19 / 04 / 2024

İstanbul Hakkında Her şžey kitabında 2 bin mekan tanıtılıyor!

İstanbul Hakkında Her şžey kitabında 2 bin mekan tanıtılıyor!

20 dile çevrilen ˜İstanbul Hakkında Her şžey" adlı kitap, kentin gizli kalmış sırlarını gün yüzüne çıkarıyor. İstanbul"un 2 James Bond filmine ev sahipliği yaptığını da anlatan bu kitapta, 2 bin mekan tanıtılıyor



Dünyanın en ünlü rehber kitaplarından Lonely Planet Türkiye"nin 10 yıl boyunca editörlüğünü yapan İngiliz yazar Pat Yale ile 23 yıldır profesyonel turist rehberi olan Saffet Emre Tonguç"un, 3 yıl süren araştırmalar sonunda kaleme aldığı ˜İstanbul Hakkında Her şžey", kentin tüm değerlerini gözler önüne seriyor. Kitap, 3 bin fotoğraf, harita, gravür ve minyatür ile şehirdeki restoran, kafe, bar, dükkan, otel, gece kulübü ve hamam gibi 2 bine yakın mekanı da tanıtıyor. Skal International İstanbul tarafından, 2010"da ˜Yılın En İyi Turizm Kitabı" ödülünü alan ˜İstanbul Hakkında Her şžey" iki kere New York Times"a haber oldu. Kitap, bugüne kadar 20 bin basıldı.

MÜCEVHERLERİ PARLATTILAR

Tonguç œİnsanlar kitabı okudukları zaman o yerle ilgili hafızalarında bir şeyler canlansın istedik. Gitmeseler bile fotoğraflarını görerek fikir sahibi olabilsinler diye görsel açıdan zengin bir kitap hazırladık"" dedi. şžehrin gizli kalmış sırlarını da ortaya çıkarmak amacıyla yola çıktıklarını anlatan Tonguç œDünyada 3 imparatorluğa başkentlik yapmış başka bir şehir yok. İstanbul, içinde farklı mücevherleri saklayan bir şehir. Bu mücevherleri parlatarak ortaya çıkarmak istedik bu kitapla"" dedi.                

101 YER, 3 BİN FOTOĞRAF                

Kitap için Yale ile 26 bin fotoğraf çektiklerini anlatan Tonguç œKitapta 101 yer anlatıyoruz"" dedi. Kitapta şehirdeki ilginç olayları da anlattıklarını belirten Tonguç œİstanbul, 2 James Bond filminde kullanılmış, ama insanlar genellikle ˜James Bond: Dünya Yetmez" filmini bilir. James Bond: Rusya"dan Sevgilerle" filmini birçok insan bilmez. Bu film, Yerebatan Sarnıcı"nda çekilmiş bir filmdir diye konuştu. 20 dile çevrilen bu kitapta, bir Türk ve İngiliz"in farklı bakış açılarını ortaya koyduklarını anlattı. ¢ AA

BETON, BÜTÜN KENTİ TEKELİNE ALMIşž

Araştırmalar sırasındaki gözlemlerini anlatan turist rehberi olan Saffet Emre Tonguç, Tarihi Yarımada ile Boğaz"ın, talandan çok fazla zarar gördüğünü, betonun şehri tekeline aldığını belirtti. Ahşap evlerin sayısının hızla azaldığını da sözlerine ekleyen Tonguç œSüleymaniye"de 1980"lerde restore edilmesi planlanan 360 tarihi ev vardı, çoğu yandı ya da otopark yapıldı. şžehrin rengi azınlıklara da yazık etmişiz, onlar gidince geriye kozmopolit yapısını yitirmiş bir İstanbul kalmış dedi.  

İSTANBUL AşžIĞI İNGİLİZ YAZAR

Türkiye"ye ilk kez 1974"de geldiğini ve uzun zamandır Türkiye hakkında rehberlik kitabı yazdığını anlatan Pat Yale, 12 yıldır Kapadokya"da restore edilmiş bir peri bacasında yaşamını sürdürdüğünü belirtti. Yale œİstanbul ile ilgili daha çok tarih araştırması yapıyorum, kitaplar ve şiirler okuyorum. Mimarisini çok seviyorum. Kapadokya"da yaşıyorum, ama daha sonra İstanbul"a geleceğim"" dedi.  
Star


Geri Dön