19 / 04 / 2024

Ofislerde kriterler baştan yazılıyor!

Ofislerde kriterler baştan yazılıyor!

Kovid-19 salgını dünya genelindeki çalışma hayatının yapılarını da etkiliyor. Farklı konumlarda daha çok şirketin bulunduğu plazalarla daha az kişinin çalıştığı küçük ofisler ya da esnek ofislere rağbet arttı.



Kovid-19 salgını dünya genelindeki çalışma hayatının yapılarını da etkiliyor. Cumhuriyet Gazetesi'nden Ali Can Polat'ın haberine göre; pandemide pek çok büyük ve orta ölçekli şirket, uzaktan çalışmaya geçiş yaptı.

Ofislerde kriterler baştan yazılıyor!

Genel müdürlükler ve merkez ofislerde kapanmalar başladı. Bu durum, gayrimenkul sektörünü de etkiledi, ofis pazarında değişikliklere neden oldu. Farklı konumlarda daha çok şirketin bulunduğu plazalarla daha az kişinin çalıştığı küçük ofisler ya da esnek ofislerin tercih edilirliği arttı. Talepte yaşanan yükseliş, plaza tipi ofislerdeki kira tutarlarını da etkiledi Kiralar bir senede yüzde 24.44, satış fiyatları ise yüzde 14.33 yükseldi. 

‘ESNEK’ TALEBİ ARTTI

Türkiye’de gayrimenkul sektörüyle ilgili değerlendirmeler yapan Endeksa Üst Yöneticisi Görkem Öğüt, sektörde bir dönüşüm yaşandığına dikkat çekerek koronavirüs salgınıyla beraber kalabalık büyük ofislerin gözden düştüğünü dile getirdi. Evden çalışmanın yaygın hale gelmesi sebebiyle kurumsal şirketlerin bir tane büyük genel müdürlük yerine daha az kişinin çalıştığı farklı konumlarda küçük bina aramaya başladığına vurgu yapan Öğüt, bu durumun fiyatları etkilediğine dikkat çekti. Öğüt, şu açıklamalarda bulundu:

Ofislerde kriterler baştan yazılıyor!

“Türkiye genelinde plaza tipi ofislerin satış bedeli yüzde 14.33, kira bedeli ise yüzde 24.44 arttı. Türkiye genelinde plaza tipi ofislerin ortalama metrekare satış fiyatı 5 bin 186 TL, ortalama metrekare kira bedeli 28 TL, ortalama kira bedeli 6 bin 867 TL oldu.” 

Ofislerde kriterler baştan yazılıyor!

Türkiyede 2025'e kadar esnek ofis pazarında her yıl sene ortalama yüzde 45 büyümeöngördüklerini belirten Kolektif House Kurucu Ortağı Ahmet Onur ise 2025'te Türkiye genelinde, esnek ofis pazarının toplam ofis pazarı içerisindeki payının yüzde 15’e ulaşacağını öngördüklerine vurgu yaptı. Onur, şöyle konuştu:

Ofislerde kriterler baştan yazılıyor!

“Artık şirketler hibrit çalışmayı destekleyecek şekilde ofis alanlarını merkez ofis ve çalışanların ofisten çalışmaya gerek duyduğu durumlarda evlerine yakın lokasyonlardan çalışabileceği uydu ofisler olarak konumlandırıyor. Bununla kalmayıp kendilerini ve çalışanları daha özgür kılacak günlük ofis çözümlerine de yöneliyor. Yapılan son araştırmalara göre küresel ortak çalışma alanı pazar büyüklüğü geçen yıl 7.9 milyar dolarken bu rakamın 2021 yılı sonuna kadar 8.1 milyar dolara ulaşması, 2025 yılında ise 13 milyar doları bulması bekleniyor. Öte yandan son 5 yılda esnek çalışma alanı sayısı yüzde 205 artış gösterirken önümüzdeki yıllarda esnek ofis pazarının toplam ofis pazarının yüzde 30’una denk geleceği öngörülüyor.” 

Ofis tercihlerinde hangi kriterler değişti?

İstanbul'da ofis fiyatları hangi ilçelerde arttı?

İstanbul'da ofis piyasası Kovid-19'dan nasıl etkilendi?


Geri Dön