25 / 04 / 2024

Ofis yatırımı kazandırıyor mu?

Ofis yatırımı kazandırıyor mu?

Uluslararası şirketler, bölge operasyonları için başta İstanbul olmak üzere Ankara ve İzmir’i ofis üssü haline getirdi. Yeni projelerde hizmet standardı yüksek A sınıfı ofis yatırımları dikkat çekiyor. Akıllı projelere yönelik ilgi yoğun...



Para dergisi yazarları Okhan Şentürk ve Ayşegül Küçükkurt bu haftaki yazılarında ofis piyasasını kaleme aldı. İşte o haber...

İş yaşamındaki değişimler modern hayatın getirdiği yeniliklerle insanların yaşam tarzları, iş yapış süreçleri ve beklentileri de değişiyor. Ofis tercihinde de her türlü konforun yer aldığı ofislere talep artıyor. Bundan 20 yıl önce iş merkezlerinde ya da apartmanlarda faaliyet gösteren şirketler, artık akıllı ofisler olarak tabir edilen modern, altyapısı iyi kurgulanmış mekanları tercih ediyor.

Türk firmaların yanı sıra yabancıların da Türkiye’de, özellikle İstanbul’da ofis açmaları, ofis projelerine olan ilgiyi artırmaya başladı. Ofis sektöründeki beklentilerin bu denli artmasıyla geliştirici firmalar, hizmet standardı yüksek A sınıfı ofis yatırımlarına yöneldi.

Bugün uluslararası şirketlerin ofis üssü haline gelen İstanbul'daki ofis projeleri incelendiğinde Avrupa yakasında bulunanlar ağırlıklı olarak, Şişli-Zincirlikuyu, Levent-Maslak aksında Büyükdere Caddesi üzerinde yoğunlaşmış durumda. Bu bölge, İstanbul’un Merkezi İş Alanı (MIA) olarak adlandırılan bölgesini oluşturuyor.

İSTANBUL'DA FİYATLAR 22-30 DOLAR

JLL verilerine göre, İstanbul inşaat halindeki 1.7 milyon metrekarelik ofis alanıyla Londra, Paris, Milano ve Berlin’i geçerken, 173 bin metrekarelik yıllık işlem adediyle de Milano ve Hong Kong’u geride bıraktı. İstanbul, ofis kiralarıyla da son 10 yılda Londra, Paris, Milano, Hong Kong, New York ve Berlin ile yarışır hale geldi. Ancak son yıllarda kiralar düşüş eğiliminde. Ofis pazarındaki boşluk oranının yüzde 23’ü bulması nedeniyle bu düşüşün sürebileceği öngörülüyor.

Ofis yatırımı kazandırıyor mu?
İnanç Kabadayı


Toplam 105 milyon TL yatırım değeri ile üç bloktan oluşan Premium Ofis Beylerbeyi'nde 8.045 metrekare ofis alanı bulunuyor. 200-565 metrekare arasında ofis ve ticari alanlar yer alıyor. 11 bin 67 metrekarelik inşaat alanına sahip olan ve üç bloktan oluşan projede 8.045 metrekare ofis alanı bulunuyor. Premium Ofis Beylerbeyi'nde ofislerin alanları 200 ile 565 metrekare arasında değişiyor. Beylerbeyi sahile sadece 1.6 kilometre mesafede yer alan ve toplam 105 milyon TL yatırım değerine sahip olan projenin inşaatının yüzde 70'i tamamlandı. Metrekare bazında 12 bin 500 TL'den satışa sunulan projenin önümüzdeki aylarda teslim edilmesi planlanıyor. Proje konumu itibarıyla ulaşım açısından birçok alternatife sahip olan, İstanbul Boğazı'na çok yakın bir lokasyonda hayata geçirildi. D100 Karayolu, TEM Otoyolu ve 3. Çevreyolu’na yakınlığı ile ulaşımda zaman harcama problemini minimuma indirgiyor. Özellikle 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ne direkt ulaşımı, Burhaniye Metrobüs durağının hemen yanındaki konumuyla Anadolu Yakası'nın en önemli iş merkezlerinin göbeğinde yer alıyor. Köprünün hemen yanında olmasıyla Avrupa Yakası'ndan da ulaşım oldukça kolay. 4 metreye varan tavan yüksekliğinden, açılır yekpare camlarına kadar ferah bir mimariye sahip olan proje, özenle kurgulanmış sosyal alanları ile ideal ve prestijli bir iş ortamı sunuyor. Bugüne kadar inşa ettiğimiz projeler, bölgesine değer katan ve buluşma noktası haline gelen simge projeler oldu. Premium Ofis Beylerbeyi de iş dünyası adına bölgenin en keyifli buluşma noktası oldu. İstanbul ülkemizin hatta bölgenin en önemli iş merkezi. Özellikle Altunizade bölgesi bu anlamda sadece yüzde 1 boşluk oranıyla açık farkla lider konumda. Yüzde 99 doluluk oranına ulaşmış bir bölgenin iş dünyası tarafından ne denli ilgi gördüğünü raporlarda da görebiliyoruz.

Ofis yatırımı kazandırıyor mu?

Mahir Mermer


JLL Türkiye Ofis Kiralama Direktörü Mahir Mermer, İstanbul ofis piyasasındaki mevcut arzın 5.3 milyon metrekare olduğuna işaret ederek, “Yeni gelecek 1.7 milyon metrekarelik arz ile bu rakam 7 milyon metrekareye çıkacak. İstanbul ofis piyasasında metrekare bazında şu an en düşük ofis kira ortalaması 22 dolar civarında. En yüksek kira ortalaması ise 30 dolarlar seviyesinde” şeklinde açıklamada bulundu. 2016’ya kadar çoğu şirketin uluslararassı merkez olarak İstanbul’u seçmiş olması ofis piyasasını ciddi şekilde büyüttüğüne de işaret eden Mermer bu konuda şu bilgileri veriyor:
“Ancak son dönemde yeni şirket sayısındaki düşüş ve yabancı şirketlerin büyüme politikalarındaki değişiklikler nedeniyle İstanbul Ofis Piyasasında talep daralması yaşanıyor ve zor bir dönemden geçiliyor. Yabancı şirketlerin İstanbul ofis piyasasını incelemeye ve bilgi almaya yönelik ilgisini görüyoruz ancak bu ilgi ofis kiralama talebine dönüşmüyor. Diğer yandan yeni binaların bile A sınıfı ofis standartlarına göre geliştirilmemesi İstanbul’un nitelikli arz konusunda gelişmiş piyasaların gerisinde kalmasına neden oluyor. İstanbul ofis piyasasının en önemli gündem maddelerinden biri arz fazlası. Bu konu önümüzdeki yıllarda büyük bir sorun olarak kapıyı çalacak.”

İZMİR, İSTANBUL'DAN PAY ÇALIYOR


İzmir ofis piyasasında ise mevcut arzın 269 bin metrekare olduğunu, yeni gelecek 185 bin metrekarelik arz ile bu rakamın da 454 bin metrekareye ulaşacağına vurgu yapan Mermer,  İzmir  ofis piyasasının mevcut durumu hakkında şu bilgileri veriyor:

“İzmir’deki ofislerin metrekare kira ortalaması 5 ile 11 dolar arasında değişiyor. Türkiye A sınıfı ofis pazarının yüzde 2.7’sini temsil eden İzmir, İstanbul ve Ankara’dan sonra en büyük pazar konumunda. Şimdilik lojistik ve denizcilik sektöründe faaliyet gösteren şirketler ana kullanıcılar olarak göze çarpsa da yakın zamanda farklı sektörlerden şirketlerin de İzmir’i tercih etmesi bekleniyor. İzmir’in eski merkezi iş alanı Konak’a bağlı Basmane ve Çankaya iken, şimdi Salhane-Bayraklı yeni merke¬zi iş alanı olarak gündemde. Kira oranları ise İstanbul’a göre düşük. Bu da şirketleri cezbediyor, özellikle ucuz kiralar ve ko¬lay bulunabilir işgücü nedeniyle son dönemde büyük şirketlerin operasyon merkezlerini İzmir gibi şehirlere taşıması gündeme geldi. Yeni gelişen ofis arzı ve İstanbul’dan da gelen kaliteli iş gücü sayesinde önümüzdeki günlerde İzmir ofis piyasasının gelişmesi gündeme gelecektir.”

ANKARA'DA DEVLET KURUMLARI ÖNEMLİ


Ankara’da mevcut ofis arzının 950 bin metrekare olduğu bilgisini veren Mermer, yeni gelecek 150 bin metrekare arz ile birlikte bu rakamın 1 milyon 100 bin metrekareye ulaşacağını söyledi. Ankara’da yer alan ofislerin boşluk oranlarının yüzde 20’lere vardığını, metrekare bazında kira ortalamasının 40 TL olduğuna da vurgulayan Mermer,  Ankara  ofis piyasası hakkın¬da şu değerlendirmelerde bulundu: “Kira bedeli İstanbul’un aksine global piyasalara benzeyerek net alan üzerinden hesap¬lanıyor. Yoğun olarak Söğüt özü bölgesinde yeni ofis stoğu gel¬mekte. Geliştirilen çoğu projenin kat kat satılması Ankara’da kaliteli A sınıfı ofis geliştirilme sürecini engelliyor. Kullanıcısı açısından ağırlıklı olarak devlet kurumlarınm kiracı ya da mal sahibi durumunda olması ve global şirketlerin İstanbul’daki merkezlerinin 10’da 1 oranında büyüklüğe sahip merkezleri¬ni Ankara’da konumlaması, Ankara’daki nitelikli ofis gelişimi olumsuz etkiliyor. Devlet kurumlarınm talebi 'ofis piyasası gelişiminde önemli rol oynuyor. Kira seviyelerinin önümüzdeki günlerde düşüş eğiliminde olacağı tahmin ediliyor.”

Para Dergisi İstanbul, Ankara ve İzmir’deki ofis piyasasını mercek altına aldı.


THE HOLL
Metal Yapı Konut ve Bekart İnşaat ortaklığı ile Pendik E-5 bağlantı noktasında hayata geçirilecek olan The Holl projesi 3 bin 100 metrekarelik bir alanda 14 katlı tek bloktan oluşuyor. Projenin içerisinde 90 adet ofis ve ev ofis yer alıyor. Modüler sistemle birleştirmeye elverişli olan bağımsız birimlerden 1+0'lar brüt
75 ila metrekare, 1+1'ler ise brüt 98 ila 146 metrekare büyüklüğe sahip. 442 bin ile 970 bin TL aralığında
satışa sunulan projenin Temmuz 2019'da tamamlanması planlanıyor. Tamamı balkonlu olan ofis ve ev ofisler
yedinci kattan itibaren deniz manzaralı. Proje Sabiha Gökçen Havaalanı ile Pendik Hızlı Tren İstasyonu'na 5
dakika, Kadıköy Metrosu'na 1 dakika, Pendik-Yalova İskelesi'ne 5 dakika, Osman Gazi Köprüsü'ne 15 dakikalık
mesafede yer alıyor.

Satış Ofisi Telefonu: 0216 483 46 55
Web Adresi: www.theholl.com.tr


İSTANBUL TOWER 205
Metal Yapı Konut imzası taşıyan İstanbul Tovver 205 projesi Levent Büyükdere Caddesi’ne cepheli 21 bin metrekare arsa üzerinde inşa ediliyor. İki bloktan oluşan projenin 220 metre yükseklikteki kule bloğunda 52 ofis katı, 20 metrelik podyum bloğunda ise teras kullanımlı ofisler ve dükkanlar yer alıyor. İstanbul Tovver 205, toplam 6 bin metrekarelik kullanım alanına sahip konferans salonu, 300 kişilik oditoryumu, 105 kişilik 22 adet toplantı odaları ile farklı büyüklüklerdeki toplantı, konferans ve seminer ihtiyaçlarına da cevap veriyor. A++ ofis özelliklerine sahip İstanbul Tower 205’te bulunan 16 adet asansör, 25 saniyelik bekleme süresi ile Türkiye'nin en hızlı asansörleri olma özelliğini taşıyor. Ortalama metrekare satış fiyatlarının 8 bin 500 ile 9 bin dolar aralığında olduğu, projenin Mayıs 2018'de teslim edilmesi planlanıyor.

Satış Ofisi Telefonu: 0212 268 00 68
 Web Adresi: www.istanbultower205.com

TAKSİM 360
Çalık Gayrimenkul tarafından hayata geçirilen Taksim 360 projesi, 20 bin metrekarelik alan üzerine kuruluyor. Projede, rezidans, ofis ve ticari üniteler olmak üzere toplam 952 ünite var. 500 milyon dolar yatırım değerine sahip projede, 48 ila 354 metrekare arasında 1 + 1, 1 + 1 loft, 2+1, 2+1 dubleks ve 4+1 dubleks ve penthouse gibi farklı seçenekler yer alıyor. Ofis bölümünde toplam 17 bin metrekare alanda 96 ofis ünitesi mevcut. Leed Gold yani yeşil bina sertifika standardı ile sunulan ofislerin metrekareleri 67-641 arasında değişiyor. Projede ofis ve rezidanslarda yüzde 5 peşinat ve vade farksız 60 aya kadar ödeme seçeneği mevcut. Fiyatlar 8 bin ile 15 bin dolar arasında.

Satış Ofisi Telefonu: 0850 360 0 360
Web Adresi: www.taksim360.com.tr


DELUXIA PARK BUSINESS
Teknik Yapı tarafından Maltepe’de 14 bin metrekarelik arazi üzerine inşa edilecek Deluxia Park Business projesinde 400 ofis ve 14 ticari alan yer alıyor. Projede yer alan ofislerin büyüklükleri 80 ile 1.316 metrekare arasında değişiklik gösteriyor. 14 adet olan ticari alanların büyüklükleri ise 99 ile 555 metrekare arasında. En düşük ofis fiyatının 712 bin TL'den başladığı projenin Aralık 2020’de tamamlanması planlanıyor. Projede, büyüklükleri 76 ile 123 metrekare arasında değişen altı adet toplantı salonu yer alacak. Deluxia Park Business, değerlenen Kartal ve Maltepe'nin kesişim noktasında yer alırken, metroya, E5’e, havalimanına ve diğer ulaşım ağlarına olan yakınlığı ve rahat erişimi ile ön plana çıkıyor.

Satış Ofisi Telefonu: 0850 640 07 07 - 44410 08
Web Adresi: www.deluxiapark.com

VADİ KORU
İnvest İnşaat A.Ş. tarafından Ayazağa’da hayata geçirilen Vadi Koru projesi 20 bin metrekarelik arsa üzerine kuruluyor. 85 bin metrekare inşaat alanına sahip projede 242 konut, 84 ofis ve 13 ticari ünite yer alıyor. Üç blokta konutlar, diğer iki blokta ise ofisler bulunuyor. Ofislerin ortalama metrekare birim fiyatlarının 3 bin dolardan başladığı projenin Temmuz 2019’da tamamlanması planlanıyor. Vadi Koru, TEM Otoyolu’nun hemen yanı başında yer alıyor. Çevresinde Ali Sami Yen Spor Kompleksi ve Türk Telekom Stadyumu'na 1.3 kilometre, Maslak’a 4 kilometre, Seyrantepe metrosuna 2 kilometre mesafede konumlanan proje, metro ve Havaray ulaşımıyla da şehrin tüm merkezlerine kolay ulaşım imkanına sahip bir noktada bulunuyor.


Satış Ofisi Telefonu: 444 39 94 
Web Adresi: www.vadikoru.com


SİNPAŞ TIME
Sinpaş Holding tarafından Ümraniye İstanbul Finans Merkezi’nde hayata geçirilen Sinpaş Time projesi, 34 bin 517 metrekare arsa üzerine kuruluyor. Projede, 58 ila 517 metrekare arasında 342 konut, 33 ticari villa ve 118 ofis yer alıyor. Stüdyo daireden triplex villaya kadar her türlü seçeneğin sunulduğu projedeki fiyatlar 442 bin TL’den başlıyor. Projede 36 bin metrekarelik şehir parkı ve içerisinde piknik alanları, göletler, oturma terasları gibi sosyal alanlar bulunuyor. Çocuklar için büyük bir oyun parkı, spor tesisleri, alışveriş merkezleri, koşu parkurları, bisiklet yolları gibi seçenekler de projede mevcut. Uluslararası Finans Merkezi ile beraber yapılacak olan yeni yol bağlantılarıyla E5 ve TEM bağlantılarına ulaşım kolayca sağlanıyor. Göztepe Ataşehir Metro hattı ve hemen yanı başında yer alacak metro durağı ile İstanbul’un her noktasına
ulaşmak mümkün.

Satış Ofisi Telefonu: 444 19 74
Web Adresi: www.sinpastime.com

 

IMGA PORTALL
İstanbul Anadolu Yakası’nm gelişen bölgesi Kurtköy mevkiinde İmga Group tarafından hayata geçirilecek olan Imga Portall projesi 470 yataklı otel, 72 adet ev ofis ve 156 adet ofisten oluşuyor. Projede ofis konseptinde yer alan ünitelerin büyüklükleri 65 ile 258 metrekare arasında değişiklik gösteriyor. Ofislerin fiyatları 515 bin TL’den başlıyor. Lokasyon itibari ile özel bir noktada konumlanan İmga Portall projesinde lokasyon kadar sosyal imkanlar da dikkat çekiyor. Projede sosyal donatı olarak masaj salonların¬dan saunalara, tuz odalarından profesyonel fitness salonlarına, kafeteryalardan vitamin barlara kadar birçok aktivite alanları var. İnşaat çalışmalarına başlanan projede teslimlerin Ekim 2019’da yapılması hedefleniyor.

Satış Ofisi Telefonu: 0850 733 6101
Web Adresi: www.imgaportall.com

Ofis yatırımı kazandırıyor mu?


Ozan KARADEMİR / AND Gayrimenkul Ticari Gayrimenkul Müdürü
"Yeni nesil ofisler" Günümüz dünyasında kullanıcıların ve ihtiyaçlarının şekillendirdiği bir pazardan bahsediyoruz. Bu durumda Y kuşağının çalışma hayatını domine etmeye başlaması ve teknolojiyi büyük ölçüde kullanmasının payı büyük. Yeni nesil çalışanlar ve ofisler ortaya çıkmaya başladı. Çalışanların veriye her yerden ulaşabilmesi, uzaktan veya evden çalışma trendini yükseltiyor. Ancak verinin bilgiye, fikre ve
karara dönüşebilmesi için, ofisler hala en önemli çalışma alanı durumunda. Bu nedenle de şirketler, donanımlı teknik altyapısı olan, çalışanlarının aynı mekanda bulunarak kişisel enformel bağlar kurabileceği ve etkileşim içinde olabilecekleri ofis çözümlerine yöneliyorlar. Sosyal etkileşim, farklı kullanım biçimleri,
yaratıcılık, teknolojik alt yapı ve dinamizm ofis alan kurgusu ön planda yer alıyor. İTÜ ile ortaklaşa yaptığımız "Ofisin Geleceği Geleceğin Ofisi" araştırmasında bu kriterlerle, ihtiyaca uygun düzenlenmiş ofislerde işte kalma süresinin yüzde 35 arttığını gördük. Bu durumun şirket karına yansıması ise yüzde 15'e kadar çıkabiliyor. Dolayısıyla kullanıcı ihtiyaçlarım ön plana alarak ofis tercihinde bulunmak, şirketler için kaçınılmaz bir kriter olarak ofis piyasasını yönlendiriyor. Geliştirdiğimiz tüm projelerdeki ilk önceliğimiz, çalışanların huzurlu, konforlu bir yaşam sürmeleri için her detayı planlamak. AND Kozyatağı ofis projemizde, yalnızca kiralama süreciyle ilerleyen bir iş modelimiz mevcut. Kiracı profilimiz çok uluslu firmalardan oluşuyor.


VOLUME KURTKÖY OFİS
Çalışkan Yapı tarafından hayata geçirilen Volume Kurtköy Ofis projesi 5 bin metrekarelik arsa üzerine kuruluyor. Ticari bir proje olarak planlanan tesis, 1+1'ler 60 ila 178 metrekare, 2+1 ve 3 + 1’ler 108 ila 249 metrekare, ofisler ise isteğe bağlı olarak 300 metrekareden 2 bin 500 metrekareye kadar birleştirilebilir alana sahip. Projede yer alan ofislerin fiyatları 372 bin TL’den başlıyor. Via Port AVM’nin yanı başında bulunan proje, ulaşım kolaylığıyla dikkat çekiyor. Volüme Kurtköy Ofis projesinde 22 ila 130 metrekareye kadar birleştirilebilir beş adet toplantı ve seminer salonu, lobi alanı, premium resepsiyon hizmeti, cali çenter ve vale parking hizmetleri bulunuyor.

Satış Ofisi Telefonu: 0216 482 10 20 - 0216 482 20 40
Web Adresi: www.volumeist.com

SEBA OFFICE BOULEVARD
Proje, Seba İnşaat- Index Grup şirketi Teklos A.Ş. ortaklığı ile İstanbul Kağıthane Cendere’de, 24 bin 651 metrekarelik alan üzerinde inşa edildi. Beş adet blok ve 204 adet bağımsız bölümden oluşan projede, 188 adet ofis, üç adet restoran ve 13 adet dükkan yer alıyor. Projede, 116 ila 1.086 metrekare arasında büyüklüğe sahip ofislerin metrekare satış fiyatı KDV hariç 3 bin 500 dolar olarak belirlendi. Yaşamın başladığı proje, yeşil bina derecelendirme alanında en geçerli uluslararası sistem olan LEED sertifikasına aday. Projenin
inşası sırasında atıklar geri dönüşüme gönderilerek çevreci bir süreç planlandı. Projede kat bahçeleri, oturma alanları, sosyal alanlar, süs havuzları, mini golf, masa tenisi ve basketbol sahaları, çocuk bakım alanları ve sağlık merkezi yer alıyor.

Satış Ofisi Telefonu: 0212 289 00 77
Web Adresi: www.sebainsaat.com.tr


KELEŞ ÇENTER AIRPORT
Keleş İnşaat ve Meşe İnşaat Ortak Girişimi tarafından hayata geçirilen Keleş Çenter Airport projesi 150 bin metrekare inşaat alanına sahip. Toplam üç bloktan oluşan projede 498 rezidans, 220 ofis
ve 52 mağaza yer alıyor. 12 bin 430 metrekare peyzaj alanına sahip projenin 1.700 metrekare sosyal tesisi bulunuyor. Bağımsız bölümlerin fiyatlarının 7 bin 500 TL’den başladığı projenin Aralık 2019’da tamamlanması planlanıyor.

Altın aks olarak nitelendirilen Küçükçekmece E-5 hattının en yeni projesi Keleş Çenter Airport, İstanbul’un en değerli noktalarından E-5 Otoyolu’nun hemen bitişiğinde projelendirildi. Proje, 450 milyon TL’lik yatırım bedeline sahip.

Satış Ofisi Telefonu: 444 4 555
Web Adresi: www.kelescenterairport.com

 

Ofis yatırımı kazandırıyor mu?

Baran Alphan TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş Uzmanı

İstanbul'da önceki yıllarda gündemde olan, artan nitelikli ofis ihtiyacı, yabancı firmaların Türkiye’de ofis açma eğilimleri gibi konular ofis kiralarını yatırım açısından cazip hale getirmişti. 2015 sonrasında nitelikli ofis ihtiyacını karşılamak için çok sayıda projenin stoka eklenmesiyle, boşluk oranlarında artış, bölgesel olarak kira değerlerinde negatif yönde bir etkilenme görüldü. Önümüzdeki dönemde, yeni eklenen stokla birlikte yüksek kiralar ile anlaşma sağlanan bölgelerden alternatif ofis bölgelerine doğru taşınma hareketliliği yaşanabiir.

İstanbul'u ofis arzı açısından bölgelere ayırdığımızda, Avrupa yakasında MİA aksı olan Levent-Büyükdere aksında mevcut kiralamaların dolar bazında düşüşler yaşamasına rağmen hala cazibesini koruduğu, Maslak ve Kağıthane bölgesinde ise boşluk oranlarının hissedilir derecede artmadığı görülüyor. Beşiktaş ve Taksim bölgelerinde ise, geçtiğimiz dönemlere göre boşluk oranlarında ciddi artışlar görülmekte olup bu bölgelerden alternatif bölgelere geçişler görülüyor. Avrupa yakasında birincil kiralamalarda en yüksek düşüşler bu bölgelerde yaşanıyor. Anadolu yakasına bakıldığında ise, ana ofis bölgeleri Ataşehir, Kavacık, Ümraniye, Altunizade, Kozyatağı ile Maltepe, Kartal, Pendik aksı olarak dikkat çekiyor.

Kiralamalar ve boşluk oranlarını önceki dönemlere göre kıyasladığımızda, Avrupa yakasına göre daha stabil geçen bir dönem söz konusu. Özellikle Kozyatağı-Ataşehir bölgesinde son dönem gerçekleşen projelerle mevcut stokta artışlar yaşanmış olmasına rağmen boşluk oranlarında fark edilebilir bir artış görülmedi. Ümraniye, Altunizade, Maltepe, Kartal, Pendik gibi bölgelerde ise ofis piyasasının talebe göre şekilleniyor ve talebe göre boşluk oranları farklılık gösterebiliyor.

 

MAHALL ANKARA

Türkerler Holding'in profesyoneller ve iş yaşamının gereksinimlerine yeni çözümler sunacak olan projesi Mahall Ankara, Eskişehir yolu üzerinde yer alıyor. 10 bin kişinin yaşayacağı, çalışacağı, eğleneceği, konut, ofis ve mağazalardan oluşan projede toplam 214 kule ofis, 101 yatay ofis, 191 ev ofis mevcut. Kule ofisi 72 ila 1200, yatay ofis 80 ila 327, ev ofis ise 67 ila 179 metrekare arasında seçeneklere sahip. Projeden ev ve ofis almak isteyen alıcılar dilediği kadar peşinatla hemen taşınıp bir yıl sonra ödemelere başlayabiliyor. Ofis sahibi olanlar projede yer alan Divan Residence'ın hizmetinden yararlanabiliyor. Proje yanındaki bakanlık binaları, kamu kurum yerleşkeleri, ticaret odaları, şehir hastanesi, bankalar, AVM'ler, üniversiteler ve metroya yakınlığı ile tercih edilen bir noktada.

Satış Ofisi Telefonu: 444 3612

Web Adresi: www.mahallankara.com


KUZEY YAKASI

Emlak Konut tarafından Başakşehir’de 350 bin metrekare arsa üzerinde geliştirilen Kuzey Yakası, 10 blokta yatay mimari konsepti ile az katlı olarak inşa ediliyor. Projenin yedi bloğu ticaret ve ofis, geriye kalan iki bloğu otel ve kongre merkezine, bir bloğu ise içerisinde spor salonu ve kapalı yüzme havuzu bulunan spor tesisine ayrıldı. TEM, E-5, 3. Köprü gibi bağlantı yollarına olan yakınlığı ile dikkat çeken proje, karma kullanım çok fonksiyonlu programıyla farklı beklentilere cevap veriyor. Ortalama metrekare birim fiyatının 7 bin ile 7 bin 500 TL aralığında olduğu projenin, Aralık 2020’de tamamlanması planlanıyor.

Satış Ofisi Telefonu: 0212 80143 11

Web Adresi: www.emlakkonutkuzeyyakasi.com/

 

PORTAVADİ

Tüm Yapı tarafından Kağıthane Cendere Vadisi’nde 33 bin 784 metrekare arsa üzerinde inşa edilmekte olan Porta Vadi projesi toplam dört blokta 72 daire, 66 ofis ve 20 mağazadan meydana geliyor. Blokların birinde rezidans-lar, üçünde ise ofisler yer alıyor. 48 ila 1.025 metrekare büyüklüğe sahip olan ofisler KDV hariç 1 milyon 236 bin 900 ile 4 milyon 9 bin TL aralığında satışa sunuldu.

Aralık 2018’de tamamlanması planlanan Porta Vadi’de de akıllı alt yapı sistemlerine öncelik verildi. Proje Türk Telekom Stadyumu ve inşaatı devam eden Şişli Etfal Hastanesi’ne oldukça yakın bir konumda yer alıyor.

Satış Ofisi Telefonu: 0212 285 9 285 
Web Adresi: www.portavadi.com

NİDAKULE KAYAŞEHİR

Tahincioğlu Gayrimenkul’ün A+ standartlarında ofis projelerinden biri olan Nidakule Kayaşehir projesi 77 bin 327 metrekare arsa üzerinde 26 kattan oluşuyor. Her katında sekiz ayrı bağımsız bölüm bulunan ofis katları, modüler sistemde olup 90, 124, 430 ve 860 metrekare olarak tasarlanmış. Projede yer alan ofisler 453 bin 390 ile 5 milyon 422 bin TL aralığında satılıyor. Projenin Mart 2019’da tamamlanması planlanıyor. Nidakule Kayaşehir, Palladium Kayaşehir AVM’nin üzerinde yer alıyor. Proje, çevresindeki resmi kuramların yanı sıra Sağlık Kent, Kent Park, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Atatürk Havalimanı, İstanbul Yeni Havalimanı, mfetro ve tramvay hatlarına yakınlığı ile de önemli bir konumda.

Satış Ofisi Telefonu: 444 4 846

Web Adresi: www.nidaparkkayasehir.com

 

LEVENT NO/5

Saral ve Altınbaş Holding iştiraki olan Alsar Gayrimenkul tarafından Levent’te yer alan 5 bin metrekare büyüklüğündeki arsa üzerinde hayata geçirilen Levent No/5 projesi, 90 ofis ve 13 ticari üniteden meydana geliyor. Altı katlı tek bloktan meydana gelen projede alanları 80 ile 4 bin metrekare arasında değişen ofisler yer alıyor. Projede 300 araçlık kapalı otopark da bulunuyor. Ofislerin metrekare birim fiyatları 3 bin 800 ile 5 bin 500 dolar arasında değişiyor. Mayıs 2018’de tamamlanması planlanan proje metroya sadece 100 metre mesafede bulunuyor. A+ bir proje olarak tasarlanan Levent No/5’te yer alan ofisler, modüler sistemle isteğe göre birleştirip, bölünebiliyor.

Satış Ofisi Telefonu: 0212 264 62 00

Web Adresi:www.leventno5.com


OFİS KARAT BAKIRKÖY
Emlak Konut GYO güvencesiyle Bakırköy Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’rtin bulunduğu 5 bin 250 metrekare arsa üzerinde hayata geçirilen Ofis Karat Bakırköy projesi Baş Yapı, Güney Gayrimenkul, Elit Vizyon imzası taşıyor. Projede 72 ofis ve 18 dükkan yer alıyor. Projedeki ofislerin büyüklüğü 70 ile 425 metrekare arasında değişiyor. Proje altı katlı tek bloktan meydana geliyor. En düşük ve en yüksek ofis fiyatlarının 940 bin ile 7 milyon 600 bin TL aralığında olduğu projenin, Mart 2019’da teslim edilmesi planlanıyor.

Satış Ofisi Telefonu: 0212 676 34 34

Web Adresi: www.ofiskaratbakirkoy.com

 

Ofis yatırımı kazandırıyor mu?

Soner Küçükil TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş Uzmanı

“Bayraklı'nın yeni cazibe merkezi"


İzmir geneline bakıldığında ofis alanlarının genellikle, Konak ilçesinde yer alan Alsancak-Çankaya-Pasaport-Basmane bölgeleri ile Bayraklı ilçesinde yer alan Yeni Kent Merkezi bölgesinde yoğunlaştığı görülmekte. Bu bölgelerde yerleşik dokudaki kullanım fonksiyonu değişikliği ile ofis alanları yaratılıyor, bakımsız ve eski olan yapılar tadilat yapılarak ofis alanlarına dönüştürülüyor. Yeni Kent Merkezi bölgesi ise son yıllarda çok katlı karma projelerin artması sebebiyle cazibe merkezi haline geldi; mevcut dokudaki kaliteli ofis stokunun yetersiz olması ofis talebini bu bölgeye yöneltti. Bölgede 25 ve üzeri kat sayısında, A plus kaliteye sahip ofis stoku yaratılıyor. A plus ofis arzının yarattığı potansiyel, bölgeye olan talebi artırdı; bu durum da ofislerin piyasa değerlerinde artışa neden oldu.

Planlanan ofis projelerinin daha çok Yeni Kent Merkezinde yer alıyor olmasının, ilerleyen süreçte arzın talebe göre fazla olmasına yol açacağı ve uzun vadede bölgedeki boşluk oranlarının artması ya da kira bedellerinin düşmesi sonucunu doğurabileceği düşünülüyor.

Yeni Kent Merkezi’nde yer alan ofis projelerinde, konsept, büyüklük, deniz s manzarası, kat yüksekliği gibi kriterlere bağlı olarak metrekare birim fiyatları S 7.000 ile 10.000 TL aralığında olduğu gözleniyor.    

SELENİUM RETRO 9

Aşçıoğlu İnşaat’ın 125 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirdiği Selenium Retro 9 projesi Ataköy’deki 7 bin 500 metrekarelik eski Londra Camping arsası üzerine kuruluyor. Konut ve ofis olmak üzere 18’er katlı iki bloktan oluşan projede 225 konut ve 108 ofis yer alıyor. Selenium Retro 9’da, 136 ile 913 metrekarelik ofis tipleri mevcut. Projede yer alan ofislerin metrekare satış fiyatı 9 bin 350 TL’den başlıyor. Projenin Haziran 2019’da teslim edilmesi planlanıyor.

Satış Ofisi Telefonu: 0212 6610116

Web Adresi: www.seleniumretro9.com


FERKO LİNE

Ferko İnşaat tarafından Kağıthane’de yer alan 20 bin 436 metrekare arsa üzerinde inşa edilmekte olan Ferko Line projesi üçü ofis biri otel olmak üzere dört bloktan meydana geliyor. Projede 192 ofis, 38 adet ticari alan ve 173 oda kapasiteli Four Points by She-raton Oteli bulunuyor. Ferko Line’da tavan yüksekliği 3.65 metre olan 166 metrekareden 1.624 metrekareye kadar ofis seçenekleri sunuluyor. Projede yer alan ofislerin metrekare bazında satış fiyatı 3 bin 500 dolardan başlıyor. 120 milyon dolarlık toplam yatırım bedeline sahip olan projenin Kasım 2018’de tamamlanması planlanıyor.

Satış Ofisi Telefonu: 0212 32717 36

Web Adresi: www. ferko.com.tr


SKYLAND İSTANBUL

Eroğlu Gayrimenkul tarafından Seyrantepe’de 46 bin metrekare arsa üzerinde hayata geçirilen Skyland İstanbul, kapılarını açtı. 628 ofisin bulunduğu Skyland İstanbul'da Tower, Loft ve Fiat olmak üzere üç farklı ofis tipi yer alıyor. Tower ofisler yüksek yatırım değeri ve birleştirilerek her katta 2 bin metrekareye kadar istenilen büyüklükte tasarlanabiliyor. 

Skyland İstanbul’da yaklaşık 90 bin metrekare kiralanabilir alana sahip ve tek katta 1200 metrekare genişlik sunan Loft ofisler ise [ 8 metre tavan yüksekliği I ile ferah bir çalışma alanı yaratıyor. Fiat ofisler ise toplamda 17 bin 500 metrekarelik kiralanabilir alanıyla Cendere Caddesi üzerinden direkt giriş olanağı sunuyor. Skyland Tower ofisler satılıyor. Loft ve Fiat ofisler ise kiralanıyor. Projede yer alan ofislerin fiyatı 970 bin ile 3 milyon 834 bin TL aralığında.

Satış Ofisi Telefonu: 0212 289 89 99

Web Adresi: www.skylandistanbul.com

 

 Bilge SEVİLENGÜL / TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Özel Projeler Departmanı Yönetici Yardımcısı


“Ankara'da Eskişehir Yolu en fazla ilgi gören bölge"


Söğütözü'nde başlayan ve bu bölgenin doygunluğa ulaşmasıyla Çukurambar, Eskişehir Yolu, Konya Yolu ve  Mustafa Kemal Mahallesi bölgelerinde devam eden ofis yatırımları, bölgede arsa fiyatlarının da yukarı yönde hareketliliğine neden oluyor. Ankara ofis piyasasında son beş yılda gerçekleşen yatırımlar göz önüne alındığında, genellikle 1+1 tipli, 50 ile 75 metrekare arası alana sahip, müşteri tercihine göre tasarım imkanı sunan natamam ofislerin tercih edildiği görülüyor. Bu tür ofislerleyapısı ile hazır ofisler de rağbet görmeye başladı.

Eskişehir Yolu, ulaşım bağlantılarının güçlü olması nedeniyle en fâzla ilgi gören bölge durumunda. Ancak, bölgenin son yılda yapılan yatırımlar ve satışlar bakımından durağan bir döneme girdiği gözleniyor. Son iki yılda gelişen ofis yatırımları, arz/talep dengesi açısından piyasada karşılık bulamasa da değerlerde herhangi bir düşüş gözlenmiyor. Bu duruma bağlı olarak, kısa ve orta vadede doluluk oranlarının düşük olmasının bir sonucu olarak duraklama döneminin devam edebileceği düşünülüyor.

Eskişehir Yolu’na alternatif olarak gelişen Konya Yolu aksındaki ofis projeleri ise, Eskişehir Yolu'ndaki projeler kadar beklenen ilgiyi görmüyor. Söğütözü bölgesinde inşaatı tamamlanmış projelerde çoğunlukla 1+1 tipli olmak üzere iki bölümden oluşan,

40 mile 800 metrekare arasında farklı alternatifler sunan ofis tipleri yer alıyor. Çukurambar bölgesinde yer alan ofis projelerinde de genellikle 1+1 tipli ofisler tercih ediliyor. Bölgedeki ofislerin alanları 50 ile 600 metrekare arasında farklılık göstermekte olup, 90 metrekarenin altındaki ofisler daha fazla talep görüyor.

Ofisler için piyasa değerleri incelendiğine, A plus sınıf ofislerin ortalama metrekare birim değerlerinin 5.500 ile 10.000 TL aralığında olduğu, ortalama metrekare birim kira değerlerinin ise 25 TL'den başladığı ve 85 TL'ye kadar çıktığı görülüyor.

TORUN ÇENTER
Torunlar GYO tarafından 33 bin 615 metrekare büyüklüğündeki eski Ali Sami Yen Stadı arsası üzerine geliştirilen Torun Center projesi 682 milyon TL yatırım değerine sahip. Ofis, rezidans ve ticari alanlardan oluşan proje konumuyla dikkat çekiyor. Üç kule halinde yükselen proje zeminden 160 metre yüksekliğinde olan iki konut kulesi toplam 42 kattan, ofis kulesi ise 36 kattan oluşuyor. Projede 226 ofis yer alıyor. Projede ofislerin minimum metrekare satış fiyatı 4 bin 500 dolardan başlıyor.

Satış Ofisi Telefonu: 0 212 267 47 47

Web Adresi: www.toruncenter.com


BUSINESS İSTANBUL
SVR Grup tarafından Fikirtepe’de 10 bin metrekare arsa üzerinde hayata, geçirilen Business İstanbul projesi üç ayrı ofis kulesinden oluşuyor. Kule A’da 190, Kule B’de 189, Kule C’de ise 14 adet olmak üzere toplam 393 ofis bulunuyor. Ofisler, 79, 83 ve 320 metrekare büyüklüğe sahip. Modülasyonlar ve mimari proje esnekliği sayesinde kat bazında maksimum 1.250 metrekareye kadar farklı kullanım alanı alternatifleri sunuyor.

İstanbul’un tam kalbinde, Avrasya Tüneli’nin çıkış noktasında yer alan Business İstanbul projesi E-5’e cepheli konumuyla dikkat çekiyor. Proje 550 milyon TL’lik yatırımla hayata geçirildi. Geçtiğimiz yıl Haziran ayında yaşamın başladığı projede yer alan ofislerin fiyatı; 283 bin ile milyon 109 bin 285 dolar aralığında.

Satış Ofisi Telefonu: 444 60 13

Web Adresi: www.businessistanbul.com

 

BOMONTİ BUSINESS CENTER

Peker Şirketler Topluluğu tarafından Bomonti’de 27 bin 817 metrekare arsa üzerinde geliştirilen proje, 27 katlı tek kuleden meydana geliyor. Bomonti Business Çenter projesinin 22 katı ofislere ayrılmış durumda. 800 metrekare tam ofis katları dörde bölünebiliyor. Bu şekilde 88 adet çeyrek ofis yer alıyor. Hemen teslim ofislerin satış fiyatları 950 ile 3 milyon 320 bin dolar aralığında. Boğaz Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet köprülerine kolay ulaşım sağlayacak bir noktada yükselen Bomonti Business Çenter, Kağıthane ve Dolmabahçe tünelleri sayesinde ana arterlere hızlı bağlantı sağlıyor.

Satış Ofisi Telefonu: 444 44 96

Web Adresi: www.bomontibusiness.com

 

Ofis yatırımı kazandırıyor mu?

 

Gökhan TAŞ / Coldwell Banker Türkiye CEO'su

“Anadolu Yakasına dikkat"

Ticari gayrimenkul kapsamında ofis rakamlarını, Türkiye ofis yatırımlarının merkezi olan İstanbul verileriyle değerlendirebiliriz. İstanbul, 2017 itibariyle ofis stoku açısından arz-talep dengesini bozan bir konumda. 2015 ve 2016 arasında ofis üretimi büyük bir ivme yakalarken, 2016'nın sonlarına doğru pazar doygunluğa ulaştı. Buna rağmen 2017 yılında ofis stoku büyümeye devam etti. Sunulan avantajlı satış ve kiralama koşulları sayesinde talep de beklenenin üzerinde gerçekleşmesine rağmen, arzın gerisinde kalarak ofis alanlarında boşluklar oluşturdu. 2017’de özellikle Maslak ve Atatürk Havalimanı bölgesindeki büyük ölçekli ofis binalarının kullanıma açılmasıyla, ofis stoku hızlı büyüdü. Gelişmekte olan ofis bölgelerinden olan Kâğıthane'de yer alan projelerin de kullanıma açılmasıyla, İstanbul ofis pazarı son iki yıldaki en hızlı büyümesini 2017 üçüncü çeyrekte gösterdi.

2018 ilk çeyreğe baktığımızda da finansal açıdan güçlü şirketlerin ticari gayrimenkul üretimlerinin devam ettiğini görüyoruz.

Sektörde halihazırda bir düzeltme yaşandığı için cazibenin üç yıl öncesine kıyasla daha az görünse de Türkiye’nin coğrafi konumu ve büyüyen markalarının etkisi ile artacağı kesin. Bu anlamda dönemsel ve konjonktürel gelişmelerden bağımsız cazibenin süreceğini söyleyebilirim. İstanbul'da 'Merkezi İş Alanı' (MİA) olarak nitelendirilen Levent-Maslak hattı hala çok canlı.

Düşen kiralar sebebiyle hareketlilik zirvede diyebilirim. Ama asıl Anadolu Yakası'na da dikkat çekmek isterim. Ataşehir, Kozyatağı, İçerenköy, Maltepe, Kartal ve Pendik son yıllarda Anadolu Yakası'nda ön plana çıkan plaza ve ofis bölgeleri. Anadolu Yakası eskiden beri pek çok İstanbullunun yaşamak istediği bir bölgeydi.

Dudullu, Tuzla gibi OSB'ler, yakın mesafedeki Düzce, Dilovası ve Gebze OSB'lerin gelişmesi ile birlikte ulaşımı kolaylaştıran metro, Marmaray, ve Avrasya Tüneli projeleri, E5 hattında ofis arzı ve talebini yükselişe geçirdi.

 

Ofis yatırımı kazandırıyor mu?

Murat GOLDŞTAYN / RE/MAX Türkiye Bölge Direktörü


“Nitelikli ofise ihtiyaç çok fazla"


Türkiye’de gayrimenkul sektörü çok dinamik olduğu için ihtiyaçtan dolayı konut daha fazla tercih sebebi gibi görünse de yatırımcının yıl içerisinde birden çok mülk alımı söz konusu olduğunda, ticari mülklerin yani ofislerin ve plaza katlarının daha fazla tercih edildiğini görüyoruz. Türkiye'de ofis yatırımlarının öncelikli adresi İstanbul. Birkaç yıl öncesine kadar İstanbul'da, ticaretin kalbi, ağırlıklı olarak Avrupa Yakası'nda atmaktaydı fakat son yıllarda Anadolu ile bağlantılı iş yapan firmaların artmasından dolayı Anadolu Yakası'ndaki ofis alanlarının satıldığını veya kiralandığı görülüyor. Türkiye genelini değerlendirdiğimizde ise, iş dünyası hareket sağladığı sürece Anadolu'daki yatırımlar da artacağından yatırım ayağında ofisin kârlı bir enstrüman olacağı düşüncesindeyiz. Türkiye’nin stratejik olarak Avrupa, Asya, Afrika ve Arap Yarımadası'nın tam ortasında kalması, yetişmiş insan gücü, teknolojik altyapısı ve Boğazlar vesilesi ile geçiş noktası olmasından dolayı yatırımlar artıyor. Özellikle yabancı yatırımcının bu ortak coğrafyada iş yapabilme potansiyelini fark etmesi ve Türkiye'nin genç nüfusa sahip olması, uluslararası markaların iştahını kabartıyor.

Y kuşağının teknoloji ve hızlı tüketim ürünlerine olan ilgisi, günümüzdeki talebi tetiklerken, Z kuşağının büyüklüğü ve kalitesi de gelecekteki yatırım stratejilerini belirliyor. Tüm bunların ışığında, son beş yılda ofis yatırımlarının artması, ofis pazarının genişlemesine de yol açtı diyebiliriz. Ofis binası üretimi son dönemde biraz yavaşlamış görünse de nitelikli ofise olan ihtiyaç her geçen gün artış gösteriyor.


Ferko Signature 
Firmanın Levent'te hayata geçirdiği projesi Ferko Signature'daki kiralamalar tüm hızıyla devam ediyor. Proje toplamda metrekare kiralanabilir brüt alana sahip 30 kattan oluşuyor. Ünlü mimar Sir Norman Foster imzalı proje, iş dünyadaki önemü markaların yeni adresi olacak. Yemeksepeti’nden sonra Fiba Holding, AHK, Sarten Ambalaj, Destek Finans, White&Case, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ve yeni nesil ofis kavramının temsilcilerinden Assembly şirketleri de Ferko Signature ofislerini tercih etti. Ayrıca Lidyana, Boyden, Communique, 41 North Business Scho-ol, Dükkan Creative, Gayrimenkul için Strateji Platformu (GISP) ise Assembly’nin içinde ofis alanı kiralayacak firmalar arasında yer alıyor.

Satış Ofisi Telefonu: 444 98 68

Web Adresi: www.ferkosignature.com

ANKARA OFİS PROJELERİ:

KALE OFİS

Kocamanlar Alüminyum A.Ş. tarafından Ankara’nın hızla gelişen bölgesi Çukurambar’da inşa edilmekte olan Kale Ofis projesi, tek blokta toplam 123 adet ofisten oluşuyor. 107 metre bina yüksekliğine ve 4 metre kat yüksekliğine sahip olan proje 62 ile 469 metrekare aralığında ofislerden oluşuyor. Kale Ofis’in dikkat çeken özelliklerinden biri de otopark sıkıntısını tamamen ortadan kaldırıyor olması. Beş katlı otopark alanında her 30 metrekare için 1 araçlık park yeri veriliyor. Projede, ofis fiyatları 489 bin ile 1 milyon TL arasında değişiyor.  rojenin Aralık 2018’de tamamlanması planlanıyor.

Satış Ofisi Telefonu: 0312 285 3888

Web Adresi: www.kaleofis.com.tr

MİRA OFİS BEYTEPE

Yavuz Yapı tarafından Ankara’nın hızla gelişen aksı Beytepe’de hayata geçirilen Mira Ofis Beytepe projesi 30 bin 375 metrekarelik arsa üzerine kuruluyor. Projede alanları 157 metrekare ile 468 metrekare arasında değişen 200 farklı ofis yer alıyor. Mira Ofis Beytepe’de kule ofis, bahçe ofis, teras ofis ve cadde mağazaları bölümleri yer alıyor. Kapalı otoparktan tüm ofis katlarına direkt asansör ile ulaşılabildiği Mira Ofis’in kule bölümünde her katta 4 ofis yer alıyor. Mira Ofis Beytepe’de alışagelmiş ofis projelerinden farklı olarak villa şeklinde az katlı bloklarda çalışma imkanı sunuyor. Haziran 2018’de tamamlanması planlanan projede yer alan ofislerin fiyatı, 700 bin ile 2 milyon 142 TL arasında değişiyor.

Satış Ofisi Telefonu: 0312 238 33 66

Web Adresi: www.miraofisbeytepe.com

YILDIRIM KULE

Fertaş İnşaat A.Ş. tarafından Ankara’nın yeni gelişim aksı Konya Yolu’nda 10 bin metrekare arsa üzerinde geliştirilen Yıldırım Kule projesinde 13 bin metrekare ofis alanının 3 bin 600 metrekaresi dubleks ofislere ayrıldı. Projenin 8 bin metrekaresi ise cadde mağaza j olarak planlandı. 36 katlı tek 3 bloktan oluşan projede 108 * adet ofis yer alıyor. Ofisler, teraslı ve dubleks olarak farklı seçeneklerde tasarlandı. Binanın altında ise 8 bin metrekarelik cadde mağazaları bulunuyor. Projede ofisler ileri kaba şeklinde teslim ediliyor. Geçtiğimiz yılın Mayıs ayında teslimlerin başladığı projede ofis fiyatları 750 bin ile 2 milyon 810 bin TL aralığında.

Satış Ofisi Telefonu: 0312 483 40 40

Web Adresi: www.yildirimkule.com.tr

 

POINT312

Sarıçam Yapı tarafından Ankara Yenimahalle’de 18 bin 615 metrekare arsa üzerinde inşa edilen Point 312 projesi, iki blokta toplam 166 ofisten ' oluşuyor. Her blokta 83 ofis mevcut. Ofislerin alanlarının 50 ile 350 metrekare arasında değiştiği projede 5 bin 200 metrekare peyzaj alanı var. Projede, zemin katlarda mağazalar, kafe ve restoran alanları, üst katlarda ise ofisler yer alıyor. Point 312’de en küçük ofislerde bile balkon bulunuyor. Geçtiğimiz ay yaşamın başladığı projede yer alan ofislerin satış fiyatı 250 TL’den başlayıp 2 milyon 500 bin TL’ye kadar çıkıyor.

Satış Ofisi Telefonu: 0312 906 0 312

Web Adrçsi:www.point312.com.tr

 

MOMENT BEŞTEPE

Moment Yapı A.Ş. imzası taşıyan Moment Beştepe projesi Başkent’in yeni gözde bölgesi Beştepe’de 10 bin 500 metrekare arsa üzerinde inşa edildi. İki bloktan oluşan projede 330 adet ofis ve 22 dükkan yer alıyor. Ofislerin büyüklükleri 80 ile 340 metrekare arasında değişiyor. Yeni nesil ofis anlayışıyla inşa edilen proje diğer ofis projelerinin aksine, yatay mimariye sahip. Projede alışılmışın dışında ofisler içleri tamamlanmış, dekorasyonlu olarak teslim ediliyor. Ayrıca isteğe göre modüler sistemle birleştirilerek, daha büyük alanlar elde edilebiliyor. Metrekare birim fiyatların 7 bin ile 10 bin TL aralığında olduğu Moment Beştepe projesi Aralık 2017’de tamamlandı.

Satış Ofisi Telefonu: 444 7 401

Web Adresi: www.momentbestepe.com.tr

Ofis yatırımı kazandırıyor mu?

Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı ofis piyasası ile ilgili soruları şöyle yanıtladı:

-Nerelerden ofis almak lazım?

Ulaşımı kolay, metro güzergahı üzerinde yer alan ofislerin tercih edilirliğinin yüksek olduğunu görüyoruz. Kendiniz kullanmak için alıyorsanız yatırım yapılabilir; ama unutmamalı ki rakip olabilecek ofis stoku çok, kiracı bulmak kolay değil.


-İstanbul dışında ofis yatırımı nerelerde cazip?

Uluslararası firmaların genel müdürlükleri İstanbul'da yer alıyor. Bankaların bölge müdürlükleri, sigorta şirketleri, tur acenteleri, eğitim kurumlan, basın, PR pazarlama faaliyeti yürüten firmalar ve yerel firmaların ihtiyaçları doğrultusunda özellikle Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve Gaziantep gibi büyükşehirlerde ofis talebi var.


-Sektörde kira ve satış fiyatlarında nasıl bir değişim yaşanıyor?

Önceki yıllarda yıllık ortalama kiralanan ofis alanı 300.000-350.000 metrekare iken 2017'de bu rakamın 200.000 metrekarelere gerilediğini gördük. Durum böyle olunca kira ve satış rakamlarında artıştan çok indirimler konuşuluyor. Mevcut kiracıları bulunan mal sahipleri geçici indirimlerle kiracılarını kaybetmemeye çalışıyor. Yeni kiralamalarda ise talep edilen rakamlar üzerinden indirim oluyor; ayrıca kiracıların mâliyelerini düşürmeye yönelik içi yapılı şekilde teslimler görüyoruz. Dövizdeki yükseliş nedeniyle ilk tepki olarak kurda sabitlemeler yapıldı ancak şu anda daha çok yatırımcının talep ettiği rakamlarda indirim yapıldığını görüyoruz.

-Hangi bölgeler öne çıkıyor?

Kiracıların bölge tercihleri prestijli bir bölge olması, ulaşımının kolaylığı, ulaşım alternatiflerine olan yakınlığı, yeterli otoparkın bulunması konularında öne çıkıyor. Levent, Büyükdere Caddesi, Maslak bölgeleri Avrupa Yakası’nın lokomotifi olma özelliğini koruyor, Anadolu Yakası'na bakacak olursak; Ataşehir ve Kozyatağı bölgesi kira değerinde lider, Kavacık ise doluluk oranı ile dikkat çekiyor.


-Ofislerde yeni trendler neler?

Gelişen trendler ofis sektöründe hizmet alanında farklılaşmaya gidilmesini gerektirdi. Hazır ofis, ev ofis, Google ofis, paylaşımlı ofis, soft ofis gibi seçeneklerin ortaya çıkmasına neden oldu. Hazır ofislerde minimum maliyet, maksimum verimlilik ilkesi öne çıkıyor.

Sunduğu hizmetler ise tam donanımlı, dekore edilmiş odalar, şirket adına tahsis edilen telefon numaraları, misafirlerin karşılanması, ofislerin düzenli temizliği vb. hizmetlerdir.

Bu hizmetler doğrudan kiralama ücretine dahil ediliyor. Hazır ofise yapılan ödemeler sabitleniyor. Birçok firmanın hazır ofisi tercih ettiğini görüyoruz.

Arz fazlalığı nedeniyle rakipleri karşısında projelerinin tercih edilebilirliğini artırmak için müşterinin beklentisi doğrultunda içi yapılı şekilde kiralanan ofisleri artık daha sık görüyoruz. Ayrıca kurumsal firmaların daha az mekan kaybı olan podyum ofisleri tercih ettiğini de görüyoruz.

İZMİR OFİS PROJELERİ

METROOFİS YÜCESOY

Yücesoy Mühendislik’in İzmir Bornova’da 2 bin metrekare arsa üzerinde hayata « geçirmekte olduğu Metrofis ; Yücesoy projesinde 140 adet ofis yer alıyor. Ofislerin 28 ile 73 metrekare arasında değişiklik gösterdiği projede sosyal donatı olarak kafeterya, restoran ve rezervasyon ile kullanılacak toplantı salonları bulunuyor. Yedi kattan oluşan ve inşaat çalışmalarına devam edilmekte olan Metrofis Yücesoy projesinin Ağustos 2018’de teslim edilmesi planlanıyor. Projede yer alan ofisler 248 bin ile 650 TL aralığında satışa sunuldu.

Satış Ofisi Telefonu: 0 232 446 01 02

Web Adresi: www.yucesoymuhendislik.com

ATER TOWER

Reanka İnşaat ve Gayrimenkul tarafından İzmir Bayraklı’da 4 bin metrekare arsa üzerinde tek blok şeklinde inşa edilmekte olan Ater Tower projesi 130 adet ofis ünitesinden oluşuyor.

Projede yer alan ofisler beş farklı tipte. Bloğun her katında beş ofis var. Ofislerin büyüklükleri 86 ile bin metrekare arasında değişiklik gösteriyor. | Ater Tower projesi içerisinde büyük toplantı odaları, sinema odaları ve fitness merkezi var.

Projede aynı zamanda ofis sakinleri ve misafirlerinin araçları için kapalı otopark hizmeti de sunulacak. Mayıs 2018’de oturumların başlaması beklenen projede yer alan ofisler 502 bin ile 3 milyon TL aralığında satışa sunuldu.

Satış Ofisi Telefonu: 0232 486 44 34

Web Adresi: www.atertower.com

MİSTRAL İZMİR

Mistral Yapı Gayrimenkul tarafından İzmir’in yeni kent merkezi Bayraklı’da 13 bin 923 metrekare arsa üzerinde hayata geçirilen Mistral İzmir projesi rezidans, ofis ve açık hava yaşam merkezinden oluşuyor. 48 katlı ofis ve 38 katlı konut bloğunda meydana gelen proje LEED Sertifikası’na uygun olarak inşa edildi.

48 katlı ofis kulesinde, büyüklükleri 65 ile 950 metrekare arasında değişen 153 ofis yer alıyor. Haziran 2016’da yaşamın başladığı projede yer alan

ofislerin metrekare birim fiyatları 2 bin 750 ile 3 bin 500 dolar arasında değişiyor.

Satış Ofisi Telefonu: 444 0 418

Web Adresi: www.mistralizmir.com.tr

MEGAPOL ÇARŞI KULE

Megapol Group imzası taşıyan Megapol Çarşı Kule projesi İzmir Konak’ta 5 bin 477 metrekare arsa üzerine kuruldu. Tek bloktan oluşan projede yedi ile 17. katlar arasında ofisler, 18 ile 22. katlar arası premium ofisler yer alıyor. Ofislerin alanları 96, 101,156, 228 metrekare büyüklüğe sahip. Projenin kat alanı 1.280

metrekareyi buluyor. İki bulvarın kesişim noktasında yer alan proje otobüs durakları, Hilal ve Halkapınar’da bulunan İZBAN ve metro istasyonlarına yürüme mesafesindeki konumu ve yeni yapılacak olan İzmir İstanbul çevre yolu ve hızlı tren hattına yakınlığıyla dikkat çekiyor. Teslimlerin yeni başlayacağı projede metrekare satış fiyatları 2 bin dolardan başlıyor.

Satış Ofisi Telafonu: 444 9190

Web Adresi: www.mcarsikule.com


Ofis tasarımında en yeni trendler


Kış aylarının sona ermesi ve baharın gelişiyle ofislerdeki dekorasyon trendleri de değişmeye başladı. Türkiye'nin önde gelen büro mobilyaları üreticisi Bürotime'ın Tasarım Ekibi, bu sezonda soft renkler, ahşap tonlar ve yeşilin hâkim olduğu biyof ilik tasarım ürünlerine ağırlık verilmesi yönünde tavsiyelerde bulunuyor.

-Ahşap kaplama, soft renkler ve keçe: Baharın gelmesi ve havaların ısınması ile çalışanların ofiste vakit geçirme motivasyonu oldukça düşüyor. Doğaya dönüş isteğinin gitgide arttığı günümüzde ahşap ve doğal kaplamanın soft tonlarla kullanımı, akustik performansı ile keçe malzemelerden yararlanılması dikkat çekiyor.

-İyileştiren mimari "biyofilik tasarım": Ofislerde mikrodan makroya bütün tasarım kaygıları bütünselliğe ve sürdürülebilirliğe yönelmiş durumda. Yeşil tasarımlar, çalışma mekânlarında önemli yer tutarken işlevsel mimari çözümler bireysel verimliliği artıracak yeni alanlar yaratmanın önünü açıyor. Doğaya duyulan özlem biyofilik tasarımlara kadar etkili olarak ofislere yeni bir soluk getiriyor, iyileştiren mimari tasarım olarak da nitelendirilen biyofilik tasarım anlayışı ile yeşil renkli bitkilere ve cam fanuslara daha çok yer veriliyor.

-Açık renk duvar boyaları: Açık renkte duvar boyaları tercih etmek önemli, böylelikle çalışanlar işlerine daha rahat odaklanabiliyor. Mobilya seçimlerinde karışık renklerin tercih edildiği bir alan, hem dikkati dağıtır hem de kafa karışıklığına neden olabilir. Bunun yerine birbiriyle uyumlu, soft tonlarda kombinler yapmak gerekiyor.

-Dinamik mekânlar: Alışılmadık çalışma alanları, dinamik mekânlar, biyofilik tasarımlar ve ev rahatlığındaki mekanlar öne çıkıyor. İşyerinde doğayı birleştirmek için yapılan basit değişiklikler çalışan verimliliğini olumlu yönde etkiliyor. Verimlilik yüzde 8 oranında, çalışanların iyi hissetme oranının yüzde 13 oranında artırılabiiiyor.


 


Geri Dön