyon 510 bin liralık projesi üçüncü sırada bulunuyor. Tüp, boru ve içi boş profillerin üretileceği fabrika tamamlandığında 192 kişilik yen iş sahası açılmış olacak.


Geri Dön