23 / 04 / 2024

Odunpazarı kentsel dönüşümde son durum ne?

Odunpazarı kentsel dönüşümde son durum ne?

Büyükşehir Belediyesi de bakanlar kurulu tarafından “Afet Riskli” ilan edilen 8 mahallede yapılacak olan “Kentsel Dönüşüm”ün projelerini Türkiye’de bu konuda uzman olan İstanbul Teknik Üniversitesi’ne verdi.



2003 yılında Bakanlar Kurulu Eskişehir’in Mustafa Kemal Paşa, İhsaniye, Hacıalibey, Yenimahalle, Işıklar, Mamure, Deliklitaş ve Kurtuluş Mahallelerini “Afet Riskli Alan” ilan etmişti.

“Afet Riskli Alan”da ‘Kentsel Dönüşüm’ yapma yetkisini de Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığına verdi.


Büyükşehir Belediyesi de bakanlar kurulu tarafından “Afet Riskli” ilan edilen 8 mahallede yapılacak olan “Kentsel Dönüşüm”ün projelerini Türkiye’de bu konuda uzman olan İstanbul Teknik Üniversitesi’ne verdi.


İstanbul Teknik Üniversitesi ise yaklaşık 2 yıla yakın süre içerisinde 8 mahallede yapılacak olan ‘Kentsel Dönüşüm’ Türkçe ifadesi ile ‘Yenileme’ çalışmaları için proje hazırlıkları içerisine girdi.

Üniversiteden uzmanlar Eskişehir’e geldiler. “Afet Riskli Alan” içerisine giren 8 mahalledeki mevcut yapıları, arsaları ve hak sahiplerini tek tek gezerek yapının özelliği ile hak sahiplerini veya var ise mirasçılarını belirlediler.


Kamuya ait hangi amaçlı kullanılan yapıların da tespitleri yapıldı. Önce mevcut yapıları bir plan ve maket yaparak mahalle mahalle, sokak sokak yerleştirdiler. Daha sonra yenileme çalışmalarına başladılar.

 

“YILMAZ HOCA İŞİMİZE KARIŞMADI”

Geçtiğimiz Pazartesi günü Büyükşehir Belediyesi yerel gazetelerdeki köşe yazarlarını İstanbul’a götürdü.


Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet ataç, Tepebaşı Belediye Başkan Yardımcısı Erdoğan Aydoğmuş’ta gezide yer aldılar.


“Afet Riskli” ilan 8 mahallenin “Kentsel Dönüşüm” projelerini yapan İstanbul Teknik Üniversitesi’nin Taksim’deki Taşkışla Yerleşkesine gittik.


Burada bizi karşılayan Proje’nin baş sorumlusu Mimar, Şehir Plancısı Prof. Dr. Nuran Zeren Gülersoy, 8 mahallede uygulanması için hazırladıkları dönüşüm projesinde yer altı otoparkları, bisiklet yolları, yeşil alanlar, ticaret alanları, oteller ve yerleşim alanları yer aldığını, Porsuk çevresinde yeşil bir çevre planlandıklarını söyledi ve şu konuya dikkatimizi çekti:


“Öncelikle şunu söylemek istiyorum. ‘Afet Riskli Alanlar’da yaptığımız yeniden planlama çalışmaları sırasında Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen işimize karışmadı ve hiçbir müdahale de bulunmadı.”


Proje’nin baş sorumlusu Mimar, Şehir Plancısı Prof. Dr. Nuran Zeren Gülersoy ve proje yardımcıları ile birlikte yaklaşık 1 saati aşan bilgilendirme yaptı.


Daha sonra ise hazırladıkları yeni planları yaptıkları maketleri sergiledikleri alanda üzerlerinde bilgiler verdi.

 

“HALK EVİ” ASLINA UYGUN YENİDEN İNŞAA EDİLECEK


Özellikle “Afet Riskli Alan” içerisine giren 8 mahalle için yaptıkları dönüşüm maketinde bazı yapılar dikkatimizi çekti.


Projenin baş sorumlusu Mimar, Şehir Plancısı Prof. Dr. Zeren Gülersoy hoca, dikkatimizi çeken yapının birisinin Kurtuluş Pazar Marketin yakına yerleştirilen yeni ‘Kültür Merkezi’, diğerinin ise Köprübaşındaki İş Bankası’nın da bulunduğu bugün dükkanlara dönüştürülen eski ‘Halk Evi’nin Orijinal Projesini bulup aslına uygun olarak yeniden yerine yerleştirilen ‘Halk Evi’ olduğunu söyledi.


“Kurtuluş Pazar Market” ile karşısındaki “Kurtuluş Kapalı Çarşı” da yenilenerek daha modern yapı haline getirilecek.


Köprübaşında ‘Korunması gereken yapı’ olmasına rağmen üzerinde çeşitli tadilatlar yapılarak bugüne kadar geçen zaman dilimi içerisinde pek çok özelliğini kaybeden “Halk Evi”nin yeniden inşa edilmesi atılan önemli adım.

 

SICAK SULAR’A KAPLICA HAMAMLAR AYAKKABI TAMİRCİLERİ KORUNACAK


Proje de dikkati çekenlerden birisi de ‘Sıcak Sular’ bölgesi ile Porsuk Çayı’nın kıyıları idi.


Sıcak Sular Bölgesi Kaplıca Özellikli Oteller bölgesi olmuş. Sıcak Suların Bölgesi olduğunun göstergesi olarak yer altından sıcak suyun buharı verilecek.


Yine Sıcak Sular Bölgesindeki derme çatma kulübeler içerisinde ayakkabı tamiri yapanlar ile bıçak bileyicileri de korunmuş. Onlara daha modern işyerleri yapılacak olan alan ayrılmış.


AYNI BÖLGE AYNI KOMŞULAR


Prof. Dr. Nuran Zeren Gülersoy Hocama şunu sordum: “8 Mahallede köşe başlarındaki mülk sahipleri mağdur edilecek mi? Apartmanlarda oturanlar ayrı ayrı bölgelere mi dağıtılacak?”.

“Hayır” dedi ve şöyle devam etti:


“Mahallerdeki insanlar aynı bölgelerde kalacaklar. Binaların bazıları 14 katlı olacak. Bu 14 katlı binalara iki-üç apartman sakinleri yerleştirilecek. Komşuluk bağları mümkün olduğunca koparılmayacak.”

 

5028 KONUT 7200’E YÜKSELTİLDİ

İstanbul Teknik Üniversitesi’nin “Eskişehir Afet Riskli Alan” yenileme çalışması içerisinde yer alan mimarlar, mühendisler, şehir plancıları projeler ve maketler yapmışlar.


Projeler ve maketler üzerinde mevcut kamu binaları tek veya üç-beş katlı binaları zemine göre 8-10 ve 14 katlı binalara yükselterek yeni yeşil alanlar, sosyal donatılar belirlemişler.


8 mahallede üzerinde mevcut olan binaların kapladığı 33 bin 714 metre karelik alanı yeni 6 bin 440 daha artırıldı. Mevcut 5028 olan konut sayısı da yaklaşık 7200’e yükseltilmiş.


Kısacası 8 mahalledeki bir tek vatandaş bile ihmal edilmemiş.

Projeler ve maket yapılırken en küçük detaylar bile dikkate alınmış. Yeni bisiklet yolları konulmuş.


Ticaret Merkezleri

Hak sahiplerinin kapıları tek tek çalınarak kendileri ile yüz yüze görüşülmüş.


Kimse mağdur olmayacak. Mağdur olmamaları içinde mevcut alanın yüzde 30 konutları, ticaret merkezlerini yeniden inşa edilecek müteahhitlere, yüzde 70’i ise hak sahiplerine verilmiş.


Yani bir tek hak sahibin bile mağdur olmaması ince elenip, sık dokunmak suretiyle düşünülmüş. Elbette yüz yüzü memnun etmek mümkün değil. Ancak yüzde 90’ı memnun edilmesi bile önemli. Proje yüzde 90 tamam. Üzerinde ufak tefek tadilatlar olabilecek. Örneğin Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, bölgesindeki küçük otellerin Odunpazarı İlçesine kaydırıldığını söyledi. Projenin birinci derece sorumlusu Nuran Hoca’da, mevcut planlara bakarak düzeltme yapılabileceğini söyledi. Son olarak ‘Afet Riskli Alan’ ilan edilen bölge de ikamet edenlerin ceplerinden yüksek meblağlar çıkmadan yeniden konut sahibi olacaklar. Tabi ki son söz Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeleri ile 8 mahallede ikamet edenlerin..



Eskişehir Anadolu/ Sadi Seda 



Geri Dön